XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stević treći na „Velikoj nagradi Moskve“

Srpski olimpijski kandidat Ivan Stević (Partizan) zauzeo je treće mesto u trci „Velika nagrade Moskve“ u kategoriji 1.2 za bodove za rang listu Evropa tura i osvojio 16 poena!

Ovo je drugi put u tri jednodnevne trke u Moskvi da je Stević upisao jer je u trci „Kup gradonačelnika“ 1. maja osvojio sedmo mesto i šest poena. Ukupno, ove sezone, Stević (34 godine) je osvojio 70 bodova! Pre ove dve trke, za pobedu u generalnom plasmanu, jedan dan u žutoj majci i dva treća mesta u etapama zaradio 48 poena na „Velikoj nagradi Sočija“ početkom marta u Rusiji.

- Stević je pokazao da je sazreo i da ume da vozi mudro, taktički besprekorno, pogotovo jer je zbog pobede u Sočiju na ovoj trci bio „markiran“ i budno praćen – rekao je selektor Radiša Čubrić. – Izvanredno se iz grupe od 20 biciklista, priključio osmorki koja je pobegla u poslednjem krugu i sjajno sprintao za postolje! Ostali naši reprezentativci su se malo uspavali, iako sam pre starta dobro analizirao stazu i upozorio gde i kada i može da dođe do pobedničkog bega.

Mislim da ćemo posle dva dana predaha osveženi startovati sa mnogo ambicija u etapnoj trci kategorije 2.2 „Pet krugova oko Moskve“.

Pobedio je Ukrajinac Vitalij Popkov (ISD) prešavši stazu od 152 km za 3:44,07 časova. Na cilju je bio dve sekunde brži od grupe do šestorice biciklista u kojoj je u sprintu drugo mesto osvojio Aleksndar Mironov (Rusija) i treće naš Ivan Stević, koji ove sezone vozi u majici „Salkano tima“ iz Turske.

Mladi Partizanov as Nikola Kozomara plasirao se na 29. mesto sa 8,03 minuta zaostatka, a na 31. mestu bio je Marko Stanković iz Metalca sa istim vremenom. Esad Hasanović olimpijski kandidat iz Radničkog (Kragujevac) je stigao 48. sa 8,11 minuta slabijim vremenom, dok je u istom vremenu 52. trku završio Žolt Der drugi olimpijski kandidat iz Radničkog.

Gabor Kasa olimpijski kandidat Subotičkog Spartaka, takođe član „Salkano tima“ ove sezone, je završio 78. sa 8,14 minuta zaostatka. U ove tri trke vozio je bolestan. Startovalo je oko 160 biciklista iz 27 ekipa jer je došao i nemački profi tim Nutriksion Šparkase.

Bodove je u tri jednodnevne trke u Moskvi ove godine osvojio i Žolt Der koji je bio šesti u „Memorijalu Oleg Djačenko“ i pripalo mu je osam poena.

Mnogo uspeha, srpski biciklisti zabeležili su u dve poslednje „moskovske turneje„. Prošle godine, Ivan Stević je pobedio na „Kupu gradonačelnika“ i bio je drugi u generalnom plasmanu na „Pet krugova oko Moskve“ pobedivši i u prvoj etapi ove trke, dok je na „Velikoj nagradi Moskve“ zauzeo deseto mesto. U 2010. Der je pobedio na „Kupu gradonačelnika“, Hasanović na „Pet krugova oko Moskve“, dok je Stević bio peti u „Velikoj nagradi Moskve“.