XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mikec osvojio srebrnu medalju MK pištoljem na Univerzijadi u Šenženu u Kini

Damir Mikec reprezentativac beogradskog Policajca doneo je prvu medalju spskim studentima- sportistima  na Univerziajdi u Šenženu i Kini i to srebrnu u gađanju MK pištoljem. Ušao je u finale kao treći ali je posle dobrog plej ofa zauzeo drugo mesto iza strelca iz Koreje Dae Miung Lija a ispred takmičara iz Kine Jiajie Maia. U ekipnoj konkurenciji slavila je Kina ispred Koreje i Poljske.

Ovo je druga medalja za srpsko streljaštvo na Univerzijadama. Prvu, takođe srebrnu, osvojio je Milenko Sebić u gađanju MK puškom trostav u Bangkoku u Tajlandu 2007.  Mikec je u  Bangkoku, bio čak tri puta četvrti – MK pištoljem pojedinačno i dva puta u ekipi MK i vazdušnim pištoljem!
- Sada sam naplatio makar mali deo duga sa te Univerzijade, ali sam morao da čekam neplanirano četiri godine jer je streljaštvo skinuto sa programa u Beogradu 2009. – kaže Damir Mikec. – Imao sam sasvim dobar osnovni rezultat od 565 krugova, ali sam mora da „jurim“  dosta veliku razliku. Kinez je ušaou finale kao prvi sa 569 krugova, takmičar iz Koreje kao drugi sa 568, a ja sam na trećem mestu imao 565 krugova, po serijama 97, 95, 95, 94, 92, 92. U poslednje dve serije sam malo popustio i ispustio još bolji rezultat. Meni je bilo i veoma važno jer sam imao pet krugova prednosti u odnosu na četvrtoplasiranog, olimpijskog šampiona iz Pekinga 2008. i svetskog prvaka iz Zagreba 2006. Kineza Vei Panga, što mi je dosta olakšalo finale, jer mi nije „duvao za vratom“.

Posle šestog metka u finalu, Mikec je izbio na prvo mesto! Poslednjim metkom trebao mu je centar za zlato, ali je ubio 9,2 i ostao na drugoj poziciji!
- Osnovni deo gađali smo u papirne mete koje, naravno, ocenjuju sudije, većinom Kinezi. Imao sam u poslednje dve serije čak sedam metaka koje su mi ocenjeni kao devetke, ali sam siguran da bi elektronski mereno makar dve- tri bile desetke. Pitam se i koliko je realna ocena poslednje serije vodećeg Kineza Maia od maksimalnih 100 krugova. U svakom slučaju, zadovoljan sam, nadam se i da ovo neće biti i poslednja medalja za naše streljaštvo na Univerzijadi...

Drugi srpski reprezentativac ovim oružjem Dimitrije Grgić iz Akademca zauzeo je 16. mesto u konnkurenciji 39 učesnika sa 538 krugova (po serijama 87, 91, 92, 91, 91, 86). Mikecu je ovo prva medalja sa Univerzijade. Bio je sedmi na OI u Pekingu. Ima zlato (2010. Fort Bening, vazdušni pištolj) i dva srebra (2010. Peking, vazdušni i 2009. Minhen, MK pištolj) sa svetskih kupova u karijeri.  Bio je juniorski vicašampion Evrope u Minhenu 2004. MK pištoljem.  Vlasnik je ekipnog svetskog srebra iz Minhena 2010.  kao i evropskog ekipnog srebra (2009. Prag, vazdušni pištolj) i dve ekipne evropske bronze (2005. Beograd, MK pištolj i 2011. Breša, vazdušni pištolj). Ove godine osvojio je titule na šampionatu Srbije MK i vazdušnim pištoljem. U Kupu Srbije MK pištoljem je bio prvi, a vazdušnim drugi. Vlasnik je državnog rekorda od 574 kruga MK pištoljem u osnovnom delu i 672,5 krugova sa finalom.

Prvog dana na vatrenu liniju izašla je i Andrea Arsović vazdušnom puškom i sa solidna 393 kruga (po serijama 99, 97, 99, 98) zauzela je 22. mesto  u konkurenciji 73 takmičarke. Koliko je bilo kvalitetno ovo takmičenje govori i činjenica da je za četiri mesta u finalu raspucavalo osam takmičarki sa po 396 krugova! Pobedila je Petar Cublasing (Italija) ispred Lize Ungerank (Austrija) i Kristel Manuele Feliks iz Nemačke. Ekipno, slavila je Kina, druga je Koreja, treća Rusija.

Milenko Sebić je u gađanju vazdušnom puškom osvojio 19. mesto sa 592 kruga (po serijama 99, 99, 100, 98, 98, 98). Takođe solidan rezultat, samo  dva kruga daleko  od finale koje je vredelo 594 kruga.  Pobedio je Italijan Nikolo Kampriani, srebro je pripalo Jiavei Gongu iz Kine a bronza Juriju Šerbačeviču iz Belorusije. Zlatnu ekipnu medalju odneli su Italijani, srebro je pripalo Kini, a bronza Rusiji.

Srbija nema ekipe ni u jednoj disciplini. Drugog dana streljačkog turnira u Šenženu gađaće Andrea Arsović i Milenko Sebić MK puškom 60 metaka ležeći.  Sebiću su ovo eliminacije (ako ih prođe gađaće u subotu kvalifkacije), Arsovićeva gađa odmah za trofeje jer žene nemaju finale u ovoj disciplini.