XS
SM
MD
LG

Sombor i neka mesta u opštini bez letnjih turnira u malom fudbalu

Godinama su letnji turniri u malom fudbalu privlačili pažnju ljubitelja ove, najvažnije sporedne stvari na svetu. Grad Sombor i naseljena mesta u opštini, u vreme letnjih meseci, imala su tradicionalčne letnje turnire u malom fudbalu , koji su u vreme školskog raspusta i godišnjih odmora okupljali , kako takmičare, tako i publiku na malim terenima, uglavnom u kasnim popodnevnim i večernjim satima, i bila je to jedina zabava u mnogim seoskim sredinama tokom letnjih meseci.

Poslednjih godina, interesovanje za ovaj vid rekreacije i zabave opada, i sve je manje prijavljenih ekipa za takmičenje na turnirima,a poneka mesta u opštini već godinama nemaju letnji turnir u malom fudbalu.Puno je razloga što je ovo tako kako je, a najčešće pominjani razlog je vezan za materijanu situaciju pojedinaca, koji nisu u mogućnosti platiti visoke kotizacije za učešće na turnirima.Jedan od razloga su i organizacije ovih takmičenja, koje nisu prilagođene današnjem vremenu i situaciji u kojoj se svi nalazimo.Bezbroj puta se pokazalo, da nije dovoljno samo napraviti „bombast“ plakat, kojim se pozivaju učesnici da se prijave na turnir, gde će nagradni fond za pobednike biti isplaćen iz kase, u koju bi se slivale uplate kotizacije za učešće, a to opet sve zavisi od broja prijavljenih ekipa.Organizatori su ti koji treba da procene situaciju, i da sve prilagode stanju u kojem se nalazimo. Puno volontera treba da bude angažovano oko organizacije trurnira. Mnogi se turniri igraju bez jasnih propozicija,a utakmice sudi najčešće jedan, ili eventualno dvojica sudija, što se mnogim učesnicima ne dopada.Negde i sistem takmičenja ne drži napetost i neizvesnost među ekipama, pa se često dagađa da pojedine utakmice nemaju nikakav značaj, i budu ne odigrane. Gledaocima, koji prate turnire, treba posvetiti više pažnje,a ulaznice moraju biti simboličnih iznosa, i jedan manji broj treba da bude u vidu tombole, sa simboličnim nagradama.Organizacija turnira mora biti blagovremena, nikako pred sam start turnira(10 ili 15 dana).

Ovih dana smo svedoci otkaza turnira u Somboru, Stanišiću, Crvenki...Kažu , mali broj prijavljenih ekipa je osnovni razlog ne održavanja ove letnje sportske manifestacije u mnogim mestima. Možda u narednim danima dođe do promene ovakvih odluka o otkazivanju, pa se turniri ipak održe,a lepše vesti stižu iz Čonoplje, Kljajićeva, Bačkog Monoštora,Svetozar Miletića, gde će se igrati tradicionalni turniri, i većine salaških naselja somborske opštine, gde će se održati jednodnevni turniri sa manjim brojem učesnika ( od 4-6 ekipa).

 Detalj sa prošlogodišnjeg turnira u malom fudbalu u SC "Soko" u Somboru