XS
SM
MD
LG

Radna grupa Fudbalskog saveza Srbije u poseti na Banjici

U organizaciji FSS ženski fudbalski klub Rad  posetili su tim menadžer fudbalskog saveza Dušan Gelić, predsednik sportskog saveza Beograda Vlada Krstivojević i selektori svih nacionalnih selekcija, Goran Sretenović selektor ženske A reprezentacije, Lidija  Stojkanović omladinske i Suzana Stanojević kadetske reprezentacije.

ŽFK "Rad" predstavljali su predsednik Željko Mijović, sportski direktor Slađana Perić, potpredsednik Jelena Polić, treneri seniorske ekipe Dejan Paunković i Srbislav Erdeljan, Milica Smiljković trener mlađih kategorija i Jelena Jovanov sekretar omladinske škole.

Tema sastanka bila je bolja saradnja klubova i saveza, problemi vezani za takmičenje u Prvoj ligi Srbije i takmičenje u Razvojnoj ligi (U 15).

"Mnogo toga unazađuje ženski fudbal. Tim stvarima  što pre treba stati na put. Bitno je poboljšati kvalitet igračkog kadra što implicira usavršavanje trenerske struke ali i organizacionog dela kluba. 

Sve su to segmenti kojima se svi zajedno moramo pozabaviti. Zajednički interes je jasan. Kvalitetnijim radom u klubovima raste i kvalitet reprezentacije. Najveći problem je duga pauza u ženskom fudbalu(skoro pet meseci) ali i nikakva pomoć lokalne samouprave. Mali broj klubova  Prve lige, a duga pauza u prvenstvu zbog reprezentativnih obaveza. 

Mi smo jedan od retkih kolektiva koji od svog muškog kluba ima svu potrebnu podršku što nam dodatno olakšava funkcionalnost u takmičenju. Najbolje svedoče i rezultati koji su iza nas, osvajanje Druge lige nakon jedne godine takmičenja i trenutno prvo mesto u Prvoj ligi. To je dokaz da se na Banjici radi dobro i da uprkos svim problemima  uspevamo da ostvarimo zajedničke ciljeve.

Stav kluba je da se  ligaške utakmice ne smeju odlagati zbog ijedne kadetske reprezentativke. U Evropi se to radi jedino kod nas. To nije ispravno jer time šaljemo poruku da se fudbal igra zbog jedne devojke. 

Pogotovo smo skeptični po pitanju stranaca u ekipi i svima treba staviti do znanja da je Rad klub koji će se boriti da devojčice iz mlađih selekcija budu okosnice tima po ulasku u seniorski fudbal. Ne razmisljamo o dovođenju stranaca jer to nije interes ni našeg kluba ni reprezentacije Srbije. Mislim da zato naše reprezentativke i nemaju zapaženijeg uspeha na evropskoj sceni jer prednost dobijaju igračice iz drugih država.

Podržavamo predlog da devojčice igraju fudbal do svoje 15-te godine sa dečacima jer se i u praksi pokazalo da je to odlično rešenje. Devojke koje su trenirale sa dečacima postaju jače, brže i tehnički obučenije.

Svakako podržavamo i stojimo na raspolaganju savezu za svaku ideju koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta ženskog fudbala. Trenerima je potrebno više pažnje, stručnog usavršavanja u vidu seminara, pokaznih vežbi i preventivnih treninga povreda. Malo se pažnje posvećuje marketingu, a upravo se tu mora napraviti presedan. Uključivanje medija u ove projekte od presudnog je značaja za razbijanje predrasuda o ženskom fudbalu.

 

Današnji sastanak ćemo iskoristiti na najbolji način za analizu dosadašnjih rezultata i rada u klubu. Već na narednim treninzima počećemo sa primenom materijala koji su nam selektori pripremili. Očekujem da već sledeće takmičarske godine napredak bude evidentniji" rekla je Jelena Polić

 

 

 

 

 


14 .kolo Prva liga Srbije
Mačva 4 : 0 Rad
ŽGFK Lavice Dubočica 5 : 0 Kolibri
Trijumf 3 : 0 Jagodina
Polet 2 : 0 Šumadija 1903
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad 14 11 1 2 34
2 Trijumf 14 8 2 4 26
3 Polet 14 6 4 4 22
4 ŽGFK Lavice Dubočica 14 6 3 5 21
5 Mačva 14 7 0 7 21
6 Šumadija 1903 14 6 2 6 20
7 Kolibri 14 4 4 6 16
8 Jagodina 14 0 0 14 0