XS
SM
MD
LG

Skijanje: Blistavi dani smučara - studenata u Trentinu

BEOGRAD, 23. dcemebar (Info centar).- Sa četiri medalje, tri zlatne i bronzanom i 12. mestom u konkurenciji 35 zemalja po broju trofeja, Srbija je postigla istrijski uspeh na zimskoj Univerzijadi u italijanskom smučarskom centru Trentino - istakao je na konferenciji za novinare u „Medija centru“ dr Siniša Jasnić predsednik Unverzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS).

- Čestitamo još jednom Milanku Petroviću koji je u biatlonu osvojio zlato u sprintu i zlato u smučarskom trčanju slobodnim silom na 10 km kao i bronzu u biatlonu na 20 km, Neveni Ignjatović pobednici u slalomu i Mini Mićić za deveto mesto u smučanju na dasci, ali i svim ostalim učesnicima koji su na najbolji način predstavili Srbiju na Univerzijadi - rekao je Siniša Jasnić.

Dragan Popov vođa srpske ekspedicije u Trentinu podvukao je da je učestvovalo 2.667 sportista iz 51 zemlje i da su mnogi vrhunski takmičari u zimskim sportovima jedan dan startovali u trkama Svetskog kupa a sutradan na Unverzijadi i doprineli izuzetno visokom kvalitetu:

- Milanko Petrović je bio prva zvezda Univerzijade jer je jedini učesnik koji je u dva različita sporta osvojio dve zlatne medalje – istakao je Popov.- Sa 18,4 FIS bodova za zlato u smučarskom trčanju postigao je i najbolji rezultat u istoriji našeg smučanja. I Nevena Ignjatović je sa 12,78 FIS bodoba za prvo mesto u slalomu takođe zabeležila najbolji učinak u istoriji. Nina Mićić je imala šesto vreme u kvalifikacijama u smučanju na dasci i uz malo sreće mogla je da se probija i u četvrtfinale, ali je na kraju bila sjajna deveta. I ostali učesnici, alpinci Marko Vukičević i Andrija Vukić, biatlonac Damir Rastić, smučari - trkači Rejhan Šmrković i Dževad Hadžifejzović nisu razočarali, dali su maksimum.

Milanko Petrović se zahvalio na čestikama i podršci, preneo je i pozdrave Nevene Ignjatović sa priprema u Italiji, ali je istakao da su on i trener imali konkretnu podršku samo od Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta kao i porodica, a da su dva saveza, za biatlon i smučanje, zatajila:

-Posle dva zlata i bronze, malo sam se opterio u trci masovnog starta na 15 km i nisam pružio ono što sam mogao - rekao je Milanko Petrović.- Sada nas čekaju Prvenstvo Evrope koje će nam biti generalna proba za Olimpijske igre u Sočiju gde se nadam novim dobrim rezultatima – rekao je Milanko Petrović.

Tihomir Milosavljević, trener Milanka Petrovića se kritički osvrnuo na odnos smučarskog i biatlon saveza ali je na kraju „spustio loptu“:

-Zahvalićemo se i onima koji su nas pomagali, OKS i MOS i posebno USSS koja je sa ograničenim sredstvima ipak poslala kvalitetnu selekciju na Univerzijadu, ali i onima koji su nas zaboravili sa nadom da će ubuduće imati sluha i da će nam više verovati i konkretnije podržavati. Čestitam Neveni Ignjaljtović na sjajim rezultatima, ali i Mićićevoj koja je pokazala da može da se nosi sa najboljim svetskim takmičarkama na dasci. Sada se priremamo za Soči, olimpijske igre su kruna našeg petogodišnjeg rada.

Predsednici biatlon i smučarskog savaza Milivoje Ilić i Dimitrije Paunović obećali su mnogo konretniju pomoć, a izostanak prave podrške u dosadašnjem periodu pravdali su nedostatkom sredstava jer je biatlon u petoj, a smučanje u trećoj kategoriji sportova.

Konfernciji je prisustvovao veoma mali broj novinara a komentator RTS Duško Korać, se oglasio, ali kao dugogodišnji smučarski radnik:

- U tabloidnoj, nepismenoj i neukoj Srbiji pominjenje univerziteta u pozivu za konferenciju je bila velika pogreška i jasno je što nije bilo više predstavnika medija.