XS
SM
MD
LG
17.04.2013 Živko Radivojević

Razgovor sa povodom: Žarko Mrkajić – Žare, pedagog fizičke kulture u Šimanovcima

Deceniju i po Žarko Mrkajić – Žare radi u Osnovnoj školi „Dušan Jerković - Uča“ u Šimanovcima kao pedagog fizičke kulture. Pokretač je Medjunarodnog turnira u fudbalu „Budući asovi“, koji bi ove godine trebalo da ima XV izdanje.
- Kada sam počeo raditi kao nastavnik fizičkog istovremeno sam pokrenuo i Školu fudbala - kaže Žarko Mrkajić - Škola je vremenom počela da se razvija i u organizacionom i u tehničkom smislu. U to vreme smo imali pedesetak dece, a samo dve lopte. Tada sam došao na ideju, koju su mesne i opštinske strukture podržale, kapo i veliki broj sponzora, da organizujemo turnir, na kojem bi prvenstveno učestvovali mladi igrači, jedanaestogodišnjaci. Karakter medjunarodnog turnira već godinama daje učešće Šekovića iz Republike Srpske, iz kojih sam krajeva devedesetih godina došao u Šimanovce. Svake godine i mi učestvujemo mi na njihovom turniru, povodom Svetog Ilije. Nije bilo kluba da nije učestvovao, a da predstavlja nešto u srpskom fudbalu: od Crvene zvezde, Partizana, OFK Beograda, Vojvodine, Rada, Obilića, Novog Sada, Sartida... Mnogo je fudbalera koji su se na našem turniru afirmisali kao veliki talenti, a sada su već dokazani internacionalci ili superligaški fudbaleri: Stefan Babović, braća Šćepović, Boško Janković, Markovski... Bilo je uspona i padova u organizaciji turnira, ali smo uspeli da sačuvamo kontinuitet.

Školski sport danas?
- Ide svojim tokom, ali vrlo teško - nastavlja Žare - Samo zahvaljujući podršci Sportskog saveza uspevamo da realizujemo sve aktivnosti po programu. Za svoj rad, Žarko Mrkajić je više puta proglašavan za najuspešnijeg pedagoga fizičke kulture u pećinačkoj opštini. Nagradjivan je i na novou Zone, tj. Srema.

Na snimku: Žarko Mrkajić Žare