XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Srebro reprezentaciji, Mikec četvrti, Zlatić sedmi

ODENZE, 2. februar (Info centar).- Muška seniorska reprezentacija Srbije u gađanju vazdušnim pištoljem sa 1.732 kruga osvojila je srebrnu medalju na Šampionatu Evrope u Odenzeu u Danskoj. U reprezentaciju su bili Andrija Zlatić (582), Damir Mikec (579) i Dimitrije Grgić (571).

Zlato je sa 1.734 kruga pripalo Rusiji, a bronza sa 1.730 krugova Ukrajini.

U pojednačnom finalu, Damir Mikec je sa 158,7 krugova osvojio četvrto mesto, dok je Andrija Zlatić bio na kraju sedmi sa 96,6 krugova. Dimitrije Grgić je završio na 25. mestu u konkurenciji 61 strelca sa 571 krugom u osnovnom delu. Zlatić je pre finala bio prvi, a Mikec treći.

Mikec je imao slab „hitac odluke“ protiv Španca Karere u borbi za ulazak među tri najbolja! Imao je 16. i 17. dijabolom 9,6 i 8,8 krugova, Španac 10,0 i 9,2 i prošao je dalje Karera sa 159,8:158,7.

- Cilj je bio plasman u finale i sa te strane sam ispunio plan. U finalu sam sve do odlučujućih hitaca stalno bio u vrhu, a na kraju osvojio sam „drvenu“ medalju – pričao je Damir Mikec koji je morao i na doping kontrolu. -Pištolj je u finišu počeo da „radi“ i nisam izdržao. Trebalo mi je 9,7 za bronzu. Bio sam ljut na sebe, ali sam se posle oraspoložio, kada smo primili ekipno srebro. Zlato smo izgubili za dva kruga, pa u celini sreća nas nije baš pogledala u Odenzeu.

Ponovo su nova pravila „ubila“ vodeće: Zlatić je završio na sedmom mestu, a trijmfovao je Leonid Ekimov (Rusija) sa 199,2 kruga, koji je pre finala bio osmi! Drugo emsto pripalo je Rusu Antonu Gorianovu sa 198,6 koji je pre finala bio sedmi, dok je drugoplasirani pre plej ofa Španac Pablo Karera uspeo da dođe do bronzane medalje sa 177,2 kruga. Finale je vredelo veoma malo 578 krugova.

Zlatić je ispao drugi, posle deset dijabola. „Provukao“ se posle prvih osam dijabola jer je bio bolji za 0,1 krug (78,3 – 78,2) od Islanđanina Sigurgeisona, ali je u drugoj rundi ispadanja od njega bio bolji Slovak Tuzinski. Zlatić je devetom i desetom dijabolom pogodio 9,6 i 8,7 krugova a Slovak 9,5 i 9,8 i prošao dalje. Bilo je 98,1:98,6 za Slovaka!

- Nova pravila su – ubistvena – komentar je Zlatić.- Ako ti malo ne krene, ako se kako strelci kažu, „izgubiš“ -gotovo je. Nadao sam se da ćemo osvajiti medalju, ili ja ili Damir, ali posle lošeg počeka i grčevite borbe da ostanem u trci, krenulo je naopako. Finale po novim pravilima ne može da se trenira u klubu, učićemo se na ovakvim skupim greškama na takmičenjima. U klubu može da se trenira ritam i vreme, pravo iskustvo se stiče samo na takmičenju.

Na Šampionatu Evrope u Odenzeu ovo je druga medalja za srpsko streljaštvo. Zlatno odličje vazdušnim pištoljem osvojila je ženska reprezentacija  u kojoj su gađale Zorana Arunović, Bobana Veličković i Jasna Šekarić.

Ovo je ukupno četvrta evropska seniorska ekipna medalja pištoljem u muškoj konkurenciji, i sve su ih osvojili Zlatić, Grgić i Mikec. Jedna je MK pištoljem (bronza, Beograd 2005) a tri su vazdušnim pištoljem: dva srebra 2009. u Pragu i 2013. u Odenzeu i bronza 2011. u Breši.