XS
SM
MD
LG

Južnobanatski lavirint

Šverc komerc, prekidi, tabanje, pretnje... 

Svi koji su mislili da je «šverc komerc» u Južnobanatskim ligama iskorenjen gadno su se prevarili. Utakmica 11.kola Druge JBL – Zapad u Pločici između domaćeg i Borca iz Sakula (0:0) dobila je i treće poluvreme. Predstavnik domaćina je na vreme stavio primedbu na identitet četvorice igrača gostiju: Vasilija Tošića, Nebojše Nikolića, Radmila Manjanskog i Milana Rusova. Defekt na drugoj stranici, gde su slike igrača. Preko njih nema pečata ni kluba ni Saveza (OFS Kovačioca - Opovo). Prva. Druga, treća i svaka naredna misao «kvarna», slike se lepe i skidaju, po potrebi. Delegat je, sve lepo zapisao, a sporne legitimacije prosledio Savezu. Domaćin je bio u pravu gosti iz Sakula primenili «kvarnjak». Na takmičarski knjižicu Nebojše Nikolića nastupio Dragan Kostić, koji je, uzgred budi rečeno, bolovao od «žutice» (čitaj automatska suspenzija). Ostale tri knjižice – i igrača mogu i da prođu. Račun ispostavili komesdar za takmičenje i disciplinskii sudija. Utakmica Borac (Pločice) – Borac (Sakule), na terenu 0:0, registruje se službenim rezultatom 3:0 za Borac (Pločica), Borac Sakule se kažnjava oduzimanjem šest osvojenih bodova. Igrač Dragan Kostić i sekretar kluba Miodrag Živak odmaraće od fudbala godinu dana, do 28.oktobra naredne godine. .

Nedeljno 12 po redu kolo u Južnobanatskim fudbalskim ligama ostaće neprevaziđeno. Bilo je i fudbala, ali propratne manifestacije daleko zanimljivije. Neke i unikati. Borac iz Starčeva, lider na tabeli Prve Južnobanatske lige se namučio protiv imenjaka iz Velikog Središta, gol odluke postigao Adis Islamović, 10 minuta pre kraja susreta iz opravdano dosuđene najstrože kazne. Starčevci se propisno ispromašivali do odmora, ni petarda u mreži imenjaka ne bi bila preterana. U nastavku ćurak okrenut naopako, iznenađenje sprečio golman Milićev. Gosti u drugom poluvremenu u dva navrata imali dobijenu poziciju dva na jedan, jednom i tri na jedan. Imaju za čim da žale nespretni Orta, Perić i posebno sebični Bulaja. 

U stopu ih prate komšije iz Omoljice. U subotu su savladali Slogu (4:1), rezultat iznad igre. Novoseljani dugo bili trvd orah, sa visokom, gotovo neprelaznom zadnjom linijom. Sloga preko Jovića prva došla u vođstvo već u 2.minutu. Na izjednačenje se čekalo do odlaska na odmor (Ilić, 40 minut). Golovima Božića (55) i Lukića (65.minut) iskusniji tim Mladosti rešio pitanje pobednika. Poslednji gol, desetak minuta pre kraja prevršio meru, za opravdanu ljutnju gostiju. Pustili sudijsku loptu u gol. Kad je bal – nek je bal. A lepo se dogovorili «tri za tri», ne i za popravljanje gol razlike. 

U trku za prvo mesto se, posle dva uzastopna poraza vratio i «parni valjak» iz Gaja. U Vlajkovcu je trebalo da domaćin dva puta zatrese mrežu Molnara (Ivanović 7.minut iz penala i Mrđa, 30 – iz slobodnog udarca) da bi se gosti probudili i do odmora izbalansirali rezultat golovima Uzelca (33) i Božina (40.minut). Svojim drugim golom Đorđe Božin je u 71.minutu doneo sva tri boda Partizanu. Mrđa i Božin se našli u dve rubrike strelci i crveni kartoni. Ubojiti tandem Kanački – Tajdić i dalje posti (treći susret da nisu postigli gol). 

Radnički po malo posustaje, prvi remi u Kovinu. Protiv Tempa bez tempa i sa mnogo personalnih problema, na klupi samo jedan rezervni igrač. Utakmica rezultatskih preokreta, Vodio Radnički (1:0), vodio i Tempo (1:2), na kraju Sefkreinci do boda stigli u poslednjem minutu. 

Nije zaboravljena ni serija «Prekidi», premijerna kod prvoligaša snimana u Pavlišu. U 67.minutu, pri rezultatu 1:1, igrač Crvene zvezde Miodrag Omorac je dobio žuti karton, zahvalio se sudiji psovkom pa pocrveneo. Tada mu je popustio «osigurač» pa je hteo sudiji Petru Živkoviću da izmeri obim vrata, što se ovome nije ni najmanje dopalo. Umesto na terenu utakmica je, uz krivičnu prijavu, završena u stanici milicije. 

Ratoborno i na drugoligaškom Zapadu. U Crepaji na utakmici Vojvodina – BSK prava «tabačina», uz komotan rezultat 5:0 za domaćine. U 68.minutu Lazarov, igrač BSK-a je oborio Rudića, za svaki slučaj ga, dok je ležao, namerno, nagazio nogom po kolenu. Rudić ne voli dugove, kad se podigao na noge, tanane, zahvalio se udarivši Lazarova rukom u predelu lica. Brat je brat, drugi Lazarov – Vladan (navijač) preskače ogradu i vraća Rudiću istom merom. Tada na terenu nastaje gužva, nije se znalo ko koga udara. Pokušalo je, u tom trenutku NN lice da izmakne, za njim je ogradu preskočio i Tomaš Miroslav, tek toliko da mu, van ograde igrališta kaže da i on zna narodnu «zub za zub». Potrajalo «kreševo» dobrih desetak minuta, mladom sudiji Slobodanu Mihajloviću srce sišlo u pete, nije bio sposoban da nastavi utakmicu (iako ga niko nije ni popreko pogledao) pa utakmicu kraju priveo prvi pomoćnik Zlatko Orešković. Kuriozitet, mahači dva rođena brata Zlatko i Zoran Orešković (zbog velikog broja otkaza). 

Neobične scene i posle utakmice Vojvodina – Kolonija (1:2) u Crepaji, gde jer malo trebalo da domaćini požar gase benzinom. Gosti su rano, već u 8.minut preko Birđana došli u vođstvo, domaćini nekako uspeli da izjednače golom Gavrilovića u 70.minutu. Radost kratko trajala Kiš gostima ponovo otvara vrata pobede devet minuta kasnije. Kad je sve praktički bilo gotovo Stoiljković, minut pre kraja dobija drugu opomenu, prevedeno na jezik navijača i igrača – crveni karton. Zanimljiva utakmica, još zanimljiviji produžeci u sudijskoj svlačionici. Đurica Živković i Saša Stoiljković nude sudiji Dejanu Rajičiću «gumicu», dobronamerno mu predlažu da zaboravi na opomene. Službena lica, uzalud nagovara i predstavnik domaćina da ne registruju opomene. Sluša sve to, verovatno i gleda drugi Živković – Perica i pokušava da problem reši na svoj način, kad ne može milom onda silom. Startuje najpre na prvog «mahača» potom i glavnog sudiju. U mirovnoj misiji oni koji su sve zakuvali Stoiljković i drugi Živković – napravili «tampon zonu» i sprečili opasnu nameru saigrača da neposlušne sudije nauči pameti.