XS
SM
MD
LG

Bronza zlatnog sjaja......

Spuštena je  zavesa na još jedno završeno  prvenstvo Evrope za odbojkašice, koje je odigrano u Belgiji i Holandiji. Naša reprezentacija nakon silovitog  starta i pobeda u grupi nad Nemačkom, Češkom i Rumunijom maksimalnim rezultatom imale su dva  slobodna dana  do meča četvrtfinala. Kasnije su saznali ime  svog  protivnika, bio je to domaćin  Belgija.


Foto: ossrb.org

Belgijanke su sigurno startovale  napravile odmah ogromnu razliku i sasvim zašluženo dobijaju prvi set (19:25). Drugi  set umnogo tome odlučio pobednika, dugo se igralo na razliku i smečom Maje Ognjenović završava se u našu  korist (29:27). Potom se upalila teška mašinerija  Zorana Terzića, prosto su samlele nemoćnu Belgiju za (25:11). U četvrtom  setu  Belgijanke su bile ravnopravan protivnik  do  sredine seta, tada su počele naše devojke da lome domaćina za na kraju prilično ubedljivih (25:18) i put u Roterdam na megdan  moćnom protivniku Rusiji.

Nije naša selekcija bila na nivou predhodnih igara, a Rusija je bila željna revanša za bolan poraz na Svetskom kupu. Baš kao i na  Svetskom kupu , izgubili smo prva dva seta u trećem setu zaigrali mnogo bolje, dobili taj set ali  četa  Jurija Maričeva bila je prejaka. Nakon poraza u polufinalu usledili su brojne kritike na internet  portalima o porazu Srbije i selektoru Terziću.

Naše devojke nisu klonule duhom, pokazale su na startu meča da mnogo više žele bronzu opet silovit start. Uspeju  igračice Turske da stignu do (16:16), potom je usledila serija blokova Rašićeve i Mihajlovićeve za (21:18) i mirnu završnicu  (25: 18). Drugi  set je bio repriza prvog odličan start  Maje i drugarica vođstvo (8:2), Turkinje  pokušavaju da nas sustignu ali sem časno poraza od (25:17) nisu ništa više mogle. Bilo je evidentno  da je Srbija na korak od bronze i samo neko preveliko opuštanje moglo bi da vrati Tursku u život, ipak to se nije desilo odigrale su naše devojke mirno i sigurno za na kraju ubedljivih Srbija 3, Turska 0 posle samo 75 minuta.

U finalu nije bilo dileme Rusija je bila  ubedljiva protiv Holandije 3:0. Sjajan posao je uradio Đovani Gvideti, napravio je sjajnu hemiju uveo je prošečnu ekipu domaćina u finale više nije mogao, ali je još jednom dokazao da je izvrstan trener.

MVP prvenstva je bila Košeljeva iz Rusije. U najbolju postavu pored nje ušle su i:

Primači: Ana Bujs i Tatjana Košeljeva
Korektor: Slutjes Loneke
Blokeri: Irina Zarjaško i Era Erdem
Libero: Ana Malova
Tehničar: Maja Ognjenović