XS
SM
MD
LG

Veslanje: „Sedma sila“ sa veslačima i trenerima

BEOGRAD, 29. maj (Info centar).- Članovi posada i treneri veslačkih selekcija Srbije družili su se u restoranu Jezero na Adi Ciganliiji sa brojnim predstavnicima „sedme sile“ i govorili o očekivanjima dan uoči početka Šampionata Evrope.

O tome koliko je takmičenje jako i zbog čega je nezahvalno davati prognoze, govorila je Iva Obradović koja će sa Ivanom Filipović veslati u dvojcu bez:

- Ovde je veliki broj osvajača medalja sa OI, SP i Prvenstava Evrope i ovaj novi termin u maju omogućio je da se okupe najkvalitetniji evropski veslači. O tome govori i rekordan broj učesnika, 1.200 iz 36 zemalja. Prvi put veslamo u „rimen čamcu“ i u ovoj disciplini, ali smo imale dobre pripreme, nadamo se ulasku u finale a tamo je sve moguće...

U ime veslača Miloš Vasić, koji će veslati u skifu, se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije na ogromnoj pomoći i u pripremama posada za ovo najveće takmičenje ove godine u Srbiji, ali i u njegovoj organizaciji:

- Dobro sam se pripremao u Hrvatskoj sa vrhunskim veslačima iz Slovenije i Hrvatske, osvajačima olimpijskih medalja. I zdravstveni bilten je dobar, povreda leđa je prošla. Konkurencija je fantastična u skifu, čak 23 čamca, a kakvi veslači će mi biti rivali pokazuje i podatak da su svi učesnici finala na prošlom SP, osim Kubanca, došli u Beograd...

Marko Marjanović će sa Aleksandrom Filipovićem veslati u dubl skulu:

- Od septembra prošle godine pripremali smo se za ovo prvenstvo. Mi smo relativno kratko zajedno, ova posada je formirana lane. Domaće staze i publika su veliki motivi da se dokažemo.

Veselin Savić sa Dušanom Bogićevićem veslaće u dvojcu bez i pozvao je u ime reprezentacije Beograđane da u što većem broju dođu na Adu Ciganliju i bodre veslače:

- Nama je takva podrška dragocena u svakoj trci. Pripreme smo završili na Srebrnom jezeru i cilj nam je ulazak u fianle.

Jovan Popović je u ime članova četverca bez u kome će veslati i Goran Jagar, Viktor Pivač i Martin Mačković obećao:

- Daćemo sve od sebe da uđemo u finale. Konkurencija je izuzetna, nema slabih rivala...

Miloš Stanojević veslaće u skifu za lake veslače:

- Prijavljeno je 21 učesnik i neće bti lako. Ipak sam optimist, imali smo dobre pripreme i na našim stazama uz bodrenje navijača, daću sve od sebe za visok plasman.

U stručnom štabu su Nebojša Ilić, Dejan Guslov, Petar Ibročić, Oleksandar Fedotov i Saša Mimić koji je na novinarsko pitanje o rivalima srpskih posada odgovorio:

- Generalno, najjače veslačke selekcije imaju Englezi, Nemci, Italijani i Francuzi. Englezi, na primer, imaju na budžet do Rija za veslački savez od 35 miliona funti. U dubl skulu konkurenti su Litvanci i Norvežani, u dvojcu Italijani, u četvercu bez Holanđani, Englezi... Ada Ciganlija ima jednu od najboljih regatnih staza u svetu i naši veslači dobro poznaju uslove.

Prve trke su u petak od 9 časova. Prvi će od srpskih possda veslati Miloš Stanojević u skifu za lake veslače od 9,18 časova. U 10 je start trka za dvojac bez Dušan Bogićević i Veselin Savić, od 11 časova startovaće trke četverca bez Jovan Popović, Goran Jagar, Viktor Pivač i Martin Mačković.

Dubl skul Marko Marjanović – Aleksandar Filipović počeće takmičenje od 11,18 časova, skifista Miloš Vasić startovaće u 12,00 a prepodnevni program prvog dana bar što se tiče naših veslača zatvara ženski dvojac bez Iva Obradović - Ivana Filipović u 12,42 časova.

Ulaz na Adu Ciganliju je besplatan. Tribine su pokrivene, neće smetati sunce i kiša, a obezbeđen je i video zid za bolje praćenje trka.

Polufinalne trke i repesaži su u subotu, finalne trke u nedelju. Oba dana program počenje u 9 časova.