XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Srbija peta u Ligi mladih Evrope

VROCLAV, 6. oktobar (Info centar).- Streljačka reprezentacija Srbije vazdušnom puškom nije uspela da se plasira u finale na završnom turniru Lige mladih Evrope u Vroclavu, iako je imala dve pobede i završila je na petom mestu!

U prvom kolu savladani su Danci sa 16:8. Andrija Milovanović reprezentativac Niša imao je 391 krug, Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot) 392 i Dragana Paleček (Novi Beograd Ušće) 387.

U dugom kolu pobeđeni su Italijani. Bilo je12:12 u bodovima (Milovanović 393, Todorovič 389, Tijana Kolarik - Pančevo 386) i odlučivala je dodatna dijabola. Italijanski strelac je opalio pre znaka za start (u toku pripreme od 30 sekundi) i po propisima to je promašaj. Delegat takmičeea je dozovilo iako je to protiv pravila da ponovi hitac. Trener srpske reprezentacije Lidija Mihajlović se žalila i portest je usvojen tako de je su osvojena dva boda.

Međutim, u trećem kolu, usledio je poraz od Ukrajine 14:10 (Milovanović 384, Paleček 387, Kolarik 390) i zatvorio se krug, jer su i Italijani i Ukrajinci imali po dve pobede, ali i bolji odnos u poenima poršli su u finale.

Iz druge grupe u kojoj su bile reprezentacije Austrije, Hrvatske, Poljske, Švedske, prošle su selekcije Hrvatske i Austrije.

Mladi srpski strelci su plasirali su se na završni tunrir na kvalifikacijama u Osijeku u maju. Srpska selekcija pištoljem nije prošla kvalifikacije u Osijeku.

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.

U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

U trećem finalnom turniru prošle 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje četvrto mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.

U četvrtom zavšnom turniru u Vroclavu reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu.

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite.