XS
SM
MD
LG

Uz knjigu – pištaljka

Udruženje fudbalskih sudija Kragujevca poklanja veliku pažnju podmlađivanju i stručnom obrazovanju sudijskog kadra. Zahvaljujući uspešnom radu Škole za fudbalske sudije, koju vodi Radomir Ćirilović, doajen kragujevačkih sudija i predsednik Komisije za unapređenje suđenja pri Fudbalskom savezu grada, svake godine se osposobi određen broj novih članova.

Grupa novih sudija sa Dragoljubom Obradovićem, sekretarom Udtuženja (Foto: M. Jovičić)

To su uglavnom mladići i devojke od 16 do 22 godine. Među njima ima i srednjoškolaca i studenata, koji uz redovno školovanje uče da dele pravdu na zelenom terenu. Njih 16, ovih dana, dobili su diplome za sudije početnike, privremene kategorije. Oni će od proleća uzeti pištaljke u ruke i izaći na teren da bi teorijsko znanje stečeno u Školi za fudbalske sudije obogatili parktičnim iskustvom sa utakmica najnižeg stepena takmičenja.

Na spisku novih privremenih sudija su i četiri devojke. Jedna od njih je Aleksandra Miković, student treće godine Ekonomskog fakulteta, koju čeka „vatreno krštenje“.

- Imam 22 godine i pored redovinih studija poželela sam da više saznam o fudbalskoj igri. U školi smo mnogo naučili i bilo je korisno. Koristile su nam knjige, ali više smo stekli znanja od naših iskusnih predavača, koji su pokušali da nam prenesu svoja iskustva. Međutim, dva meseca, koliko je trajala škola, malo je da sve „pohvatamo“. Nadam se da će prva utakmica dobro proći i da da ćemo tek suđenjem utakmica obogatiti svoje znanje iz ove oblsti – očekuje Aleksandra.

Mihailo Kragović i Aleksandra Miković dobili diplome, ali ih tek očekuju iskušenja na terenu (Foto: M. Jovičić)Mihailo Kragović ima 16 godina i učenik je Ekonomske škole. On već ima iskustva sa zelenog terena, ali kao fudbaler. Počeo je da se druži sa „buba marom“ u mlađim selekcijama Vodojaže, gde i sada igra.

- Već šest-sedam godina bavim se fudbalom i ponosan sam onim što sam do sada postigao. Volim fudbal i teren. Privukao me i poziv sudije. Zbog toga sam se prijavio u školu za sudije i mnogo toga sam naučio. Hvala ljudima koji su nam pomogli da steknemo nova znanja iz fudbalskih pravila, jer će nam to mnogo koristiti – ocenjuje Kragović.

Svake godine, iz Škole za fudbalske sudije izlaze po dve generacije. Prva grupa polaznika u maju protekle godine došla je do diploma privremenih sudija. Oni su se već oprobali na terenu suđenjem utakmica i njih 12 steklo je status „stalnog sudije“, na osnovu rešenja koja su im ovih dana uručena. Od naredne sezone oni će se naći i na listama sudija. Jedna od četiri devojke, koje su stekle to pravo je i Aleksandra Tomić, učenica Medicinske škole. Ona se pridružila svojim drugaricama koje su se upisale u školu, i pored njih zavolela ovaj poziv. Smatra da je potrebna želja i upornost, kao i u svakom drugom poslu, da se postane uspešni sudija.

Status stalnog sudije dobio je i Srđan Dimitrijević, koji će u ovoj godini napuniti 20 godina. On iza sebe ima fudbalsko iskustvo, a oprobao se i sa pištaljkom u najnižem stepenu takmičenja.

- Igrao sam u Arsenalu i Erdogliji, a bio sam i na probi u Partizanu iz Bumbarevog Brda. Za ovaj poziv sam se opredelio zahvaljujući jednom drugaru sa terena, koji je završio školu za fudbalskog sudiju. Svidelo mi se suđenje i već sam upoznao mnogo novih ljudi. Nadam se da ću u narednom periodu da napredujem i pređem na listu suđenja i u višem stepenu takmičenja – očekuje Dimitrijević.

Od Dragoljuba Obradovića, sekretara Udruženja fudbalskih sudija Kragujevca, saznali smo da će se i u ovoj godini nastaviti akcija školovanja novih sudija. Planirano je da se i u 2014. godini „opismene“ još dve grupe sudija. Prijavljivanje za upis u prvu generaciju Škole za fudbalske sudije počinje u februaru, a druga je planirana za septembar.