XS
SM
MD
LG

EYOF 2019 potpisao sporazum o saradnji sa fondacijom Networks

 

 

Danas je u Networksu potpisan Memorandum o zajedničkoj saradnji od strane direktora EYOF-a 2019, Senahida Godinjaka, direktorice Networks-a Bojane Škrobić – Omerović i direktora Inkubatora društvenih inovacija „Munja“, Jana Zlatana Kulenovića.

Potpisivanjem ovog memoranduma stvaraju se uslovi za uspostavu mreže od oko 1.200 volontera i volonterki koji će biti direktno uključeni u organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala iduće godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Sporazum predviđa saradnju u podršci kreiranju volonterskog programa, promociji na prostoru BiH, regrutaciji volontera, jačanju njihovih kapaciteta i koordinaciji rada volonterskog programa.

Ono što je jako važno, jeste da očekujemo podršku mnogih škola, fakulteta, institucija koji će biti tu da nam pomognu da regrutujemo te mlade ljude. Ovo je, ne samo volonterizam za EYOF, već jačanje volonterizma kao duha kod mladih u Bosni i Hercegovini”, naglasila je Bojana Škrobić-Omerović.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi, a ujedno i najveću sportsku manifestaciju u Bosni i Hercegovini nakon Olimpijade koja će okupiti hiljade mladih sportista iz 50 zemalja.

“Ovo je zaista globalni događaj, međutim, treba imati u vidu i da je ovo fantastična prilika za mlade ljude, koji će ujedno dobiti i obuku i iskustvo. Takođe, važno je za kreiranje posebne atmosfere na prostoru Sarajeva i Istočnog Sarajeva, tako da ovo ima trostruku važnost: i kao sportski događaj, i kao promocija volonterizma i kao neka vrsta saradnje na prostoru ova dva grada, a i šire.”, istakao je Jan Kulenović.

Šta je EYOF i koja je važnost volonterskog programa pogledajte u video odgovoru direktora EYOF-a 2019, Senahida Godinjaka.