XS
SM
MD
LG

Radna grupa Fudbalskog saveza Srbije u poseti na Banjici

U organizaciji FSS ženski fudbalski klub Rad  posetili su tim menadžer fudbalskog saveza Dušan Gelić, predsednik sportskog saveza Beograda Vlada Krstivojević i selektori svih nacionalnih selekcija, Goran Sretenović selektor ženske A reprezentacije, Lidija  Stojkanović omladinske i Suzana Stanojević kadetske reprezentacije.

ŽFK "Rad" predstavljali su predsednik Željko Mijović, sportski direktor Slađana Perić, potpredsednik Jelena Polić, treneri seniorske ekipe Dejan Paunković i Srbislav Erdeljan, Milica Smiljković trener mlađih kategorija i Jelena Jovanov sekretar omladinske škole.

Tema sastanka bila je bolja saradnja klubova i saveza, problemi vezani za takmičenje u Prvoj ligi Srbije i takmičenje u Razvojnoj ligi (U 15).

"Mnogo toga unazađuje ženski fudbal. Tim stvarima  što pre treba stati na put. Bitno je poboljšati kvalitet igračkog kadra što implicira usavršavanje trenerske struke ali i organizacionog dela kluba. 

Sve su to segmenti kojima se svi zajedno moramo pozabaviti. Zajednički interes je jasan. Kvalitetnijim radom u klubovima raste i kvalitet reprezentacije. Najveći problem je duga pauza u ženskom fudbalu(skoro pet meseci) ali i nikakva pomoć lokalne samouprave. Mali broj klubova  Prve lige, a duga pauza u prvenstvu zbog reprezentativnih obaveza. 

Mi smo jedan od retkih kolektiva koji od svog muškog kluba ima svu potrebnu podršku što nam dodatno olakšava funkcionalnost u takmičenju. Najbolje svedoče i rezultati koji su iza nas, osvajanje Druge lige nakon jedne godine takmičenja i trenutno prvo mesto u Prvoj ligi. To je dokaz da se na Banjici radi dobro i da uprkos svim problemima  uspevamo da ostvarimo zajedničke ciljeve.

Stav kluba je da se  ligaške utakmice ne smeju odlagati zbog ijedne kadetske reprezentativke. U Evropi se to radi jedino kod nas. To nije ispravno jer time šaljemo poruku da se fudbal igra zbog jedne devojke. 

Pogotovo smo skeptični po pitanju stranaca u ekipi i svima treba staviti do znanja da je Rad klub koji će se boriti da devojčice iz mlađih selekcija budu okosnice tima po ulasku u seniorski fudbal. Ne razmisljamo o dovođenju stranaca jer to nije interes ni našeg kluba ni reprezentacije Srbije. Mislim da zato naše reprezentativke i nemaju zapaženijeg uspeha na evropskoj sceni jer prednost dobijaju igračice iz drugih država.

Podržavamo predlog da devojčice igraju fudbal do svoje 15-te godine sa dečacima jer se i u praksi pokazalo da je to odlično rešenje. Devojke koje su trenirale sa dečacima postaju jače, brže i tehnički obučenije.

Svakako podržavamo i stojimo na raspolaganju savezu za svaku ideju koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta ženskog fudbala. Trenerima je potrebno više pažnje, stručnog usavršavanja u vidu seminara, pokaznih vežbi i preventivnih treninga povreda. Malo se pažnje posvećuje marketingu, a upravo se tu mora napraviti presedan. Uključivanje medija u ove projekte od presudnog je značaja za razbijanje predrasuda o ženskom fudbalu.

 

Današnji sastanak ćemo iskoristiti na najbolji način za analizu dosadašnjih rezultata i rada u klubu. Već na narednim treninzima počećemo sa primenom materijala koji su nam selektori pripremili. Očekujem da već sledeće takmičarske godine napredak bude evidentniji" rekla je Jelena Polić