XS
SM
MD
LG

SP U20: Srbija ubedljivo do bronze!

Juniorska hokejaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe B u Novom Sadu, pošto je u meču poslednjeg kola ubedljivo savladala selekciju Belgije rezultatom 9:0 (2:0, 3:0, 4:0). Zlatnu medalju osvojila selekcija Rumunije.

Reprezentativci Srbije slave gol Uroša Bjelogrlića u meču protiv Belgije
Foto: Mirko Lazović

"Orlići" su u meču koji je direktno odlučivao o osvajaču poslednjeg odličja na turniru potpuno nadigrali na ovom turniru veoma dobru belgijsku selekciju (odnos šuteva 40-17) i zasluženo se okitili bronzom. Izabranici Nemanje Jankovića potvrdili su da su se s pravom nadali visokom plasmanu pred ovaj turnir, a samo nedostatak sreće i koncentracije u derbi susretima turnira sa Španijom i Rumunijom zaslužan je što nije obezbeđeno sjajnije odličje, čemu svedoči i podatak da je ekipa Srbije imala daleko više udaraca na gol od protivnika u mečevima protiv Španije i Ruminije.

"Het-trik" u ubedljivoj pobedi Srbije postigao je Ivan Glavonjić, dok je dva gola dao Mirko Đumić, najbolji igrač našeg nacionalnog tima na ovom prvenstvu. Po jedan pogodak postigli su Uroš BjelogrlićStefan BoškovićMiloš Nikolić i Luka Vukićević. Posle dva "šat-auta" Jovana Fehera u mečevima sa Kinom i Australijom, svoju mrežu u odlučujućem meču na turniru sačuvao je i odlični Petar Stepanović (17 odbrana), čime je potvrdio odličan individualni učinak naših hokejaša na ovom turniru.
 

 U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je Stefan Bošković prema odluci Direktorata turnira izabran za najboljeg defanzivca, odnosno beka Svetskog prvenstva. Osim toga, Srbija je timski gledano prva na turniru u nekoliko statističkih kategorija. "Orlići" su pored tri "šat-auta" primila najmanje golova na turniru (devet na pet utakmica), imala najbolju gol razliku (plus 25), dok je igrom specijalnih timova pokazala novi kvalitet u našem hokeju, naročito u "šort hendu". Srbija je primila samo jedan pogodak na celom turniru u 32 situacije sa igračem manje (prva sledeća selekcija je Rumunija sa pet golova), dok je u ovim situacijama postigla čak pet golova (Rumunija tri, Australija i Španija po jedan).

Ostaje žal što u mečevima sa Španijom (1:4) i Rumunijom (4:5 u produžetku) nije bilo malo više sreće, jer su "orlići" i u njima imali velike šanse za trijumf i pokazali da su s pravom smatrani jednom od najtalentovanijih generacija srpskog hokeja u njegovoj novijoj istoriji. Srbija je u svih pet mečeva na turniru imala više udaraca na gol od svojih protivnika, ali u najvanijim mečevima protiv pomenutih selekcija nije imala dovoljno koncentracije, ali ni iskustva koje joj ostaje da gradi u sezonama koje dolaze. Ipak, pokazalo se da uprkos manjku vremena provedenom na ledu u odnosu na svoje najveće rivale, srpski hokejaši posle dugo vremena fizički nisu bili nimalo inferiorni u odnosu na direktne rivale, već su čak i u najtežim momentima igrali napadački hokej i jurili trijumf.


Reprezentativci Srbije slave pobedu nad Australijom i osvajanje bronzane medalje
Foto: Mirko Lazović

 

Naredne godine u višem rangu učestvovaće selekcija Rumunije koja je u meču koji je odlučio o osvajaču zlatne medalje, posle mnogo preokreta nadigrala Španiju rezultatom 6:5 (2:1, 1:1, 3:3). S druge strane, u uvodnom meču dana, Australija je obezbedila opstanak u grupi B, divizije II, pošto je u još jednom direktnom duelu za plasman bila bolja od Kine rezultatom 8:2 (3:0, 1:2, 4:0).
 

Rezultati poslednjeg kola:
Subota, 23.1.2016.

Australija - Kina 8:2 (3:0, 1:2, 4:0)
Rumunija - Španija 6:5 (2:1, 1:1, 3:3)
Belgija - SRBIJA 0:9 (0:2, 0:3, 0:4)