XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Alisa Marić: „Asovina posao u vojsci i policiji“

BEOGRAD, 26. mart (Info centar ).- Alisa Marić ministar omladine i sporta Srbije primila je delegaciju Atletskog saveza Srbije u kojoj su bili Asmir Kolašinac i Mihail Dudaš osvajači evropskih medalja, predsednik ASS Veselin Jevrosimović, generalni sekretar Slobodan Branković i istaknuti stručnjaci Nikola Tomasović i Feđa Kamasi.

Tom prilikom, Alsia Marić je izjavila da će Ministarstvo omladine i sporta pokrenuti inicijativu da se, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova vrhunski atletičari, kao i njihovi treneri zaposle u vojsci i policiji, kako bi se problem njihovog redovnog i stabilnog finansiranja dugoročno rešio, po uzoru na Nemačku, Sloveniju, Poljsku i druge države koje su razvile ovakav model.

- Nove evropske medalje pokazuju da atletski sport napreduje, stasala je dobra generacija atletičara od kojih možemo da očekujemo još bolje rezultate – rekla je Alisa Marić.- Uspesi su našu atletiku vratili u žižu interesovanja sportske javnosti što i zaslužuje kao kraljica sportova. U svetu postoje velike atletske zvezde koje na prvi način popularišu atletiku, sada smo i u Srbiji dobili naše zvezde. Ministarstvo omladine i sporta Srbije kroz finansiranje programa ASS, stipendije sportistima, kao i obezbeđivanjem sredstava za takmičenje i pripreme pomaže atletskom sportu, a kada se završi atletska dvorana, srpski asovi će moći nesmetano da treniraju preko cele godine. Uspesi Kolašinca i Dudaša u dvorani su postignuti bez dvorane u Srbiji i pravih uslova i zbog toga izazivaju divljenje.

Slobodan Branković se zahvalio Ministarstvu omdladine i sporta Srbije na izuzetnoj finansijskoj podršci i podvukao da se atletika vratila na staze velikih uspeha:

- Na nekoliko poslednjih evropskih šampionata osvojali smo medalje, u Helsinkiju Bekrić i Kolašinac, u Budimpešti Amela Terzić, u Geteborgu Dudaš i Kolašinac, na EŠ u bacačkim disciplinama u Španiji Dragana Tomašević... Imali smo i dva olimpijska finala Španovićeve i Kolašinca što je srpsku atletiku stavilo na prvo mesto u odnosu na zemlje u regionu. Kada se završi atletska dvorana imaćemo uslove za još bolji rad i za svaku pohvalu je napor države i Ministarstva omladine i sporta u ovim teškim ekonomskim vremenima da gradi jedan takav kapitalan objekat.

Predsednik ASS Veselin Jevrosimović je posebno naglasio značaj atletske dvorane:

- U krugu Vojne akademije niče dvrana koja je san generacija srpskih atletičara. Ona je i odličan primer kako saradnjom različitih ministarstva i granskog saveza može da se dobije savremeni objekat na ponos srpskom sportu. Očekujemo zuvršetak radova do kraja ove gdine ili početkom iduće, da se uselimo i da atletičari konačno treniraju u toplom...

Ugledne goste pozdravio je i državni sekretar za sport Predrag Peruničić. Alisa Marić je darovala goste šahovskim suvenirima, Kolašinac je dobio veliku figuru kralja, a Dudaš topa.