XS
SM
MD
LG

Ponovo derbi na Karaburmi, dolaze motivisani Ubljani, savski okršaj u Mitrovici, moćni Leskovčani u Čelarevu

Foto: prvaliga.rs

OFK Beograd se pobedom u odloženom vanrednom kolu, u derbiju savladao Tekstilac i ponovo se vratio na kotu od 14 bodova prednosti nad ekipom iz Odžaka. Leskovčani su nastavili pobednički niz i u derbiju savladali Smederevce, sa dva meča manje nalaze se na deobi drugog i trećeg mesta, sa Jedinstvom, koje je odigralo bez pobednika sa Vrščanima. Krizi Užičana se ne nazire kraj i četvrti neuspeh, pred svojim navijačima, upisali u odmeravanju snaga sa Inđijom. RFK Grafičar je matirao nestabilne Lazarevčane, mečevi u Čelarevu, Ubu i Novom Beogradu nisu dali pobednika.

Zgusnut kalendar u poznojesenjim uslovima doneli su dodatne glavobolje prvoligašima, tako da će za nedelju dana odigrati po tri utakmice. Ionako upropašćeni tereni, dovedeni su u očajno stanje i o dopadljivoj igri nema govora.

Naredno 18. kolo igra se u nedelju i ponedeljak. Sutra su na programu mečevi u Inđiji, Smederevu, Odžacima i dva duela u Beogradu.

Stara Karaburma će za kratko vreme ponovo biti porište derbija. Posle Tekstilca dolaze konstantni Ubljani. Domaćin ponovo mora prihvatiti nezahvalnu ulogu favorita. Nisu blistali protiv rivala iz Odžaka, ali su golovima u nastavku rešili tesan meč. Trener Krunić stalno upozorava da dolaze sve teže utakmice i neće biti lako protiv motivisanog protivnika, koji žele baš protiv lidera da se dokaže. Jedinstvo je dominiralo veći deo meča sa Vrščanima i na kraju su isčupali bod golom Karikarija. Trener Jovanović se među brojnima, žali na očajan teren, koji je toliko oštećen da je neupotrebljiv za dalje korišćenje.

Tekstilac će ugostiti Metalac i sudeći po dosadašnjim rezultatima je bliži pobedi. Na Karaburmi su zadovoljili, uprkos porazu, naročito u drugom poluvremenu imali su inicijativu i stvorili brojne prilike. U zadnje vreme igraju dobro nakon tri pobede i remija došao je poraz od lidera. Naročito su uspešni u Odžacima gde redovno osvajaju bodove I po uspešnosti su drugi u ligi. Taman smo pomislili da se Milanovčani podižu, popili su gorku pilulu od Šapčana i uništili teren za duži period. Četiri kola su bili bez poraza i za sada su jedini naneli poraz lideru. Upisali su najviše remija i na strani su skromni(šest bodova) i teško će iznenaditi čvrstog i konciznog domaćina. U redove Tekstilca vraćaju se Stanković, Vasić i Sredojević, ali će izostati nekolicina igrača zbog kartona, bolesti i povreda.

U vojvođanskom okršaju koplja će ukrstiti Inđija i Mladost GAT. Domaćin se konsolidovao i pobeda u Užicu vratila ih je ponovo u igru za najviši plasman. Uspešniji su na gostovanjima i pitanje je kako će reagovati na očajan teren,, uporne i čvrste Novosađane, koji su četiri kola bez poraza (šest bodova). Imaju iskusan sastav, igraju agresivno i novi trener Bajić je pronašao model kako treba da budu uspešni.

Biće zanimljivo i neizvesno u duelu između Smedereva 1924 i OFK Vršca. “Okoplinici” su tek treći put poraženi, na novoj “Dubočici” u ravnopravnoj igri rano su poveli, ali je veteran Savić i Đorđević u samom finišu preokrenuli rezultat. Pored tvrđave uglavnom osvajaju bodove, za razliku od gostiju koji van Vršca imaju skroman bilans(devet bodova).

Radnički iz Sremske Mitrovice se pre dva dana rastao od trenera Gorana Jankovića, mada su pod palicom Beograđanina beležili pozitivne rezultate (šest pobeda, tri poraza). Nešto slabija forma u poslednjih 4-5 kola opredelila je upravu da povuče nepopularan potez. Nezvanično smo doznali da će ga naslediti stari-novi trener Dejan Nikolić. U Čelarevu su uspeli da anuliraju prednost Novosađana od dva gola sedmim remijem u prvenstvu. Mačva, naredni rival, vezala je dve pobede, poslednju u Milanovcu zahvaljujući boljem taktičkom odgovoru, većem posedu i šansama. Lokalni derbi je uvek nepredvidiv, pun naboja, i nezahvalno je prognozirati krajnji rezultat. Mačva će biti lišena usluga suspendovanog Jovovića, požutelog Sladojevića i Jovanovića. Radnički je pored lidera, jedini neporažen domaćin i izuzetno loš teren uzrok je da malo duže čekaju na pobedu.

Kolubara je vezala dva poraza i složena situacija u klubu ima reperkusije na rezultate. Plate kasne dva meseca i na vidiku nema rešenja i rudari su u tihom štrajku. Pored najvećeg stadiona poraženi su minimalnim rezultatom, moraju biti srećni što nisu doživeli brodolom, a jedan od junaka je golman Stanivuković. Dolaze slabi Užičani, koji su zaređali sa porazima, nalaze se u velikim problemima, niti imaju igru, niti odgovarajući profil igrača. Pitamo se gde nestade entuzijazam i euforija iz prošle sezone?

Beogradski derbi najmlađe i najstarije ekipe pored “Rajka Mitića” novi je izazov za grafose. Sa majstorima dele 11. i 12. mesto sa po 18 bodova i ko bude slavio biće dalje od opasne zone. RFK Grafičar se propisno ispromašivao i mogli su do vrha da napune mrežu rudara. Kako reče trener Marko Neđić sve su to “dečije bolesti” i na prevazilaženju neefiksanosti se uveliko radi. Ugostiće u beogradskom derbiju Radnički sa Novog Beograda, koji im ne leži, igraju defanzivno odgovorno I sa par dobrih pojedinaca mogu biti neugodan rival. Radnički je iz dva duela pored studenjaka osvojio četiri boda, bili su na pragu pobede protiv Mladosti, ali su gosti uspeli da se vrate iz minusa i odnesu u Novo naselje važan bod.

Novi Sad 1921 je remijem sa Mitrovčanima zaustavio veliki pad (četiri poraza) i bili su na pragu da trijumfuju. Prate ih pehovi i pružaju bolje igre od rezultata, mogli su da slave ubedljivo, ali su dozvolili rivalu sa Save da se vrati i u 90. minutu dođe do poravnanja. U Čelarevu će ugostiti GFK Dubočicu i sudeći po dosadašnjim rezultatima gosti su favoriti. Gosti su devet kola bez poraza I na pet utakmica uknjižili su 13 bodova. Dobili su u derbiju “oklopnike”, nakon preokreta golovima veterana Savića (38) i Đorđevića tri minuta pre kraja. Dve nedelje su bili bez utakmica i na svežinu mogu odigrati u Čelarevu i pitanje je kako će odgovoriti na seriju zaostalih i redovnih utakmica.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19