XS
SM
MD
LG

Šah: Velimir Ivić remizirao protiv Bojana Vučkovića

BEOGRAD, 24. februar (Info centar).- Akademija „Šahovskog kluba Beograd“ organizovala je za svoje polaznike hendikep meč sa velemajstorom Bojanom Vučkovićem.

Remizirao je Velimir Ivić, dok su Luka Budisavljveić, Živojin Perović, Adela Velikić i Mihajlo Savić poraženi. Zbog bolesti priliku da zaigraju sa dvostrukim velemajstorom Vučkovićem (velemajstor je i u problemskom šahu), propustili su Marko Jovanović i Aleksandar Ivić.

Akademiju vode treneri Jovan Todorović internacionalni majstor i Ivan Martić majstor FIDE.

- Luka je bio blizu remija ali je u cajtnonu napravio previd – ocenio je igru svojih rivala Bojan Vučković.- Velimir je, za svoje godine, pokazao zadivljujuće poznavanje teorije. Živojin se opredelio za pasivnu varinatu i dobro se branio. Adela se dobro snašla u varijanti koju nije poznavala. Mihajlo je propustio priliku za kontra igru kada je zapao u cajtnot...

Učesnici hendikep meča su u Akademiji „Šah kluba Beograd“ od septembra. Osnovana je na incijativu predsednika kluba Ace Milićevića, uz podršku predsednika Akademije Milovana Mušovića i članova UO prof Andrije Savića i Dupka Kojića, ali i veliki broj članova kluba pomaže i sarađuje.

- Bojan Vučković je naš član, nešto je trentno manje aktivan jer priprema doktorat iz matematike, i sa velikim zadovoljstvom se odazvao pozivu da odigra hendikep meč sa polaznicima – kaže Jovan Todorović.- Okupili smo, posle testiranja, najtalentovanije mlade šahiste u Beogradu i dva puta nedeljno potpuno besplatno imaju časove u Akademiji. Cilj je da im pomognemo da stasaju u vrhunske igrače ne samo za domaću scenu nego i za svet. Svi su na Prvenstvu Beograda prošle godine osvojili po neku medalju, a imaju i zavidne uspehe i na međunarodnom planu. Koordiniramo rad i sa njihovim ličnim trenerima, dobijaju i domaće zadatke i čini mi se da već pokazuju izuzetan kvalitet. Planiramo slične hendikep mečeve i sa velemajstorom Veljkom Jeremićem, intermajstorom Vladimirom Podinćem, a doći će, kada im to obaveze dozvole i Igor Miladinović i Nikola Sedlak, naši proslavljeni šahisti.

Milovan Mušović je pred početak meča poručio:

- Igraćete sa izuzetnim igračem, a to je prilika da nešto naučite. Zato služe ovakve partije. Budite uporni i dajte sve od sebe.

Luka Budisavljević je prvak Evrope u ubrzanom šahu. Velimir Ivić je šesti na SP do deset godina, Živojin Petrović je evropski prvak u rešavanju problema. Adela Velikić je bila treća na seniorskom ženskom polufinalu državnog prvenstva i ima titulu muškog majstorskog kandidata. Mihajlo Savić je nekoliko puta učestvovao na SP...

- Rad je baziran na principima jugoslovenske i sovjetske šahovske škole uz pomno praćenja svega što se dešava i u svaremenom šahu – dodao je Jovan Todorović.- Najlepša je nagrada svima nama koji radimo u Akademiji kada polaznik postigne dobar rezultat. To je i cilj i vizija svih koji su uključeni u rad, pre svega predsednika kluba Ace Milićevića.

Luka Budisavljveić je došao na meč sa košarkaškom lotom, ali je zaboravio formular za vođenje poteza. Sve učesnike dočekali su na stolovima sok i činije sa „medenim srcima“. I – 50 minuta je brzo proletelo.