XS
SM
MD
LG

Trayal ispred svih, "bulke" u reprizi prošle jeseni, čačanske "zebre" u stopu prate "kamiondžije", u Vojvodini glavnu reč vode novajlije

Srpskoligaši su odmakli od polovine jeseni i polako se približavaju završnici polusezone. Shodno ambicijama, kvalitetu i postgnutim rezultatima, ekipe su se pozicionirale na tabelama i u preostalim kolima pokušaće da poprave ili potvrde postojeće plasmane. Prilika je da rezimiramo ukratko učinak ekipa, izdvojimo one koji su opravdali i prevazišli očekivanja, kao one koji su podbacili i odigrali u domenu očekivanja.

Od četiri grupe srpskih liga, najubedljiviju prednost ima Trayal u Istočnoj grupi. Kruševljani jedini imaju maksimalni učinak od devet pobeda sa impozantnom gol razlikom (21:2). Pola posla su obavili pobedama nad najbljižim konkurentima GFK Jagodinom i Piroćancima (u gostima), dovoljno da stvore prednost od velikih sedam bodova. Konkurenti smatraju da “gumari” imaju “popust” kod delilaca pravde i da se favorizuju na račun ostalih. U prilog tome iznose činjenicu da je u korist lidera do sada dosuđeno čak deset jedanesteraca. Jagodinci su u odnosu na prethodnu sezonu načinili krupan pomak i uključili su u borbu za vrh. Mlada ekipa polako sazreva, ispoljavaju evidentni napredak i vreme radi za plave. Iza Piroćanaca je turbulentan period (tri poraza pored Nišave). Svaljuju drvlje i kamenje na sudijsku organizaiju i u nekoliko navrata, mišljenja su, drastično oštećeni. Novajlije Đerdap i Žitorađa nalaze se na začelju i predstoji im grčevita borba za opstanak. Sa postojećim sastavom teško će opstati, moraju se značajnije pojačati u zimskoj pauzi i do kraja polusezone osvojiti što više bodova. Timočanin je podbacio i mladi sastav je platio ceh zgusnutom kalendaru igrajući uporedo kup utakmice. Svilajnčani se bude i sa začelja stigli su do sredine tabele i vremenom bi trebalo da se konsoliduju. Za razliku novajlija sa obale Dunava, OFK Sinđelić i Jedinstvo 1936 ravnopravno se nose sa rivalima i osvojili su više od 50 odsto bodova.

Vojvođanski karavan predvode novajlije Železničar i Sloven, dva najprijatnija iznenađenja u srpskim ligama. Uglavnom se smenjuju u vođstvu, Inđijci su iskoristili kiks rivala na Štrandu da odmaknu dva boda. U gornjem delu tabele vlada velika gužva, između lidera i sedmog Dinama 1945 razlika je pet bodova. Kikinđani se visoko kotiraju i ustali su se među prvih pet timova. Tisa je dobro počela, naišla je izvesna kriza (tri poraza) i peto mesto odražava konstantnost forme. Omladinac je napravio kam bek i serijom od četiri pobede sa začelja stigao do desete pozicije. Bečejci su u sjajnoj seriji od četiri pobede i dostigli su drugoplasirani Sloven. Dinamo 1945 je pokvario plasman, Naftaši se polako dižu, Borac se ne može prepoznati i daleko su od nekadašnjih pozicija. Hajduk 1912 se sa vrha strmoglavio serijom poraza (četiri) i našao među ugroženim klubovima. OFK Bačka je najavljivala napad na vrh a tek su prvu pobedu zabeležili u 9. kolu. Jedinstvo je poslednje i nejasno je gde leže uzroci krize u kojoj se nalaze od starta prvenstva.

U Beogradu se ponavlja scenario od pre godinu dana. Tada je Zvezdara kolo vodila i osvojila naslov jesenjeg prvaka. Ponovo su “bulke” na vrhu ispred prvog favorita za naslov Zemuna. Pored Trayala i FAP-a, jedini su neporaženi (sedam pobeda) i kao šlag na tortu došla je ubedljiva pobeda nad Torlakom i trenutno su na dva boda ispred plavo-zelenih. Ušćani su prevazišli sva očekivanja, u seriji su odličnih rezultata i sa efikasnim napadom zauzimaju treće mesto. Obrenovčani su u zadnji čas ostali srpskoligaši, rešili su da okrenu list, zaigrali kao preporođena i pobeda u Gornjoj varoši potvrda je da mogu sa svakim da se nose i mesto u vrhu im je zagarantovano ako nastave u istom ritmu. Prva iskra je izašla iz male krize, vezali su nekoliko pobeda i priključili su se ekipama iz gornjeg doma. Jedinstvo i Budućnost su u sredini tabele sa indetičnim odnosom pobeda i poraza. Studentski grad, PKB i Torlak igraju promljivo i nalaze se iznad ugroženih klubova. Najviše su razočarali poslednji Brodarac i predposlednji BASK, koji su prethodnih sezona uvek bili u gornjem delu tabele. “Sokolovi” su bez pobede a fenjeraš sa Save je nanizao osam poraza. Najmlađi tim lige Rad se polako konsoliduje i školovani i talentovani igrači mogu da pruže više od 14. mesta na tabeli. Sinđelić i GSP Polet Dorćol nisu ispunili očekivanja, uglavnom su neuspešni i kranje je vreme da pokažu koliko vrede.

Na Zapadu je odigrano osam kola i protekli vikend obeležen je derbijem jeseni i prvim porazom Borca 1926 u Priboju. Zanimljivo je istaći da su unazad imali nezabeleženu seriju od 18 pobeda, i upravo od istog rivala su ponovo poraženi. Imali su dovoljnu zalihu da i dalje ostanu na vrhu, ali sa minimalnom prednošću. FAP ima proverena igračka imena i po svemu sudeći sa Čačanima će voditi izjednačenu borbu do samog kraja. Loznica je neočekivano posustala i dva neplanirana poraza, posebno je bolan bio od Valjevaca u Klupcima, uticali su da zaostanu šest bodova. Budućnost Krušik 2014 i Omladinac su rezultatima skrenuli pažnju, naročito novajlija iz Zablaće, do poraza u Požegi imali su niz od četiri pobede. Utakmica sa komšijama iz Ljubića je sporna i po prijavi komesara za integritet očekuju kaznu od disciplinaca. Zlatibor polako posustaje i u prethodna tri kola doneli su dva boda. Jošanica je u sredini, pobeđuje i gubi, baš kao Mladi radnik i Tutin. Takovo je vezalo dve pobede i uprkos slaboj realizaciji nalaze se na devetom mestu. Polet je do juče igrao slabo i pobedom nad Petrovčanima su začelje prepustili rivalu i OFK Mihailovcu. Mladi sastav Reala se donekle konsolidovao, suspenzija terena se odrazila na rezultate i pobeda u Pazarskoj banji potvrda je da dobro rade i rezltati se naziru. Sloga je nanizala pet poraza, predposlednja je sa četiri boda, koliko imaju Mihailovčani na poslednjem mestu.


Polet (Lj) : Loznica
Real : Tutin
Jošanica : Borac 1926
Zlatibor : Vrelo Sport
Budućnost Krušik 2014 : Omladinac (Z)
FAP : Takovo
Mladi radnik 1926 : Sloga 33
Sloga (P) : OFK Mihajlovac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 1926 25 21 2 2 65
2 FAP 25 19 3 3 60
3 Sloga (P) 25 14 4 7 46
4 Loznica 25 10 8 7 38
5 Real 25 11 4 10 37
6 Polet (Lj) 25 12 1 12 37
7 Budućnost Krušik 2014 25 9 9 7 36
8 Takovo 25 9 5 11 32
9 Omladinac (Z) 25 8 7 10 31
10 Mladi radnik 1926 25 7 9 9 30
11 Zlatibor 25 7 6 12 27
12 Tutin 25 6 8 11 26
13 Jošanica 25 5 10 10 25
14 Sloga 33 25 6 6 13 24
15 Vrelo Sport 25 5 6 14 21
16 OFK Mihajlovac 25 4 6 15 18