XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Usvojen novi znak Olimpijskog komiteta Srbije na godišnjoj Skupštini OKS u Nišu

Redovna godišnja Skupština Olimpijskog komitet Srbije održana  je u velikoj sali Univerziteta u Nišu i uz usvajanje izveštaja o radu za 2010. i programa za predolimpijsku 2011. prihvaćen je i novi znak Olimpijskog kometata Srbije  na kome  su olimpijski krugovi i deo grba Republike Srbije, koji je predhodno odobrio i Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Na početku sednice predsednik OKS Vlade Divac pozdravio je sve članove Skupštine, zahvalio se na saradnji i gostoprimstvu gradonačelniku Niša, Milošu Simonoviću i njegovim saradnicima.
- Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu Srbije predsedniku Vlade Divcu na odluci da godišnju Skupštinu OKS organizuju upravo u Nišu. Verujem da ćemo opravdati ulogu dobrog domaćina- izjavio je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Predsednik OKS Vlade Divac istakao je da su 2010. obeležili prvi članovi olimpijskog tima za London (četvoro strelaca), učešće na ZOI u Vankuveru prvi put pod imenom Srbija, učešće i uspeh mladog olimpijskog tima na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih održanim u Singapuru. U 2010. OKS je realizovao programe olimpijskih priprema uz učešće 88 sportista iz 11 sportskih grana, a u delu programa koji se tiču promocije olimpijskih vrednosti, OKS je prošle godine imao tri koja su finansirana sredstvima „Olimpijske solidarnosti“. Među ovim projektima posebno se izdvojila EkOlimpijada Srbije koja je održana u osam gradova Srbije uz učešće 7.000 dece. Finalu u Beogradu prisustvovao je i predsednik MOK Žak Rog.

Vlade Divac je skrenuo pažnju i na unapređenje saradnje OKS sa državnim institucijama, na marketinške aktivnosti u delu jačanja sponzorskog pula OKS, kao i aktivnosti u međunarodnim forumima, koje su učvrstile visoku poziciju srpskog olimpizma i ugled srpskog sporta u svetu.

U 2010. obeležen je veliki jubilej – 100 godina od osnivanja OKS. Preko 50 događaja manjeg i većeg obima je realizovano u okviru proslave, među kojima se svakako izdvaja organizacija Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta, kada je OKS ugostio međunarodnu olimpijsku porodicu u sklopu  centralne proslave velikog jubileja.
- Prošla godina je bila veoma teška, jer je finansijska kriza uzdrmala i druge segmente društva, a ne samo sport. Ipak, ponosan sam što mogu da konstatujem da je ovo bila godina uspeha za OKS. Rad, trud, pozitivna energija i posvećenost su ipak rezultirali uspehom u svim programima i aktivnostima koje smo planirali i realizovali - rekao je predsednik OKS Vlade Divac.

Govoreći o planu rada za 2011. Divac je naglasio je aktivnosti usmerene ka izgradnji stabilnog sistema finansiranja vrhunskog sporta, borbu protiv dopinga i promociju olimpijskih vrednosti. Ukazao je i  na važnost predolimpijske godine i brojna kvalifikaciona takmičenja koja očekuju srpske sportiste:
- Svi postavljeni ciljevi u ovom olimpijskom ciklusu do sada su uspešno ostvareni, a pred nama je ostao još jedna, najvažnija obaveza, uspeh u Londonu na stogodišnjicu od našeg prvog učešća na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. -  zaključio je Vlade Divac.