XS
SM
MD
LG

Pošto Vembli

Vlasnik londonskog Fulama, američki milijarder pakinstanskog porijekla Šahid Kan ponudio je Fudbalskom savezu Engleske (FA) 800 miliona funti za kupovinu Vemblija.

Najveći engleski stadion je dom reprezentacije Engleske i privremeno Totenhema, a Kan je ponudio FA 500 miliona u kešu, a 300 miliona da FA održava poslove i ugostiteljstvo.

Upravni odbor FA je u četvrtak dobio ponudu koju će svakako razmotriti, a spekuliše se da čelnici FA smatraju da je ponuda previše dobra da bi je odbili.

FA je izgradio novi Vembli kapaciteta 90.000 mjesta na mjestu starog 2007. godine, izgradnja je koštala 757 miliona funti, a kredit koji je uzet za izgradnju će isplaćivati do 2024.

U slučaju prodaje Vemblija Kanu, ovaj stadion bi i dalje bio dom reprezentacije Engleske, utakmica finala FA kupa, plej-ofa za plasmane u više rangove engleskog fudbala, kao i finala engleske ragbi lige, dok bi novi vlasnik dobio sponzorska prava na svojinu.

Kan je osim Fulama vlasnik i NFL franšize Džeksonvil Džeguars, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na skoro 5,5 milijardi funti.

Engleski mediji spekulišu da je Šahidov cilj kupovinom stadiona da u Londonu osnuje prvi NFL tim van SAD. Ukoliko se to dogodi, Engleska će morati svoje utakmice tokom jeseni igrati na drugim terenima, ali u FA vjeruju da bi to obradovalo navijače.

Kanov plan je, inače, pozdravljen od čelnika NFL, koji već godinama redovno organizuje nekoliko utakmica iz regularnog dijela sezone na Vembliju.

Ostaje nejasan status Totenhema koji je sa NFL sklopio desetogodišnji ugovor za dvije utakmice neđeljno na novom milijardu funti vrijednom Vajt Hart Lejnu, u koji su Amerikanci uložili deset miliona, ali i Čelsija koji je planirao da se takođe preseli na Vembli tokom renoviranja Stamford Bridža.

Fulam se trenutno bori za plasman u Premijer ligu.

IZVOR: AntenaM