XS
SM
MD
LG

EP U17: Srbija - Danska 2:3

Kadetska fudbalska reprezentacija Danske (U-17) savladala je danas u Novom Sadu, u prvom kolu A grupe na 10. Evropskom prvenstvu, vršnjaka Srbije sa 3:2  (2:1). Kadeti Srbije razočarali su na startu evropskog prvenstva. Potpuno zasluženo su poraženi od preduzimljivih i vrednih Danaca. Mladim "belim orlovima" gotovo ništa nije polazilo sa rukom. Sem vodjstva iz slobodnog udarca pri kraju prvog poluvremna, naši mladići nisu pokazali gotovo ništa drugo. Selektor Srbije iskusni Milovan Đorić pokušao je izmenama da unese više živosti u igri svoje ekipe, ali i pored strpljive novosadske publike, koja ih je zdušno bodrila, to se nije dogodilo. Danci su igrali jednostavno, sa mnogo trčanja i taktičke discipline.Protiv snažnih i ambicioznih gostiju srpski dečaci nisu imali mnogo prilike da se naigraju fudbala.

Igrači Srbije puno su grešili u odbrani, a na sredini terena nisu uspeli da nametnu svoju pas igru. Danci su pokretljivošću i striktnim pokrivanjem igrača i prostora, imali potpunu kontrolu nad igrom. Sporadični i individualni naleti mladih igrača Srbije bili su nedovoljno snažni da bi slomili otpor upornih gostiju. Tako će Srbija u naredna dva meča, protiv odlične Francuske i prvaka Evrope Engleske, imati pretežak zadatak da obezbedi jedno od tri prva mesta u grupi, koja vode na naredno svetsko prvenstvo.

Na stadionu "Karadjordje", pred oko 6.000 gledalaca, po sunčanom i prijatnom vremenu,  utakmicu je sudio Stiven Meklin (Steven McLean) iz Škotske. Strelci su bili: Ješić u 31. i Ožegović u 53. minutu za Srbiju, a Johansen u 32, Nastić autogol u 38. i Fišer u 76. minutu za Dansku. Žuti kartoni: Nastić (Srbija), Norgard, Hojbjerg, Johansen (Danska).

Srbija: Stošić - Jakšić, Savić, Marinković, Nastić (od 47.min Kostić) - Radaković, Popadić (od 60. min Filipović), Meleg - Marković, Ješić -Stojanović (od 41.min Ožegović).
Danska:  Korč (Korc) - Akvist (Aaquist), Holst, Johansen (Johannesen), Durmis (Durmisi) - Olsen, Kristensen (Cristensen) od 41.min Hojbjerg) - Andersen (od 17.min Amankva (Amankwaa), Fišer (Fischer) (od 77. minPoulsen)  -Norgard (Norgaard) - Zohora (Zohore).

Danas popodne u B grupi igraju: Nemačka - Holandija u Smederevu, a u Beogradu Češka i Rumunija. Oba meča počinju u 17,00 sati. Narednu utakmicu Srbija igra 6. maja u Inđiji protiv Francuske. Titulu prvaka Evrope brani Engleska. Šest prvoplasiranih reprezentacija sa prvenstva u Srbiji stiče pravo učešća na Svetskom prvenstvu, koje će se krajem juna i početkom jula ove godine, održati u Meksiku. Po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva u Srbiji. Oba polufinalna meča, kao i finalni susret, na programu su u Novom Sadu. Finale je predviđeno da se odigra 15. maja, a polufinle 12. maja.