XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: Savezima 145 miliona iz rebalansa budžeta

BEOGRAD, 8. oktobra (Info centar).- Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić održala je sastanak sa predsednicima i generalnim sekretarima granskih sportskih saveza Srbije. Predstavila je rebalans budžeta za 2012. i program realizacije budžetskih sredstava do kraja godine. Na osnovu toga do kraja godine biće isplaćeno granskim sportskim savezima 144.570.900 dinara, pa će, tako, dobiti iznose po već potpisanim ugovorima za redovne programe, dok će se za sportske kampove napraviti aneksi ugovora na već isplaćene, ali umanjene, iznose.

- Osim direktnog budžetskog finansiranja sporta, koje je iz godine u godinu sve obimnije, prisutno je značajno ulaganje u sport i sportske aktivnosti iz sredstava budžeta pokrajine Vojvodine kao i iz budžeta jedinica lokalne samouprave. Međutim, moramo da se ponašamo domaćinski, zbog toga ćemo insistirati na uvođenju još efikasnijeg i kvalitetnijeg sistema kontrole trošenja sredstava. Na tom polju pružićemo svu pomoć granskim savezima, ali očekujemo od njih da namenski koriste sredstva u skladu sa propisima - istakla je Alisa Marić. 

Ministarka Alisa Marić je govorila i o vaspitnoj ulozi sporta u društvu:

- Vrhunski rezultati, a pre svega odgovorno, sportsko ponašanje sportista i poštvanje sportskog duha na borilištima, su veoma važni u predstavljanju Srbije u svetu. Takođe, takvi sportisti su najbolji uzor mladima jer promovišu upornost u radu, borbenost, poštenje, a to su vrednost koje je neophodno negovati i u društvu.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, izrazili su zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije. Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić zahvalio se u ime granskih sportskih saveza Srbije na vraćaju sredstava, koja će im pomoći da ispune ranije preuzete obveze iz svojih programa:

- Svi savezi do kraja godine imaju po međunarodim kalendarima još dosta takmičenja. Ova sredstva će pomoći da planove ispunimo i da obezbedimo pripreme kako bi naši asovi otišli potuno pripremljeni. Svaki uspeh sportista je i veliki doprinos predstavljanju Srbije u najlepšem svetlu u svetu.

Pristvovali su predstavnici 93 granska sportska saveza.