XS
SM
MD
LG

Šah: Predstavljena knjiga Miroslava Nešića "Pričao mi Gliga"

BEOGRAD, 2. februar (Info centar).- Prostorije Šah kluba Beograd bile su pretesne da prime brojne poklonike šaha i ugledne zvanice na promociji knjige „Pričao mi Gliga“ Mirosalava Nešića, novinara Radio Beograda i publiciste, autora kultne emisije „Sportski spomenar“.

Sjajno šahovsko veče vodio je novinar i šahovski šarmer Branislav Krca Rakić, a glumac Goran Daničić čitao je odlomke iz knjige- jedan iz partizanskih dana Svetozara Gligorića i drugi javni odgovor Gariju Kasparovu posle prekida meča Kasparov – Karpov 1985. koji je sudio Svetozar Gligorić.

Dve šahovske partije Gligorića analzirale su mlade snage Šah kluba Beograd Mihajlo Savić i Velimir Ivić kao i Adela Velikić koja je komentarišući poslednji potez Gligorića top e3 u partiji Rudolf Marić – Gligorić rekla:

- A posle ovog poteza, Marić je pao sa stolice...

Brojne ugledne goste pozdravio je ispred Šah kluba Beograd Milan Milićević.

- Trudio sam se da u knjizi predstavim život Svetozara Gligorića, prvo kao beogradskog školarca, potom partizana, šahiste, novinara i muzičara. Dogovor je bio da knjigu predstavimo 2. fabruara na njegov 90 rođendan, ali na žalost, napustio nas je u avgustu prošle godine – rekao je Mirosav Nešić.- Više do šest meseci odlazio sam skoro svake nedelje bar jednom kod Gligorića koji mi je pričao interesantnije događaje po koji bi mogao da se snimi i sjajan film. Nadam se da sam uspeo. Zahvaljujem se pre svega mojoj porodici na podršci i Šah klubu Beograd i Milanu Milićeviću koji su prihvatili da finansiraju štampanje ove knjige.

O knjizi je govorio književnik Branimir Brana Šćepanović, a jedan od recenzenata Aleksandar Matanović je podvukao:

- Knjiga prikazuje Gligu onakvog kakvog smo ga mi doživljavali, pravog gospodina, poliglotu, velikog zaljubljenika u muziku... Za nas je on, zbog toga, bio „Gliga nacionale“. Priznao mi je da kada „ratuje“ sa partijama protiv kompjutera, jer ima izuzetno teških programa, ne može posle da spava, što se i meni dešava, tako da zbog toga pred kraj života nije mnogo drugovao sa šahom i okrenuo se muzici.

Ljubivoje Ršumović, drugi recezent knjige, prisetio se anegdote sa snimanja emisije „Obraz uz obraz“ pre skoro četiri decenije:

- Gligu smo nagovorili da dođe u emisiju i da peva na moje stihove: “Gde li sad venu, gde li sad čame, sve one divne kraljice dame?/“Šta li sad rade kraljevi oni, koje su svrgli moji pioni“/. Rekao je da nikada u životu nije pevao ni u porodičnom krugu, a kamo li na TV, i bojao se da li će njegovo pevanje biti dobro za emisiju. Sedeo je za tablom i posle svakog poteza pojeo je po jednu figuru jer su bile od čokolade. U kabini za režiju Sava Mrmak je umirao od straha da Gliga ne počne da greši, jer bismo ostali bez figura da ponovimo kadar. Međutim, Gliga je sve uradio „iz cuga“.

Ršumović je istakao da knjiga „Pričao mi Gliga“ stoji uz rame sa jednom od najboljih šahovskih edicija „Igram protiv figura“ koju je napisao upravo Gligorić.

- Gliga me je zaprepastio kada je za veoma kratko vreme, u već poodmaklim godinama, savladao komponovanje i napisao nekoliko šarmantnih kompozicija – prisetio se Ljubiša Simić legendarni dirigent i kompozitor i Gligorićev prijatelj iz mladosti.- Na koncertu 2008. izveli smo Gligorićevu kompoziciju koju sam aranžiro za simfonijski orkestar i predstavio sam autora kao čoveka koji nikada pre toga nije bio muzičar, ali da ga ceo svet poznaje kao velikog šahistu. Gliga je bio u sali. Pozvao sam ga da ustane i dobio je ogroman aplauz.

O druženju i uticaju Gligorića na njenu karijeru govorila je i internacionalni majstor Ljilja Drljević:

- Jedan zrak njegovog šahovskog genija i ljudske veličine dotakao je i mene i zbog toga sam veoma srećna.

Brojne goste pozdravio je i predsednik Šahovskog saveza Srbije Miodrag Vukotić, a prisustvovali su i predsednik ŠS Beograda Ljubomir Riznić, direktor Evropske šahovske konfederacie Vladimir Šakotić, sekretar ŠS Srbije Milivoje Milivojević, velemejastor Bojan Vučković, internacionalni majstori Anđelija Stojanović, Jovan Todorović, Vladimir Podinić, fide majstor Ivan Martić... doajeni sportskog novinarstva Slobodan Simić i Siniša Ružičić, porodica i brojne kolege Miroslava Nešića, prijatelji šaha i poštovaoci Svetozara Gligorića.

U knjizi je objavljeno preko 100 partija uz više od 80 fotografija od kojih je većina prvi put štampana. Knjiga će moći da se uskoro kupi u Poštama Srbije, kao i u prostorijama Šah kluba Beograd u Ulici kralja Milana 27 (prvi sprat).

Knjigu je izdao Šah klub Beograd pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Svetozar Gligorić preminuo je 14. avgusta 2012. u Beogradu u 89. godini.