XS
SM
MD
LG

Kuglanje: „Svetske zvezde“ i reprezentacija Srbije svečano otvorili kuglanu u Feketiću

FEKETIĆ, 11. jun (Info centar).- Na 13. „Danima feketićke višnje“ svečano je otvorena kuglana Kuglaškog kluba Jadran i time se ispunio san generacija kuglaša iz ovog mesta!

Vrpcu su presekli predsednik Opštine Mali Iđoš Marko Rovčanin i predsednik kluba Jadran iz Feketića Radisav Stojnović, koji se zahvalio na pomoći lokalnim samoupravama i velikom broju prijatelja kuglaškog sporta koji su predanim radom i prilozima pomogli izgradnju ovog predivnog objekta sa četiri staze sa Funk automatima.

Posle otvaranja, prvi hitac odigrao je veteran feketićkog kuglanja, vrsni sportista, nekadašnji rukometaš i prvak Vojvodine u streljaštvu Laslo Fekete koji sa 72 leta jedan od najstarijih aktivnih kuglaša. Prošle godine je obeležio 50 godina od kada je prvi put zakotrljao kuglu, srušio “devetku“ i ostao „zarovljen“ pola veka u ovom sportu.

Odigrana je i revijalna utakmica između kombinovane reprezentacije Srbije i „Svetskih zvezda“. Učesnike i ugledne goste pozdravili su Radisav Stojnović i Miloš Milivojević uz čiju su veliku pomoć nabavljene staze. Počasni hitac pred meč bacio je Pjer Koprivica koji je bio „alfa i omega“ u projektovanju objekta i dao je ogroman doprinos u montiranju i opremanju četiri sjajne staze.

Svačanosti su prisustvovali Franc Gornik (Slovenija) direktor za merketing Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva (VNBA – klasik), Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije, Radoslav Šunjkaa predsednik KS Vojvodine, Vojko Pavlović generalni sekretar KSS i selektor juniorske selekcije Srbije četvorostrukih uzastopnih šampiona sveta, Zoran Stanojević „Šumar“ i Miodrag Milovanović članovi UO KSS, selektor kadeta i član TK KSS Mirko Čukvas i veliki broj uglednih kuglaških radnika i prijatelja ovog sporta.

U najavi meča, Milivojević je istakao da nikada Feketić nije ugostio veće asove, dva aktuelna svetska seniorska šampiona Vilmoša Zavarka (sprint i pojedinačno) i Igora Kovačića (kombinacija), najboljeg kuglaša Hravatske i prvog igrača austrijske lige Matka Bulku, legendanog kapitena srpske reprezentacije, trostrukih prvaka sveta Jovana Ćalića, članove šampionskih selekcija Srbije Daniela Tepšu i Miloša Simijonovića, juniorskog reprezentativca Srbije, šampiona sveta Čabu Zavarka, najboljeg kuglaša BiH Marka Trklju, slovenačkog reprezentativca Mateja Lepeja, makedonskog reprezentativca Bojana Vlakevskog, novu nadu Jedinstva iz Novog Bečeja Dušana Pejina...

„Svetske zvezde“ su u lepoj reviji slavila sa 3.617:3.536 čunjevima i 6:2 u poenima. Predvodio ih je, kao je u najavi nadahnuto rekao Milivojević „već 250 godina najbolji kuglaš sveta, a biće još toliko“ Vilmoš Zavarko koji je sa 662 čunja postavio i prvi rekord kuglane. Nagradu je primio njesgov brat Čaba. Drugi najbolji rezultat imao je Slovenac Matej Lepej sa 633 čunja, dok je treći bio Igor Kovačić sa 630 čunjeva. Četvrto mesto osvojio je Daniel Tepša sa 616 čunjeva. Njima su pripale i novčane nagrade organizatora revije Kuglaškog kluba Jadran iz Feketića, sjajnog domaćina. Meč je sudila Dragana Trajković, asistirao joj je Pjer Koprivica.

REVIJALNI MEČ „ FEKETIćKA KUGLA“ SRBIJA – SVETSKE ZVEZDE 3.536:3.617 (2:6). Rezultati igrača: Igor Kovačić – Vilmoš Zavarko 0:1 (662:639, 0,5:3,5), Radovan Vlajkov – Jovan Ćalić 1:0 (582:571, 2:2), Miloš Simijonović - Matej Lepej 0:1 (581:633, 2:2), Daniel Tepša – Marko Trklja 1:0 (616:589, 4:0), Dušan Pejin - Matko Bulka 0:1 (564:574, 2:2), Čaba Zavarko - Bojan Vlakevski 0:1 (563:588, 2:2).

„Dani feketićke višnje“ iskorišćeni su i da se otvore nove prostorije Doma kulture, KUD Feketić, Društva recitatora, Društva dramskih pedagoga, Etno muzeja i biblioteke. Otvorio ih je Bela Bojtoš predsednik Mesne zajednice Feketić sa gostima.

Čak 30 ekipa nadmetalo su u kuvanju svinjskog paprikaša. Svi su dobili prigodne robne nagrade. Pobedio je Jože Orovec iz Čantavira, ispred Milorada Mitića iz Lovćenca i Roberta Ćurija iz ekipa kuvara Kuglaškog kluba Bečej. Nadmetali su se i ekipe Kuglaškog kluba Korduna iz Kljajićeva, selekcija firme Promostar iz Subotice a u skoro svim timovimo bio je po neki kuglaš...