XS
SM
MD
LG

"Romantičari" na velikom ispitu u Lazarevcu, vojvođanski derbi u Inđiji, Leskovčani u tihom štrajku

Foto: Prva liga Srbije

Odloženo vanredno kolo u Mozzart Bet Prvoj ligi omogućilo je ekipama da se dodatno odmore, zaleče povrede, oporave se od virusa i orni sačekaju nove izazove u desetom kolu. U osmom kolu tri vodeće ekipe, dojučerašnji srpskoligaši, upisale su nove pobede: “romantičari” su u Inđiji nastavili seriju pobeda, Tekstilac je deklasirao mlade “grafose”, “oklopnici” su u nadoknadi vremena došli do tri boda. “Rudari” su nadigrali “kanarince” i sve su bliži vrhu, Vrščani su minimalcem naneli još jedan poraz Milanovčanima, četiri ekipe sa začelja novim porazima su dodatno otežali položaj. Domaćini su bili uspešniji sa četiri pobede(gosti dve), postignuta su 24 gola (tri po meču).

Deseto kolo otvara se u subotu duelom između Mačve i Jedinstva. Šapčani su imali velike kadrovske probleme na prethodnom meču sa GFK Slobodom, tako da je zbog virusa izostalo 5-6 prvotimaca i još trojica su primili infuziju. Odloženo kolo popravilo je zdravstvenu situaciju i trener Kurtušić može da računa na usluge Mijailovića, Ristića, Jovovića i Jovanovića. Jedinstvo je na krilima dvostrukih strelca Zubairua i Kakikarija savladalo Mladost GAT (4:3). Zanimljivo je istaći da su od 12 golova Ubljana dvojica internacionalaca postigli osam i kod tri bili asistenti. U Šapcu neće previše rizikovati, igraće čvrsto pozadi i vrebati priliku da iz tranzicije preko pomenutih igrača ugroze domaćina. Na crveno-crnima je da probje defanzivni blok rivala, otvori ih i učine utakmicu zanimljivijom za gledanje.

Nedelja je rezervisana za utakmice u Smederevu, Inđiji, Vršcu, Užicu i Sremskoj Mitrovici.

Smederevci su favoriti protiv Novog Sada 1921, i dalje su bez poraza, pored tvrđave uglavnom osvajaju bodove. Srećno su došli do bodova protiv “majstora”, posle preokreta u zaustavnom vremenu. “Kanarinci” su u Lazarevcu nastupili u podmlađenom sastavu, sa osam bonusa i, povrh svega, od 30. minuta igrali su bez povređenog Furtule, koji će biti spreman za naredni meč.

Inđija je uknjižila dva poraza, poslednji od silnog lidera i vreme je da se konsoliduju ukoliko žele da budu konkurentni u borbi za vrh tabele. Imaju iskusan sastav, mada su prisutni kadrovski problemi i ovog puta neće biti kompletni. U nevreme dolazi u dobrom naletu Tekstilac, najprijatnije iznenađenje, ekipa koja prestavlja osveženje i donela je novi kvalitet u prvenstvo. Nadigrali su RFK Grafičar ubedljivo golovima u finišu utakmice i spremni su za još jedan izazov.

OFK Vršac je ponovo domaćin i bliži pobedi u meču sa potonulim Novobeograđanima. Slavili su minimalcem nad Metalcem(Kilibarda u 89. minutu) i u prethodna tri kola doneli pet bodova, dovoljno da se nađu na deobi četvrtog i petog mesta. Radnički je u seriji od četir poraza, nalaze se u krizi igre i rezultata, mada su u Smederevu poveli i ostali bez boda u nadoknadi vremena. Znajući kako koncepcijski igraju rivali, ako ne dobije domaćin, odigraće bez golova.

Užičani su postali eksperti za nerešene rezultate i meč sa Metalcem obećava sličan scenario. Sastaju se dve ekipe koje muči hronična neefiksanost i po svemu sudeći ništa se neće promeniti u međusobnom okršaju. Užičani su iz Šapca doneli bod u igri za zaborav i dugo čekaju da dođe radost na stadion “Radomir Antić”. Metalcu nikako da krene i u prethodna tri duela osvojili su bod(na strani isto toliko). Sa igračem manje(isključen Milošević) primili su gol u nadoknadi vremena. Nemaju odgovarajući kvalitet, sa novim trenerom ništa se nije promenilo.

Mitrovčani će ugostiti neprepoznatljive “grafose” i bliži su pobedi ukoliko Beograđani ne budu kompletni. Došli su do boda protiv Leskovčana, podigli su formu i popravili položaj na tabeli. Pored Save su bez poraza i sa tri remija traže priliku za drugu pobedu u prvenstvu. “Ljubičasti” se ne mogu prepoznati, nalaze se u seriji negativnih rezultata(na pet mečeva osvojili dva boda). Igraju znatno bolje na gostovanjima i nisu bez šansi ukoliko u sastavu budu Nedeljković, Šljivić i Mijatović.

Ponedeljak će proteći u znaku derbija kola i okršaja između sve bolje Kolubare i vodećeg OFK Beograda. Biće to sudar dve kvalitetne po sastavu superligaške ekipe i nezahvalno je prognozirati krajnji rezultat. “Rudari” su uspešni na prethodna tri duela (sedam bodova), efikasni su i pored Kolubare su upisali tri pobede. OFK Beograd svi vide u eliti i kako su krenuli na dobrom su putu da ostvare prognoze. Sedam pobeda i impozantna gol razlika (27:7) dovoljno govori koliko su iznad ostalih. U Lazarevcu ih očekuje najteže gostovanje i u slučaju novog trijumfa sve su bliži jesenjem zvanju.

Mladost GAT biće domaćin GFK Dubočici i teško će doći do prve pobede u prvenstvu. Proteklog vikenda odigrali su dramatičnu utakmicu sa Ubljanima i umalo da gostima od gotovog da naprave veresiju. Doveli su veliki broj igrača, naročito mladih iz Vojvodine, ali treba sastav ukomponovati i takmičarski osposobiti. Leskovčani ne igraju dobro na prethodnim utakmicama(četiri meča dva boda). Nezvanično se moglo se čuti da su igrači u tihom štrajku zbog višemesečnih kašnjenja plata. Tako dolazimo do paradoksa da klub sa prelepim stadionom finansijski ne može da odgovori obavezama.


Inđija Toyo Tires 5 : 1 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 3 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 3 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 2 RFK Grafičar
Mačva 2 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 3 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 2 : 2 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 4 7 61
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Mačva 30 12 8 10 44
7 RFK Grafičar 30 12 8 10 44
8 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 8 14 32
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19