XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Na MI 234 učesnika, Skupština OKS 3. aprila u Kruševcu

BEOGRAD, 26. mart (Info centar).- Na Mediteranskim igrama u Mersinu u Turskoj od 20. do 30. juna učestvovaće iz Srbije 234 takmičara, trenera, stručnih lica i sudija saopšteno je na sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije u Beogradu.

Srbiju će predstavljati sportisti u 24 sporta: košarci (muškarci i žene), vaterpolu, rukometu (muškarci i žene) i odbojci na pesku (muškarci i žene), kao i u pojedinačnim sportovima: atletici (sedmoro učesnika), plivanju (osmoro), streljaštvu (devetoro), kajaku i kanuu (osmoro), boćanju (šest), veslanju (osmoro), po četvoro u biciklizmu, tekvondou, rvanju (grčko rimski stil), džudou i karateu, tri u streličarstvu, po dva u stonom tenisu, mačevanju, badmintonu, streaaštvu – glinini golubovi, dizanju tegova i skokovima u vodu i po jedan u boksu i jedrenju. Pratiće ih i 64 trenera i drugih službenih lica, a u delegciji je i deset sudija. Tim OKS brojaće osmoro ljudi a u medicinskom timu je šestoro.

Na MI u Peskari 2009. Srbija je učestvovala sa 153 sportista u 17 sportova i osvojila 35 medalja (9 – 13 – 13). Bila je ukupno osma nacija po broju trofeja.

Na letnjem Olimpijskom festivalu mladih Evrope (Ejofu) u Utrehtu od 14. do 19. jula, kako je istakao predsednik Komisije za programska pitanja OKS Nebojša Ilić, Srbija će imati sigurnih 50 sportista u sedam sportova: košarka (muškarci, 12), atletika (12), džudo i plivanje (po osam), tenis (četiri), gimnastika i biciklizam (po tri). Kvalifikacije za odbojkaške selekcije su u aprilu. Uz 50 sportista putovaće i 13 službenih lica i troje sudija.

Prateći dobru praksu iz prethodnog olimpijskog ciklusa da OKS aktivnosti realizuje širom Srbije, sa lokalnom samoupravom grada Kruševca dogovoreno je da ovaj grad bude domaćin sednice Skupštine OKS 3. aprila.

Na predlog Komisije za programska pitanja Izvršni odbor OKS odučio je da kajakaški trener Dušan Ružičić bude kandidat OKS za program Olimpijske solidarnosti „Olimpijska školarina za trenere 2013- 2014“.

Vaterpolo savez Srbije obavestio je IO OKS da Velibor Sovrović više nije predsednik. Pošto je članstvo u Izvršnom odboru OKS vezano za obavljanje funkcije predsednika ili generalnog sekretara u matičnom savezu, članovi Izvršnog odbora su na današnjoj sednici u skladu sa Statutom OKS doneli odluku da Veliboru Sovroviću prestaje članstvo u Izvršnom odboru OKS.