XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Ivana Španović, Novak Đoković, rukometašice i odbojkaši najbolji u izboru OKS u 2013.

BEOGRAD, 23. decembar (Info centar).- Atletičarka Ivana Španović bronzana na SP u Moksvi sa državnim rekordom u skou u dalj od 6,28 metara proglašena je za najbolju sportiskinju Srbije u 2013. u izboru Olimpijskog komiteta Sebije i “Trofej OKS“ joj je uručio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije.

Teniser Novak Đoković, treći put u karijeri proglašen je za sportistu godine u izboru OKS. Novak Đoković je godinu počeo osvajanjem Otvorenog prvenstva Australije, četvrti put u karijeri, a igrao je finala Vimbldona i Otvorenog prvenstva SAD.

Rukometna reprezentacija Srbije proglašena je za najbolju žensku ekipu posle osvajanja srebrne medalje na Šamionatu sveta završenom u nedelju u Beogradu. Donele su posle 12 godina medalju sa svetskog prvenstva, a posle čak 23 godine novo srebro. Kapitenu rukometašica Andrei Lekić priznanje je uručio predsednik OKS Vlade Divac.

Muškoj odbojkaškoj reprezentaciji bronzana medalja, deseti trofej sa prvenstava Evrope, donela je treću titulu najuspešnije ekipe u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Tim selektora Igora Kolakovića nije odbranio zlatno odličje osvojeno pre dve godine, ali je napravio veliki uspeh imajući u vidu da je do pobedničkog postolja ovog puta stigao podmlađeni sastav. Vladu Petkoviću trofej je uručila Jelena Ristić, potpredsednik za Marketing i komunikacije kompanije Delez Srbija, generalnog sponzora OKS.

Za najuspešnijeg mladog sportistu proglašen je veslač Andrija Šljukić. Na Svetskom juniorskom prvenstvu u Litvaniji Andrija Šljukić je došao do srebrne medalje. Šljukiću je priznanje predao Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, zvanične bake olimpijskog tima Srbije.

Najuspešniji trener u izboru OKS je Saša Bošković koji je rukometašice Srbije doveo do srebrnog odličja na Svetskom prvenstvu. Boškoviću je „Trofej OKS“ predao Vlade Divac predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Dobitnik „Trofeja Međunarodnog olimpijskog komiteta“ , koji ove godine nosi naziv “150 godina, Pjer de Kuberten, sport kao škola života”, je košarkašica Nataša Kovačević. Njena hrabrost, odlučnost i optimizam da savlada sve životne prepreke razlog su što ju je Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije predložio za ovo priznanje. Trofej MOK je uručio Vlade Divac, predsednik OKS

Svečanosti je prisustvovao i premijer Ivica Dačić i istakao je da su sportisti ponos države kao i da ostvaruju bolje rezultate u odnosu na to koliko država ulaže u njih:

- Uvek sam se zalagao da država ima pozitivan pristup sportu zato što je sport najbolja promocija u svetu - izjavio je Dačić- Drago mi je što smo u većini sportova u svetskom vrhu iako smo mala zemlja. To je dokaz da smo talentovan narod za sport. Rukometna reprezentacija napravila je najprijatnije iznenađenje, možda je ovo najveći uspeh srpskog sporta u ovoj godini, ne računajući Novaka Đokovića. Verujem da je pobeda nad svetskom silom Norveškom iscrpela naše rukometašice, ali upravo taj trijumf predstavlja krunu sjajnih igara na SP. Svetsko srebro će, sigran sam, pomoći popularizaciji rukometa u Srbiji.

Specijalni gost na svečanosti povodom Dana OKS bio je i ministar-savetnik ambasade Ruske Federacije Ivan Gorbunov koji je sportistima Srbije poželeo srećnu olimpijsku 2014. i mnogo uspeha u Sočiju.