XS
SM
MD
LG

Olimpizam: OKS proslavio 103. rođendan

BEOGRAD, 23. februar (Info centar).- Olimpijski komitet Srbije, polaganjem venca na spomen ploču na zgradi hotela „Moskva“ u Beogradu obeležio je 103. rođendan.

Venac su položili Alisa Marić ministar omladine i sporta, predsednik OKS Vlade Divac i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, a zastavu na jarbol uz intoniranje državne himne podigli su mladi olimpijci smučar Viktor Raković i biatlonac Dženis Avdić koji su učestvovali na zimskom Ejofu u Brašovu.

Svečanost je iskorišćena da predsednik OKS Vlade Divac potpiše i zvanični poziv Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za učešće srpskih sportista na zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. Poziv su predali Divcu mladi smučari Strahinja Stanišić i Marko Stevović. Do Olimpijskih igara u Sočiju ostalo je tačno 365 dana.

- Malo je zemalja u svetu sa stogodišnjom tradicijom u olimpijskom pokretu. Sve ono što su naši sportisti uradili za državu i sport obavezuje nas da budemo još bolji, na ponos budućih generacija – rekao je u pozdravnoj reči Vlade Divac predsednik OKS.- Olimpijske igre u Sočiju su novi izazov, srpski sportisti su u jeku kvalifikacija i nadamo se da ćemo imati jak tim iduće godine u Rusiji.

Velikom broju uglednih zvanica obratila se i Ministar omladine i sporta Alisa Marić:

- Olimpijski pokret u Srbiji ima izuzetnu tradiciju i mladi sportisti imaju od koga da uče. Jedan olimpijski ciklus je za nama, počeli smo pripreme za Soči i Rio i očekuju nas nova uzbuđenja. Ovo nije zatišje pred buru, ovo je vreme u kome svaki trenutak sportisti moraju da iskoriste za pripreme.

Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije je istakao da je rođendan proslavljen u zdanju u kome je osnovan Srpski olimpijski klub 1910. i time su udareni temelji olimpizma u Srbiji.

- Olimpijske igre su san svakog sportiste. Ujedno, one su i prilika ne samo da se iskaže sportsko dostignuće, već da u duhu olimpizma i fer pleja sportisti predstave svoju zemlju u najboljem svetlu.

Na četvrtom spratu hotela “Moskva” 23. februar 1910. (po novom kalendaru) u redaciji lista “Novo vreme”, osnovan je Srpski olimpijski klub na inicijativu grupe uglednih građana i oficira. Vodeću ulogu imao je tada kapetan Svetomir Đukić, koji je izabran i za prvog direktora. Za sekretare izabrani su potporučnik Miloš Ilić i student Aleksandar Bodi, a za blagajnike Milosav Jovanović, drogerista, i kapetan Milorad Petrović. Prvi počasni predsednik bio je general u penziji Nikodije Stevanović.

Srpski sportisti prvi put su učestvovvali na letnjim Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. i nisu, od tada, propustili ni jedne. Svetomri Đukić je tada postao član MOK i ostao do 1948. kada se svojevoljno povukao. Na zimskim Olimpijskim igaram prvo učešće bilo je u Šamoniju 1924. Zbog visokih troškova “preskočene” su Igre 1932. u Lejk Plesidu i 1960. u Skvo Veliju i zbog sankcija 1994. u Lilehameru. U Sočiju će biti 17. učešće na zimskim OI.