XS
SM
MD
LG

Komšijski derbi u Zemunelu, "bulke" favoriti protiv "hemičara", mogu li mlađani "građevinari" zaustaviti vihorne Ušćane?

Do kraja polusezone u Srpskoj ligi, Beograd, ostalo je pet kola. Proteklog vikenda favoriti su opravdli očekivanja i prvih šest ekipa uknjižile su pobede. Beležimo novi trijumf vodeće Zvezdare u Dobanovcima, Zemuna nad “orlovima”, Ušćani su savladali fenjeraša sa Sarog sajmišta, “optičari” se vratili iz Skele sa celim plenom, Obrenovčani su nadigrali “studente”, Surčinci nadvisili Torlak. Koliko su bile uspešne ekipe iz vrha, toliko su timovi sa začelja bili neuspešni. Nove poraze upisali su Brodarac, BASK, Sinđelić, Torlak i PKB. Domaćini su za “prsa” bili uspešniji od gostiju (odnos u pobedama 4:3), strelci su opravdali očekivanja (postignuto je 25 golova).

Pre 11. kola, u sredu su odigrane utakmice 1/16 finala kupa na teritoriji FS Beograda. Kolo se otvara u petak derbijem začelja između Brodarca i BASK-a. Obzirom na značaj utakmice, pobeda ima vrednost “šest bodova”. Iza mladog domaćina su pehovi i nedostatak sportske sreće, promašeni jedanaesterci, brojne prilike... Krajnje vreme je da prorade i donesu radost posle dužeg vremena na Saro sajmište. Dolaze uzdrmani “sokolovi”, najveće razočarenje prvenstva. Uglavnom su sačuvali sastav iz prošle sezone, ali rezultata nema. Poslednji su im meru uzeli “saobraćajci” i ni posle deset utakmica nemaju pobedu.

U subotu se igra pet utakmica u Zemunelu, Dušanovcu, Bežaniji, na Banjici i pored Nebojšine kule.

Derbi se igra između Teleoptika i Zemuna. Mladi “optičari” su nadigrali potonule “mlekadžije” u Skeli i načinili dobru uvretiru pred derbi. Brži su, poletniji od rivala i pobedom bi se izjednačili na tabeli. Zemun je teže od očekivanog savladao Sinđelić, uzdaju se u osnovne poluge Svetličića i Bacanovića. Posle debakla od Obrenovčana uspeli su da se konsoliduju i sa dve pobede “dišu” za vratom vodećoj Zvezdari. Biće to okršaj dva najefikasnija napada lige i pored šansi na obe strane, očekuju se golovi.

Studentski grad igra promenljivo, doživeli su dva poraza, poslednji na obrenovčakom Vašarištu. Znatno su uspešniji u Bežaniji i protiv čvrstog sastava Jedinstva biće na iskušenjima. Radi se o mladoj ekipi, imaju padova u igri i ne mogu se definisati. Surčinci su nadigrali Torlak i mogli su biti ubedljiviji. Zanimljivo je istaći da su u razmaku od tri dana odigrali dva duela i u utorak se ekipa iz Kumodraža, u kupu, revanširala za poraz u prvenstvu. Gosti na strani su bledi i ne pružaju ni približne partije kao pored aerodroma, mada su imali pehove.

Sinđelić sve više tone i na prethodnih pet utakmica doneli su tek dva boda. Pružili su dobar otpor u Gornjoj varoši, ali nedovoljno za iznenađenje. Gotovo sve bodove osvojili su na Dušanovcu i protiv Radničkog biće na velikim iskušenjima. Obrenovčani u poslednje vreme su sve uspešniji(pet kola osvojili 11 bodova) i na strani su bez poraza. Nadigrali su “studente” i bliži su pobedi od posrnulih “orlova”.

GSP Polet Dorćol se donekle konsolidovao i pobeda na Carevoj ćupriji podstrekt je da nastave u istom ritmu. Uspešniji su na strani i protiv sve slabijeg PKB bliži su pobedi. Od kako su načinili veliko iznenađenje i nadigrali Zemun, “mlekadžijama” kola su krenula nizbrdo i u protekla četiri meča doneli su jedan bod.

Golobradi “građevinari” predstavljaju prijatno iznenađenje. Četiri kola su bez poraza i u Bariču su uprkos igraču manje uspeli da se odbrane. Biće na velikim iskušenjima protiv moćnih i iskusnih Ušćana, koji ne popuštaju ni za pedalj. Prema očekivanju nadvisili su poslednji Brodarac i u prethodnih pet kola sakupili su 13 bodova i nalaze se u krugu kandidata za osvajanje naslova.

Nedelja je rezervisana za mečeve na Adi Ciganliji i Bulbudercu.

Moćna Zvezdara dočekuje “hemičare” kao favorit. Sigurno su dobili u Dobanovcima, dobro otvorili meč, odigrali u svom ritmu za koji čvrsti domaćin nije imao odgovora. Trener Kovačević može da računa na oporavljenog Jovanovića. Baričani su odigrali slabo protiv mladih “građevinara” i nisu uspeli da materijalizuju igrača više od 68. minuta. Nemaju rezultate u skladu sa kvalitetom pojedinaca, problem predstavljaju problematični bonusi. Mogu da zablistaju, isto tako da razočaraju i na Bulbudercu polažu važan test.

Torlak je vezao tri poraza, imaju problem sa realizaciom i u Surčinu su pružili još jednu razočaravajaću partiju. Uspeli su u utorak da se u kupu revanširaju Jedinstvu, ali je to slaba uteha za seriju loših rezultata u prvenstvu. Na Adu dolazi Budućnost, u bledom izdanju poražena od lidera. Na strani su uzeli pet bodova, imaju problem kao rival sa realizacijom i očekuje se malo golova.


Budućnost : Jedinstvo
Torlak : Prva iskra
Zvezdara : Ušće Novi Beograd
Rad : BASK TEK
Brodarac : PKB
GSP Polet Dorćol : Zemun
Teleoptik : Radnički
Sinđelić : Studentski grad
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 26 19 4 3 61
2 Teleoptik 26 18 3 5 57
3 Zvezdara 26 13 7 6 46
4 Radnički 26 12 6 8 42
5 Budućnost 26 9 8 9 35
6 Studentski grad 26 10 5 11 35
7 Ušće Novi Beograd 26 9 7 10 34
8 Brodarac 26 9 6 11 33
9 Jedinstvo (-2) 26 9 8 9 33
10 GSP Polet Dorćol 26 8 7 11 31
11 Sinđelić 26 8 6 12 30
12 PKB 26 8 6 12 30
13 BASK TEK (-3) 26 6 13 7 28
14 Prva iskra (-12) 26 11 6 9 27
15 Torlak 26 4 6 16 18
16 Rad (-6) 26 4 4 18 10