XS
SM
MD
LG

Streličarstvo: Dragan Svilanović predsednik Streličarskog saveza Srbije

BEOGRAD, 13. jun (Info centar).- Dragan Svilanović (53), reprezentativac u streličarstvu kluba „Elit arčeri“ iz Beograda i od 2012. predsednik Streličarskog saveza Beograda, izabran je za predsednika Streličarskog saveza Srbije na izbornoj Skupštini u Beogradu.

Novi sekretar saveza je Darinka Timotijević a Upravni odbor čine: Miljko Čolović (Niš), Borislav Krstić (Pančevo), Gordana Knežević (BSK), Aleksandar Knežević (Košutnjak) i Nikola Jovanović (Arena br 1, Beograd)

- Želim da u mandatu koji mi je poveren ispunim dva cilja: „Srbija zemlja 1.000 streličara“ i da srpska reprezentacija učestvuje na OI u Riju – obrazložio je u najkraćem svoju viziju srpskog streličarstva Dragan Svilanović.- Do 2017. pokušaću da, sa saradnicima, u svim gradovima sa više od 150.000 stanovnika oživimo rad starog ili osnujemo novi klub i da dođemo do najmanje 1.000 registrovanih takmičara. Znam da su ovo visoke mete, da su trenutne ekonomske okolnosti protiv tako ambicioznih ciljeva, ali ovaj sport mora da krene napred.

Svilanović smatra da je neophodno urediti i rad saveza, pre svega kroz propise i dokumenta koja sada u mnogim oblastima nedostaju:

- Rad saveza trenutno, počiva u mnogome na ličnim odnosima i kontaktima jer prava i obaveze organa SS Srbije nisu aktima jasno uređeni, pa je stvoren prostor za, po nekad, i negativne uticaje pojedinca ili kluba. Insistiraću na brzoj izmeni stauta i to takvom da podvučemo specifičnosti našeg sporta. Moramo i da preispitamo licence i tu će biti najviše otpora, jer su davane bez ikakvog kriterijuma.

Za Svilanovića je veoma važno i da se uvede minimalni standard obuke u klubovima i stvaranje srpske streličarske škole na principima i u saradnji sa najkvalitenijim domaćim i inostranim trenerima:

- To su teme kojima mora cela streličarska organizacija da se posveti kako bismo pripremili dugoročnu strategiju razvoja našeg sporta. Obuka mora da se oslanja na trenažne precese i propise međunarodne FITA federacije a savez, preko svojih stručnih tela tela mora da je prati. Klubovi koji ne budu radili po ovom programu moraće da snose posledice. Takođe, moramo naše trenere da školujemo i na domaćim visokoškolskim ustanovama, ali i u inostranstvu, kao i da dovođenjem vrhunskih inostranih trenera na naše seminare usavršavamo stručni kadar u Srbiji. Bez nauke u našem sportu nema napretka.

Kvalitetan rad, ali i programi vrhunskih sportista su skupi ali Svilanović smatra da praksa da ličnim ili sredstvima kluba reprezentativac plaća učešće na međunarodnim takmičenjima nije dobra:

- Reprezentacija i trenerski tim moraju da učestvuju na SP, EŠ i turnirima iz stručnog programa SS Srbije bez finansijskog opterećenja kluba ili pojedinca. Zbog toga moramo mnogo više da poradimo na marketingu. Streličarstvo u svetu ima jake sponzore, nema razloga da nam se ugledne firme iz Srbrije ne pridruže na našem putu ka ispunjenju ciljeva a to je učešće na OI. Streličarski savez Srbije mora da pomaže i klubovima, da se angažuje da i u lokalnoj sredini afirmiše streličarstvo.

Dragan Svilanović je po struci magistar ekonomije. Radi u Delta DMD. Streličarstvom je počeo da se bavi 1991. kompaund stilom, a od 2002. gađa olimpik stilom i želja mu je da učestvuje na OI. Tri puta je do sada pokušao (Atina 2004, Peking 2008. i London 2012), da se kvalifikuje, učestujući na Prvenstvima Evrope u Briselu, Torinu i Amsterdamu, Šampionatu sveta u Lajpcigu, kao i svetskim kupovima i, kako kaže – neće odustati. U reprezentaciji je od 2012. do danas i bio je član selekcije Srbije 2006. koja je postavila timski rekord reprezentacije sa 1.842 kruga (Tasić 619, Bekić 609, Svilanović 614).

Krajem prošle godine dosadašnji predsednik Borislav Krstić podneo je ostavku.