XS
SM
MD
LG

Pionirska misija Zorana Žugića i Petra Stolića

Bez prevelikog publiciteta, u Rumi egzistira Škola fudbala „SK Ruma“, koju je svojevremeno osnovao Zoran Žugić, a saradnicima u životu održava pune dve i po decenije Petar Stolić sa saradnicima.

Rasadnik fudbalskih talenata

- U proleće 1996. Zoran Žugić odlazi u Grčku, gde u Kavali otvara Školu fudbala - kaže Petar Stolić - Na njegov nagovor preuzimam rumsku školu fudbala. U firmi gde sam radio dajem otkaz i u potpunosti se posvećujem radu s decom. Od samog starta želeo sam da decu iz Rume i okoline, uzrasta od 7 do 12 godina, afirmišem i pomognem u pravilnom fudbalskom razvoju. Rad sa decom oplemenjuje i pruže nemerljivu radost. Posebno ističemo, da radimo po programu Prof.dr. Radivoja Mike Radosava i na osnovu višegodišnjeg iskustva „Kerverove škole fudbala“. Sećam se dobro kada je svojevremeno, kao dečkić od 5-6 godina, počeo u Školi fudbala trenirati Danilo Pantić. Već tada je bilo jasno da se radi o ogromnom talentu. Pokazivao je ono što je, bar po meni najvažnije, veliku energiju koju pokazuju prilikom „ulaska na loptu“, u duele, igru, kao i duh koji nosi, odn. karakter. U to vreme, kao igrača ogromnog potencijala, izdvojio sam i s njime počeo dodatno raditi nešto starijeg Đorđa Šušnjara, sada internacionalca, zatim Branislava Stupara, Mišu Vasiljevića, Bojana Jovanovića, Damjana Marčetu, Aleksandra Radišića, Stefana Deaka, Georgije Ilića… Sa šest godina na sebe je skrenula pažnju Tijana Filipović, kao i Nikola Radović (2000. godište, trenutno u Partizanu i reprezentaciji), Dejan Aleksić (2001, Rad i reprezentacija)…Trenutno, „odskaču“ Denis Stajki (2005), Milica Šarić (2005), Stevan Degenek (2008), braća Miloš (2009) i Njegoš Dražić (2010)…

Škola fudbala "SK Ruma"

Kakva je saradnja sa srodnim Školama, klubovima?

- Vrlo korektna - nastavlja Petar Stolić, predsednik i trener Škole fudbala „SK Ruma „ - Posebno ističem da je saradnja s Partizanom izvanredna, poštujući obostrane interese.

Nekada polaznici Škole, sada poznati igrači

Kako danas najmlađi uzrast privući fudbalu?

- Izuzetno teško - priznaje Stolić - Moramo biti pravi umetnici da bi ih privukli ovoj igri i eventualno od njih stvorili profesionalca, reprezentativca, pa i internacionalca. Danas u svetu deca u Školama fudbala imaju puno radno vreme: pripreme za treninge, koji su dva puta dnevno, odmor, ručak, učenje i tako 6 - 8 sati svaki dan desetak godina da bi se tek onda prepoznao „pravi fudbaler“. Pokušavamo nekako da s njima idemo u korak. Radimo dva puta dnevno, a na bazen dva puta nedeljno, utakmice, turniri...Praktično rad je organizovan u semestrima: PRVI, 1. septembar - 30 decembar; DRUGI, 1. februar - 31. maj; TREĆI, tokom januara i juna organizuju se različiti turniri; ČETVRTI, juli - avgust, radi se sa decom koja nisu na odmoru kao i prva dva semestra. Između ostalog, naš klub je idejni tvorac i organizator turnira u malom fudbalu za decu „Novogodišnja radost“. Za deset godina učestvovalo je preko 700 ekipa, sa preko 9000 mladih igrača. Četiri godine uzastopno klub je vodio „Zabavnu školu fudbala“ u Rumi i Pećincima, a pod otkriljem UEFA. Učestvovali smo u svim javnim manifestacijama lokalne samouprave. Učesnici smo Minimaksi lige FS Srbije.

Petar Stolić i Zoran Žugić

Denis Stajki i Petar Stolić