XS
SM
MD
LG

Mladi fudbaleri iz Rume na turniru u Beču: Sunce za sve

Proteklog vikenda, pod patronatom UEFA, u Beču je održan „Champions trophy“, najveći turnir na svetu za decu do 10 godina, po mnogima nezvanični svetski šampionat. Posle kvalifikacija, za ovu svetsku reviju dečijeg fudbala kvalifikovalo se 128 ekipa iz svih krajeva sveta. Škola fudbala „Sunce“ iz Rume, bila je u konkurencijivelikih klubova poput Čelzija, Juventusa, Intera, Rome, Atletika Madrida, PSŽ, Liverpula, Benfike, Crvene zvezde...

Rumsko Sunce u Beču

- Sve ekipe su bile podeljene u 16 grupa po 8 učesnika – kaže Dušan Sredić, predsednik i trener ŠF „Sunce“ – Mi smi nastupili pd imenom B.A.A.P „Sunce“ Ruma. Skraćenica B.A.A.P je „Balkan Alpe Adrija Projekat“, odn. organizacija koja spaja narode Balkana, preko koje smo se našli u elitnom društvu. U našoj grupi su bili: Lanmor FC iz Kine, s kojim smo igrali 1:1, Igalo iz Crne Gore (2:1), Leven AFC iz Engleske (1:1), Blau Weib Linc iz Austrije (2:2), FC Dornbirn iz Austrije (4:0), SC Burgenland iz Austrije (5:0) i Rapid iz Beča (3:1). Kao drugi, iza Levena, plasirali smo se u drugu fazu takmičenja, odn. među 32 ekipe. Koliko je bio jak turnir pokazuje podatak da grupnu fazu takmičenja nisu prošli, na primer: Inter, PSŽ...Protiv čuvenog Liverpula igrali smo 1:1. Vodili smo, praktično, do poslednje sekunde, kada smo primili šokantan giol. Potom smo izgubili od Sigme iz Slovačke 0:2 i od Juventusa 0:5. Ipak, uspeli smo donekle da se povratimo i da posle pobede, nerešene utakmice i još dva poraza, u generalnom plasmanu zauzmemo 30. mesto, što je svakako ogroman uspeh.Čelzi je pobedio, Benfika je bila druga, a Juventus treći. Crvena zvezda je možda igrala najbolje na turniru, ali je skupo koštao poraz od Olimpije 1:2. Za našu ekipu nastupili su: Đorđe Radić, Jovan Buta, Georgije Tepšić, Nikola Gršić, Petar Popović (kapiten), Ognjen Lovrić, David Skorupan, Dorian Alagić, Nikola Straživuk, Ognjen Jankulov, Đorđe Šovljanski, Mihajlo Damjanović, Strahinja Reparski, Mihajlo Andrić, Nikola Debeljački i Zoran Abramović. Posebnu pažnju svojom igrom privukli su Petar Popović i David Skorupan, koji je pojačao našu ekipu, sa svojim trenerom iz ŠF Vojvodina iz Starih Banovaca, Slobodanom Grabovicom. Posebno je bio zanimljivm za sve prisutne i novinare, naš transparent, sa porukom na engleskom „Sunce za sve“, koji je obišao svet...Sledeće godine Sunce će nastupiti sa 2008. godištem.

Kako navodi Dušan Sredić, ovih dana trebalo bi da u Rumu dođe delegacija iz Austrije, kako bi se gradskom upravom i gradonačelnikom Slađanom Mančićem, dogovorila oko organizacije kvalifikacionog turnira u Rumi za Balkan.