XS
SM
MD
LG

Veslanje: Ada Ciganlija puna rekorda!

BEOGRAD, 27. maj (Info centar).- Šampionat Evrope u veslanju u Beogradu na Adi Ciganliji od četvrtka do nedelje okupiće rekordan broj učesnika. Prijavljene su posade iz 36 zemalja sa oko 800 veslača i 400 pratećih lica, stručnjaka, trenera, tehničkog osobnja, sudija i gostiju iz Evropske veslačke federacije.

- Veslanje spada u red naših vrhunskih olimpijskih sportova sa dugom tradicijom i blistavim rezultatima – istakao je na veoma posećenoj konferenciji za medije u Skupštini Grada Beograda državni sekretar za sport Predrag Peruničić koji je i predsednik Organizacionog odbora Šampionata Evrope .- Nadam se da će puno gledalište pozdraviti uspehe i naših veslača, a da ćemo dobrom organizacijom i gostoprimstvom poslati u sveta najlepšu sliku Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je posebno naglasio:

- Beograd zna da organizuje velika takmičenja. Organizacioni timovi su učinili sve da se i pored vanredne situacije i nepogoda koje su zadesile Srbiju, prvenstvo dobro pripremi i održaće se u najboljim uslovima na biseru kakvih ima malo u svetu – Adi Ciganliji. Pokazaćemo da se Srbija posle poplava vraća u normalan život i da ćemo stati na noge. Kao domaćini rekordnog broja učesnika već smo ušli u istoriju evropskog veslanja i nadam se da će gosti otići puni lepih utisaka.

Slavko Gak sekretar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda je istakao da je za domaće veslače borba za medalje pred svojom publikom veliki motiv:

- Naša obaveza je da budemo i dobri domaćini i organizatori, ali priželjkujemo da nas neka od sprskih posada obraduje i dobrim rezultatom.

Nebojpša Jevremović, direktor šampionata i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije zavalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Skupštini Grada Beograda, Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda i naročito svim komunalnim službama koje su u veoma složenim okolnostima zbog poplava pripremila Adu Ciganiju da primi veslačku evropsku elitu:

- Sa učesnicima iz 36 zemanja i ukupno oko 1.200 gostiju okrenuli smo novu stranicu istorije evropskog veslanja – podvukao je Jevremović.- Konkurencija će biti izuzetna pa pozivam Beograđane da dođu i da bodre naše posade. Pokrili smo celu tribinu tako da će konfor biti na visokom niovu, a obezbedili smo i video zid na kome će moći da se prate trke. RTS će slati sliku koju će preuzimati čak 20 zemalja, a došle su i ekipe nemačke ARD televizije i britanskog Bi Bi Sija.

Voditelj konferencije za medije novinar RTS Predag Milinković, podsetio je da je Beograd 1932. bio takođe domaćin Šampionata Evrope i da je osmerac Kraljevine Jugoslavije osvojio zlato. Poželeo je da nas veslači obraduju i u nedelju, ali je predsednik Stručnog tima VSS Nebojša Ilić „spustio loptu na zemlju“:

- O medaljama ćemo pričati kad ih osvojimo, kao što smo uradili sa bronzom na juniorskom EŠ prošlog vikenda i nastavili kontinuitet osvajanje medalja. Imali smo dosta pehova, tutulu neće zbog povrede braniti Stojić i Beđik, nema zbog bolesti ni Vučkovića i Đerića. Imamo šest podmlađenih posada, ne opterećujemo ih, ali se nadamo se dobrim plasmanima. Stručni tim je u dobrim uslovima pripremio veslače na čemu im treba odati priznanje i u njemu su bili Dejan Guslov, Aleksandar Ivković, Petar Ibročić i Aleksander Fedotov.

Srbija će imati pet muških i jednu žensku posadu. U skifu na evropskoj sceni debitovaće Miloš Vasić, u dvojcu bez kormilara Dušan Bogićević i Veselin Savić, u novom četvercu bez kormilara Jovan Popović, Viktor Pivač, Goran Jagar i Martin Mačković, u dubl skulu Marko Marjanović i Aleksandar Filipović i u skifu za lake veslače Miloš Stanojević. Jedinu žensku posadu, dvojac bez kormilara činiće Ivana Filipović i Iva Obradović.

Svečano otvaranje je u 18,30 u četvrtak. U petak i subotu su kvalifikacije i repesaži. U subotu će se održati i polufinala. Finala su u nedelju od 10,30 časova. Progam sva tri dana počinje u 9 časova.