XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Arunovićeva osma MK pištoljem u Fort Beningu

FORT BENING, 30. mart (Info centar).- Srbija je i trećeg dana prvog Svetskog kupa u Fort Beningu u SAD imala učesnika u finalu. Zorana Arunović, koja je prvog dana osvojila bronzu vazdušnim pištoljem, je zauzela osmo mesto MK pištoljem 30 plus 30 metaka. Tako nije ponovila uspeh od prošle godine kada je osvojila srebro MK pištoljem i takođe bronzu vazdušnim.

U finalu je prva ispala, imala je 11 “hitova” (unutrašnjih centara) i završila na osmom mestu. U meč za zlato plasirale su se Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska) sa 18 i Nino Salukvadze (Gruzija) sa 17 “hitova”, ali tek posle raspucavanja sa Bugarkom Antoanetom Bonevoma koja je takođe imala 17 “hitova”. U duel za bronzu plasirale su se, tako, Boneva i Jing Jing Žang (Kina). Zlato je pripalo Hajdi Dithelm Gerber koja je sa 8:4 u poenima pobedila Salukvadze. Bronzu je osvojila Žang savladavši sa 7:1 Bonevu.

Pre finala, Arunovićeva je sa 583 kruga (289 precizno, 294 brza paljba) bila četvrta iza Žang sa 585, Dithelm sa 584 i Boneve sa takođe sa 584 kruga. Jasna Šekarić je završila na 17. mestu sa 574 kruga (288 i 286) dok je Bobana Veličković bila 36. sa 553 kruga (282 i 271) u konkurenciji 46 takmičarki. Finale je vredelo 581 krug.

U gađanju MK puškom trostav, najbliži finalu bio je Milenko Sebić koji je sa 1.163 kruga (klečeći 391, ležeći 393, stojeći 389) bio tri kruga do plasmana među osam najboljih. Nešto slabiji stojeći stav pokvario mu je izglede da se upusti u borbu za medalje. Na 20. mesto u konkurenciji 62 strelca plasirao se Stevan Pletikosić sa 1.159 krugova (381, 392, 386) dok je osvajač srebra vazdušnom puškom Milutin Stefanović završio na 30. mestu sa 1.153 kruga (385, 386, 382).

Zlato je pripalo Italijanu Nikolu Kamprianiju sa 453,4 kruga, srebrom se okitio Hong Vei Kang (Kina) sa 453 kruga a bronza je pripala osvajaču zlata vazdušnom puškom Nazaru Luginetsu (Rusija) sa 443,1 krug. Luginets je sa 1.177 krugova bio prvi pre finala. “Ulaznica” je vredela 1.166 krugova.

Četvrog dana gađaće MK puškom trostav Ivana Maksmović, koja je drugog dana osvojila srebro vazdušnom puškom, Andrea Arsović i Katarina Biserčić.

- Dobro smo počeli i deo Svetskog kupa MK oružjem, imali smo finalistu Zoranu Arunović a i Sebić je bio blizu visokog plasmana – kaže Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije.- Vreme nije baš naklonjeno takmičarima, ima dosta vetra. Takmičenje vazdušnim oružjem smo završili sa dve srebrne i bronzanom medaljom i još dva finala što je sjajan uspeh. Trenutno, naša najbolja ekipa su seniorke puškom. Maksimovićeva Arsovićeva i Biserčićeva su imale ekipni rezultat bolji od našeg evropskog rekorda u Moskvi. Ivana Maksimović se sjajno izvukla u poslednjoj seriji i u finalu gađala taktički dobro i sigurno iako je imala tremu. Andrea je “ispustila” medalju, a Katarina je postigla lični rekord. Naša trojka pištoljem, Zlatić, Grgić i Mikec još nije dostigli formu, rezultati su daleko od njihovih pravih vrednosti.

Dragan Donević, koordinator – trener za pušku u reprezentaciji je istakao:

- Obe ekipe, muška i ženska su dokazale da spadaju u svetski vrh. Najveći dobitak za srpsko streljaštavo su Milutin Stefanović i Katarina Biserčić. Oboje imaju lep potencijal, proširili su konkurenciju za ekipe što je uvek dobro.