XS
SM
MD
LG

Beogradski derbi pored "Rajka Mitića", još jedna fešta u Leskovcu, stižu "rudari", da li će najzad "kanarinci" zacvrkutati?

Foto: Prva liga Srbije

“Romantičari” ni posle šestog kola ne popuštaju i sa maksimalnim učinkom izdvojili su se na vrhu tabele. Tekstilac je najprijatnije iznenađenje i ne prestaju da oduševljavaju, Smederevci posle serije remija savladali Metalac, u Inđiji i Vršcu nije bilo golova. Novosadski klubovi novim porazima nalaze se na začelju tabele, Mitrovčani su deklasirali Ubljane a “rudari” “majstore” sa Novog Beograda. Domaćini su gostima ostavili tek mrvice (pet pobeda) i samo su se Užičani radovali u Novom Sadu.

U okviru sedmog kola u subotu se igraju tri utakmice u večernjem terminu.

Mačva će od 19 časova ugostiti starog poznanika iz Inđije. Šapčani imaju posle RFK Grafičara najmlađi sastav (prosek 21,5 godina) i više od polovine igračkog kadra potiču iz grada na Savi. U Vršcu su imali izglednije prilike i protiv Inđije biće u prilici, kako kažu, da se izmere sa ekipom koja gaji najviše ambicije. Gosti su odigrali bez golova sa “ljubičastima” i u Šapcu će forsirati sigurnu “čeku” u srednjoj zoni, u sistemu 4-1-4-1. Oslanjaju se na kvalitete bočnih igrača Desančića I Radosavljevića i dugu klupu na kojoj, između ostalih sedi poznati Subotić.

Užićani mogu da bar malo odahnu posle evro gola Starčevića i prve pobede u Novom Sadu. Iskusni trenerski lisac Ristanović ponovo je na klupi “era” i doneo je sa sobom mirnoću i psihološku stabilnost. Spremaju se da ukrste koplja sa OFK Vršcem, koji je prošle sezone odneo bod iz grada na Đetinji. Donedavni trener domaćina Zoran Kostić dolazi u drugoj ulozi i biće najveća pretnja crveno-crnima, zbog poznavanja ovdašnjih prilika. Za Užice ga vežu lepe uspomene i vođen profesionalizmom težiće da ostvare pozitivan rezultat. Gosti imaju podmalen sastav sklon oscilacijama, ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim učinkom i nadali su kojim bodom više. Očekuje se tvrda, poziciona utakmica i individualne greške mogu odneti prevagu.

GFK Dubočica je za nedelju dana vezala dva neuspeha i pala na tabeli. Poraženi su minimalnim rezultatom u Odžacima i u Leskovcu, pred punim stadionom, nameravaju da opravdaju epitet neugodnog domaćina protiv Lazarevčana. Kolubara je sigurna bila u duelu sa Novobeograđanima i slavila su golovima Stanisavljevića i Cvetičanina. Očekuju u Leskovcu lep ambijent, kvalitenu prestavu, u tome vide priliku da iznenade domaćina, poljuljanog samopouzdanja.

Nedelja je rezervisana za mečeve u Novom Sadu, Novom Beogradu i pored stadiona “Rajko Mitić”.

Beogradski derbi je najznačajniji susret sedmog kola, s obzirom da dolazi lider iza južne tribine najvećeg stadiona. Kako neko u šali reče: “sastaju se Zvezda B i Zvezda C”, aludirajući na činjenicu da nekoliko mladih igrača iz oba kluba trenira sa Zvezdom a u nedelju će odmeriti snage između sebe. “Grafosi” su u Inđiji odigrali bez golova i protiv “romantičara” možemo očekivati kvalitetnu i otvorenu fudbalsku poredstavu praćenu od velikog broja navijača dva kluba. OFK Beograd je u prvom poluvremenu imao manjih problema protiv “kanarinaca”da bi u nastavku za deset minuta postigli tri gola i odlučili susret.

U Čelarevu se sastaju dva vojvođamska kluba u različitom raspoloženju. Novosađani su na dnu tabele, bez pobede sa dva osvojena boda i 15 primljenih golova (tri po utakmici). Previše su mladi i zeleni za ovaj rang tako da su u smiraj prelaznog roka doveli dva napadača i pouzdanog defanzivca Rađena. Biće na iskušenjima jer igraju protiv Tekstilca, najprijatnijeg iznenađenja. Gosti su protiv Leskovčana uknjižili treću pobedu (bez poraza) i na tabeli su odmah iza neprikosnovenog lidera. Primili su tek dva gola i neko će reći da im se igra zasniva na defanzivi, što ne mora da znači i više igraju direktno i tranziciono. Leskovčanima su uzeli skalp zahvaljujući golu Zulfića, prvi put u Prvoj ligi pred svojim navijačima i predivnom ambijentu punog obnovljenog stadiona.

U nedelju sledi sudar dva Radnička, koji imaju indetičan broj bodova (po šest) i zauzimaju mesto pri dnu tabele. Za razliku od gosta koji je upisao prvu pobedu, domaćin je vezao drugi poraz i nalaze se u krizi igre i rezultata. Biće to taktički dosta zahtevna utakmica, sa velikim ulogom, odigraće se oprezno, sa defanzivnom disciplinom vrebajući priliku da iznenade jedni druge u kontri i polukontri. Gosti su sa novim trenerom Goranom Jankovićem visoko porazili Ubljane i nagovestili da ekipa više vredi o trenutne pozicije.

Metalac u večernjem terminu ugostiće Mladost GAT u derbiju donjeg dela tabele. Dele susedne pozicije i Milanovčani imaju dva boda više. Domaćin je u Smederevu vodio sa “bele tačke” da bi “oklopnici” u nastavku došli do preokreta. Vidi se da sa novim trenerom Milošem Obradovićem pokazuju izvestan napreda, ali i dalje igraju promenljivo. Gatovci su ponovo poraženi u Novom naselju i nikako da dođu do prve pobede uprkos dovođenju brojnih pojačanja. U poslednjim satima prelaznog roka stigla su 3-4 igrača, jedan internacionalac, ali će trebati vremena treneru Žigiću da jedan hetrogeni sastav homaogenizuje a vreme neumitno prolazi i rivali na tabeli odmiču.

Kolo se zatvara u ponedeljak utakmicom između Jedinstva i Smedereva 1924. Reče novi trener Žarko Jovanović da je ekipa u psihološkom padu, ima kvalitet i problem vidi u skraćenom rosteru. Naime jedna postava je konstantno igra a druga bila praktično bez minuta. Mora se sačiniti balans i izaći iz krize. Smedervci su srećno došli do bodova protiv Milanovčana i dalje su bez poraza i start u prvenstvu dosta obećava. Domaćin zna da za rivala ima dobro ukomponovan i motivisan tim, koji podjednako uspešno igra pored tvrđave i na strani.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19