XS
SM
MD
LG

"Romantičari" ne prete erama, ali nemaju šta da traže na Karaburmi, derbi se igra u sremskoj ravnici, Leskovčani zbog reprezentacije odložili meč sa Novobeograđanima

Foto: prvaliga.rs

Dugo pratim dešavanja u Mozzart Bet Prvoj ligi i odavno se nije desilo da četiri novajlije vode glavnu reč. Da li je u pitanju euforija i veliki motiv da se pokažu, ostaje da se vidi, tek brzo su se adaptirali na ligu, igraju u kontinuitetu, za razliku od pojedinih starosedelaca, koji su razočarali. Poslednje 15. kolo donelo je nove pobede za vodeći OFK Beograd, Dubočica je sa “bele tačke” savladala Ubljane, Odžačani su bili bolji od Vrščana, Smederevci su osvojili bod na “Hazeni”. Beležimo prvu pobedu Gatovaca u Lazarevcu, buđenje mladih Grafosa, koji su deklasirali Užičane i dugo čekanu pobedu Milanovčana.

16. kolo, ili prvo nastavka sezone, biće odigrano nekompletno, jer je GFK Dubočica dobila zabranu igranja na ultramodernom stadionu, kako bi ga sačuvali za mečeve reprezentacije i Čukaričkog. I to se dešava u našem fudbalu da gosti imaju prednost nad domaćinom sportskog objekta. Zanimljivo je istaći da ekipe koje su bile domaćini ili gosti u prethodnom kolu, predstojećeg vikenda biće u istim ulogama.

Derbi se igra u Inđiji, gde gostuje Smederevo 1924, sa kojim se nalaze na deobi trećeg i četvrtog mesta. Domaćin se naoštrio i želi revanš za poraz pored tvrđave na startu prvenstva. Na Novom Beogradu zeleni su vodili, imali utakmicu u rukama, počeli da kalkulišu i bili kažnjeni. Smederevci se nalaze u izvesnoj krizi rezultata i iz prethodna četiri duela doneli su tek dva boda. Remi pored Save ohrabruje i uliva veru da mogu ponoviti sličan rezultat ako budu odigrali čvrsto pozadi I uštopovali golgetera Stojanovića, Desančića i ostale.

Vojvođanski derbi igra se između Radničkog i Mladosti GAT. Domaćin se stabilizovao među osam ekipa i u poslednje vreme imaju polovičan učinak. Očekuju da Gajić nastavi sa golovima i biće jači za povratak Ilića. Gatovci su prvu pobedu u prvenstvu uknjižili u poslednjem kolu jeseni na vrućem gostovanju u Lazarevcu. Dva kiksa uže odbrane domaćina išla su im na ruku, dovoljno za siguran trijumf. Po sastavu zaslužuju više i najzad su počeli da se rezultatski ostvaruju, samo treba će više ukoliko žele da izbore opstanak.

Tekstilac će ugostiti Mačvu sa namerom da potvrde dobar domaćinski učinak (16 bodova). Slavili su minimalcem protiv Vrščana i potvrdili prilagođenost zahtevima lige. Primili su najmanje golova u ligi i ne odriču se svog opredeljenja, igrati čvrsto, defanzivno i tranziciono, bez mnogo rizika. Mačva je odigrala turbulentni meč na Karaburmi. Krivicu za poraz svaljuju na sudijsku trojku i ne žele da komntarišu dešavanja sa utakmice. Primetno je da pružaju bolje igre nego ranije. U Odžacima biće kompletniji, ali i dalje ne mogu da računaju na Radunovića, bolesnog Olija i suspendovanog Sanija.

RFK Grafičar i Metalac su u prethodnom kolu slavili posle niza neuspeha. “Ljubičasti” su iskalili bes za prethodne poraze protiv Užičana i ispratili ih sa pet golova u mreži. Bez psihičkog tereta i vraćenog samopouzdanja veruju da mogu ponoviti partiju iz prethodne utakmice. Proradio je golovima Mladenović i očekuje se da golgeterski doprinos da najbolji strelac Maksimović. Metalac je menjao trenere, sistem igre i nije išlo. Kad su se najmanje nadali došla je dugoočekivana pobeda u Čelarevu. Najmanje su postigli golova i ukoliko poprave efikasnost mogu se nadati boljitku, ali protiv motivisanih Grafosa teško mogu da dođu do povoljnog rezultata.

OFK Beograd u ulozi favorita očekuje GFK Slobodu. Ne komentarišu suđenje i smatraju da je sve bilo čisto u duelu sa Mačvom. Znaju da svaka ekipa koja igra protiv njih, izađe izuzetno motivisana, dajući više iznad svojih mogućnosti. O Užičanima imaju povoljno mišljenje i ne treba ih podcenjivati posle debakla iza južne tribine najvećeg stadiona. Neizvestan je nastup braće Mituljikić, Kahvić je počeo da trenira i najbolji strelac lige mesec dana je van stroja. Trener Krunić imaće na raspolaganju Vujadinovića.

Lazarevčani su došli u krizu rezultata, koja je uslovila pad na tabeli. Fenjerašu iz Novog Sada su praktično predali bodove greškama uže odbrane. Dolaskom trećeg trenera Šašića perod adaptacije se odužio, još se traži pravo rešenje i pitanje je vremena kada će novi sistem dati rezultate. Biće jači za najboljeg strelca i igrača Filipovića u duelu sa OFK Vršcem. Gosti igraju prepoznatljivo na strani, defanzivno, čvrsto i tranziciono. Malo daju i primaju golova, tako da se očekuje taktički dosta zahtevna utakmica, gde može gol da odluči konačan ishod.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19