XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Strelci mislili da će predahnuti, kad ono...

BEOGRAD, 17. april (Info centar) - Strelci su pomislili da će im postolimpijska 2013. doneti mali predah, kad ono – do oktobra će skoro svakog vikenda učestvovati na nekom takmičenju!

Na zgusnut raspored ukazao je i v.d. selektora Goran Maksimović na konferenciji za novinare u hotelu Union u Beogradu koju je Streljački savez Srbije organizovao uz pomoć Sportskog saveza Srbije, a govorili su i strelci Andrea Arsović, Zorana Arunović, Jasna Šekrić i Ivana Maksimović:

- Počeli smo godinu odlično, sa dve medalje, zlatnom i srebrnom na EŠ u Finskoj gde je Ivana Maksimović oborila i prvi svetski rekord vazdušnom puškom po novim pravilima, da bismo nedavno na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji osvojili pet medalja, zlato, srebro i tri bronze i Andrea Arsović je popravila svetski rekord vazdušnom puškom na vrlo visokih 419,7 krugova! Mislili smo da će ova godina biti relaksirajuća, a u stvari je po obavezama „jača“od 2012. Treći Svetski kup biće u Minhenu od 23. do 30. maja, potom su od 20. do 30. juna Mediteranske igre u Turskoj i od 3. do 12. jula je poslednji Svetski kup u sezoni u Granadi u Španiji. Od 12. do 17. jula je Univerzijada u Rusiji, od 21. do 30. jula Prvenstvo Evrope MK oružjem u Osijeku koje je i kruna sezone. Finale Svetskog kupa je od 6. do 12. oktobra u Minhenu, znači, ubistveni ritam...

Strelci imaju osmoro kategorisanih stipendista OKS i još dva takmičara u razvojnom programu OKS, ali će upravo zbog velikog broja takmičenja šansu dobiti i takmičari sa šireg spiska kandidata:

- U Fort Bening će svi koji su gađali u Čangvonu sem Mirosavljeva koji je zamolio za mali predah: Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Zorana Arunović, Andrija Zlatić i Damir Mikec. U Plzen će početkom maja strelci na koje računam za naredna takmičenja Stevan Pletikosić, Dragan Marković, Milenko Sebić, Dimitrije Grgić, Dragana Todorović i Danica Rašeta. U Minhen i Granadu vodićemo, ako bude novca a nadam se da hoće, skoro sve strelce koji konkurišu za EŠ. I sastav za MI biće veoma jak, obavezni smo da pošaljemo sve sa liste stipendista OKS a dobili smo i jedno mesto za pušku sa Mirosavljevim. Ako šaljemo nekoga van liste mora da ima međunarodni razred i manje od 26 godina. I za Unverzijadu ćemo imati širi spisak, i tu je uslov visok plasman na EŠ, koji je na primer petim mestom pištoljem prošle godine ispunila Danica Rašeta.

Maksimović je rekao da je Granada posebno važna za srpsko streljaštvo:

- Ne samo da je ove godine Svetski kup u ovom gradu, već je 2014. Granada domaćin Šampionata sveta na kome će se vaditi olimpijske vize za Rio. Prvenstvo je pomereno za početak septembra zbog propisa MOK da se olimpijske vize mogu da vade samo na takmičenjima koje su unutar dve godine do početka narednih olimpijskih igara. Nećemo zapostaviti i juniorski program, imaće dva jaka turnira u junu u Novom Sadu i Plzenu plus sva domaća takmičenja.

Andrea Arsović je zlatnom medaljom i svetskim rekordom u Čangvonu izuzetno zadovoljna:

- Nismo imali sreće na EŠ gde smo osvojili ekipne trofeje a ostali bez pojedinačnih medalja, iako smo imali sedam finala. U Čangvonu smo to, na neki način, nadoknadili. Radujem se i novom zatvorenom strelištu u Kragujevcu na kome već treniramo i koje će, sigurna sam, mnogo unapreditiu rad preko zime. Prijatelji iz kragujevačkog kluba „Čika Mata“ čine sve da imamo odlične uslove i zahvaljujem im se u ime svih strelaca.

Jasna Šekarić je u Koreji gađala u dva finala i duhovito je opisala odlazak u Čangvon:

- Otišli smo u Koreju uplašeni zbog pretnji Severne Koreje, ali nam to nije smetalo da osvojimo pet medalja, oborimo svetski rekord, gađamo u deset finala i budemo treća nacija po broju trofeja...Imamo još tri svetska kupa i biće lepih rezultata.

Ivana Maksimović je osvojila dve bronze, vazdušnom i MK puškom, u Čangvonu:

- Na EŠ u Odenzeu sam bila prva pre finala a završila sam osma. U Čangvonu je bilo slabije u osnovnom delu, a bolje u finalu. Polako se privikavamo na nova pravila koja skoro ni jedan strelac nije prihvatio od srca a neki prete da će zbog njih ostaviti streljaštvo. Jedno je sigurno, neće biti povratka na staro i moramo na svakom takmičenju da se borimao za što više finala, jer se jedino tako uči kako da se gađa po novim pravilima.

Zorana Arunović se iz Čangvona vratila sa srebrom vazdušnim pištoljem:

- Na Evropskom prvenstvu u Danskoj smo Jasna, Bobana i ja osvojile treću zlatnu ekipnu medalju u poslednje četiri godine, a bila sam i četvrta pojedinčano. U Čangvonu sam gađala u dva finala i osvojila srebro, koji je uvek pravi podstrek pogotovo u ovako takmičenjima bogatoj godini. Imaćemo još tri svetska kupa, MI, Univerzijadu i na kraju EŠ koje mi je, lično, glavno takmičenje ove godine. Ostaje mi samo da svima nama poželim dobro zdravlje i malo sreće pa će biti prilike da proslavljamo još medalja.

Strelci su se još jednom zahvalili na podršci Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije, Elektroprivredi Srbije koja je podržala jedan broj asova i Sportskom savezu Srbije. Dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije je, obraćajući se strelcima, rekao:

- Vi se ničega ne bojite, pa ni atamskih bombi iz Severne Koreje. Ostvarili ste izvanredne rezulate u veoma lošim uslovima za takmičenje i treninge. Drago mi je što ste dobili novo strelište u Kragujevcu. Uz vas smo, Sportski savez Srbije je i vaša druga kuća gde uvek možete da očekujete svaku pomoć.

Konferenciji za medije prisustvovali su i bronzani iz Londona Andrija Zlatić, generalni sekretar SS Srbije Nenad Petković, treneri reprezentacije Ivan Kvasnevski, Jelena Arunović i Dragan Donević, predstavnci kluba Smederevo i brojni prijatelji streljačkog sporta.