XS
SM
MD
LG

Tekvondo: Prvo zlato za Srbiju - Milica Mandić olimpijski pobednik

 

LONDON, 11. avgusta (Info centar) - Srpska reprezentativka u tekvondou Milica Mandić osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu u kategoriji preko 67 kilograma.

To je prva zlatna medalja za Srbiju na Igrama u Londonu i ukupno prva titula olimpijskog pobednika od kada je naša zemlja postala samostalna.

Poslednju zlatnu medalju u pojedinačnom sportu osvojila je strelac Aleksndra Ivošev 1996. u Atlanti. Poslednju zlatnu medalju u ekipnom sportu osvojili su odbojkaši u Sidneju 2000. Ukupno ovo je 101. medalja za olimpijski pokret u Sbriji.

U finalnoj borbi Milica Mandić je sa 9:7 savladala Francuskinju An Karolin Graf. Samo u prvoj rundi bilo je nerešeno da bi naša takmičarka u drugoj i trećoj rundi osvojila tri i četiri boda. Bilo je to dovoljno da se mlada 21- godišnja Beograđanka nađe na pobedničkom postolju.

Svoj put ka zlatu Milica Mandić počela protiv Samoe Telitige Kroli i eliminsala je posle druge runde 16:2. U četvrtfinalu je bila bolja od olimpijske šampionke iz Pekinga Meksikanke Marije del Rosario Espinoza sa 6:4, da bi u polufinalu savladala Ruskinju Anastaziju Barišnjikovu sa 11:3 u poenima.

Pre Milice Mandić srebrnu medalju za Srbiju osvojila je strelac Ivana Maksimović, dok se strelac Andrija Zlatić okitio se bronzu.

Na tekvondo olimpijskom turniru najuspešnija nacija je Španija sa 3 medalje (1 – 2 - 0), slede Kina 3 (1 - 1- 1), Koreja 2 (1 - 1 - 0), Turska 2 (1-1 - 0), V. Britanija 2 (1 – 1 - 0), V. Britanija2 (1 -0 - 1), Stbrija i Argntina dele sedmo mesta sa po jednom zlatnom medaljom. Ukupno 21 nacija osvojila je trofeje.