XS
SM
MD
LG

Nordijski vikend u Ruki

FIS Svetski kup u nordijskoj kombinaciji počinje u petak, finski centar nordijskih sportova u Ruki biće domaćin prvog takmičenja u olimpijskoj sezoni.

 

U petak počinje nova nordijska sezona, koja će takmičarima doneti 28 događaja u Svetskom kupu na 13 lokacija, kao i tri nadmetanja na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, što će sezonu 2017/2018 učiniti najdužom do sada.

 

Turneja Ruke je novina u kalendaru, kada se saberu osvojeni bodovi nakon tri dana takmičenja u finskom nordijskom centru, biće poznato ime prvog mini-tur pobednika.

 

Bez ikakve dileme, najvažnije takmičenje u sezoni biće Olimpijske igre u Pjongčangu, gde će biti podeljena tri kompleta medalja u disciplinama: pojedinačni gundersen na normalnoj i velikoj skakonici i na timskom takmičenju. Zlata iz Sočija braniće Erik Frencel (Nemačka), Jorgen Grabak (Norveška) i tim Norveške.

 

Novine u sezoni donose posebne markere za najbolje takmičare, plavi startni broj nosiće najbolji skakač, dok će u crvenom biti najbolji trkač. Bodovi se sabiraju u svim disciplinama, a na kraju sezone biće podeljeni trofeji za najboljeg skakača i najuspešnijeg trkača.

 

Nakon duge letnje pauze, nemoguće je reći ko je favorit, odnosno kakve će rezultate ostvariti takmičari. "Kralj nordijske kombinacije", Erik Frencel će i ove godine tastupati na FIS Svetskom kupu, u kojem je do sad upisao 41 pobedu uz pet velikih Kristalnih globusa.

 

Za očekivati je da se na podijume penju i Johanes Ridžek, Frencelov glavni rival od prošle sezone, četvorostruki šampion u Lahtiju, kao i Akito Vatabe, koji je do svoje 29. godine osvojio olimpijsko srebro, devet pobeda u Svetskom kupu i nebrojeno puta se našao na podijumu.

 

Fabijan Rižle je jedan od najbržih trkača i ako njegovi skokovi budu bili sličnog kvaliteta kao i trčanje, bronzani olimpijac bi mogao da očekuje pobede u Svetskom kupu.

 

Konkurenciju u novoj sezoni ojačaće i povratnici. Jarl Magnus Riber je sanirao povredu ramena koja je uticala da Norvežanin propusti veći deo prošle sezone. Legenda Finske, Hanu Maninen se vraća na takmičenja, nadajući se uspehu u Pjongčangu. Nakon obuke za komercijalnog pilota, na sneg se vraća i Francuz Jason Lami Šapui.

 

Nakon takmičenja u Visli, prošlog vikenda, FIS Svetski kup u ski skokovima nastavlja se u Ruki, u subotu i nedelju, uz direktne prenose na Eurosportu.

 

Plan direktnih prenosa na Eurosportu:

 

24. XI

14:15 NORDIJSKA KOMBINACIJA: VS-142m

17:00 NORDIJSKA KOMBINACIJA: 5km gundersen pojedinačno

17:45 SKI SKOKOVI: Kvalifikacije VS-142m Muškarci

 

25.XI

09:30 NORDIJSKA KOMBINACIJA: VS-142m

14:00 NORDIJSKA KOMBINACIJA: 10km Gundersen Individual

16:00 SKI SKOKOVI: VS-142m-Ekipno

 

26.XI

10:45 NORDIJSKA KOMBINACIJA: VS-142m

13:00 NORDIJSKA KOMBINACIJA: 10km Gundersen Individual

15:00 SKI SKOKOVI: VS-142m