XS
SM
MD
LG
21.03.2024 Dragan Pejić

Za vikend lokalni derbi između timova iz Srpske Crnje i Novih Kozaraca

Aleksandar Markov - kapiten "Budućnosti" - foto: Dragan Pejić

Derbi je derbi, pogotovo kada ga igraju timovi sa vrha tabele, ali i kada ga igraju ekipe pri vrhu tabele - kao sada (Kozarci peti, Crnja šesta). Srpska Crnja i Novi Kozarci, sela iz komšiluka, godinama, decenijama imaju sjajne igrače i timove koji su fudbal u svojim sredinama učinili najpopularnijim sportom a klubove ovih mesta velikim rivalima. Tako je oduvek bilo, jeste a najverovatnije još dugo će biti!

Crnjani su nastavak prolećne sezone najavili čak četvoricom kvalitetnih pojačanja (golman Živkov, štoper Terzin, vežnjak Radivojac i špic Vukčević) što se i obistinilo jer su na dva gostovanja (Bela Crkva i Rusko Selo) i kod kuće protiv Banatskog Karađorđeva ostvarili pobede - i to dosta ubedljive, a bitno je - sjajno odigrali. Sve to čini da se nedeljna utakmica protiv komšija iz Novih Kozaraca u Crnji (ali i Kozarcima) očekuje s velikim nestrpljenjem i pobedničkim nadama.

Uostralom, prvo čujmo trenere: Slobodan Mitrović, trener Slobode:
- Znao sam i od ranije da Crnja ima odličnu ekipu - iskusnu, uigranu i efikasnu, a u to sam se uverio i u nedelju u Ruskom Selu gde su takoreći od šale nadigrali i visoko pobedili domaćina u odličnoj igri davši im 5 golova. Odlazimo na derbi sa strepnjom jer vidimo da je Crnja mnogo jača nego jesenas, a mi imamo nekoliko povređenih a za tim veoma znajačnih igrača. Nećemo se predati, borićemo se hrabro i časno pa neka pobedi ko bude bolji. U principu nikad se ne predajemo, ovoga puta svesni da je domaćin veliki favorit, pa ako budemo nadigrani i izgubimo u kvalitetnoj i sportskoj igri nećemo biti razočarani.

Aleksandar Basta, pomoćni treber Budućnosti:
​- Prolećni deo prvenstva smo počeli dobrim igrama i sa tri vezane pobede, uvereni da će tako biti i nadalje. Generalno, nemamo problema - fond igrača je veliki, na svakoj poziciji imamo kvalitetna rešenja i adekvatne zamene, odziv igrača na treninzima je dobar, radi se vredno, ekipa je, u odnosu na jesenas, pojačana na pozicijama koje smo želeli, mislim da sada imamo veoma ujednačen i kvalitetan tim koji igra lepo, ofanzivno i efikasno. Sem standardne jedanaestorice imamo i sjajnu ''klupu'' na kojoj je 5-6 odličnih igrača koji mogu da uskoče u tim a da se to ne oseti na kvalitetu. Rečju - i situacija u timu, klubu uopšte, je veoma povoljna i logično je da sa pobedničkim ambicijama dočekujemo našeg tradicionalno velikog rivala.

Šta je to što Crnjane učvršćuje u takvom ubeđenju. Iskusan i sjajan golman Živkov. Par iskusnih visokokvalitetnih bekova - Ajdarić i Stanić, dvojica stamenih štopera - Terzin i Matić, dvojica tehnički sjajnih a kreativnih i agresivnih zadnjih vežnjaka - Mastilo i Kondić, i što je najvažnije, pogotovo što to Crnjan odavno nije imala - čak četvorica kvalitetnih igrača u špicu - Radivojac, Radojičić, Vukčević i Perin, izvanrede polušpiceve Stojičića i golgetera tima Vlaučina, te čitavu plejadu vežnjaka koji trenere stavljaju na "slatke muke" - koga staviti u tim. Milutin Tomin i Savin su dvojica vežnjaka u stalnom usponu, old raundi Nemanja Kovačević i Hovanec su školopvani a već iskusni, Saša Prokin je brzi polušpic, Jovan Tomin kvalitetan štoper a golman Kuručev iskusan i pouzdan golman: svi oni sa klupe čekaju šansu ne samo da osveže no i pojačaju ekipu.

Inače, dve bitne novine čekaju posetioce nedeljne utakmice. Mural legendarnom igraču i treneru Stevi Driniću, koji je nedavno preminuo a odmah potom odslikan i sada je uz već postojeće Bobeka i Žiksa na zidu ispod semafora!

I drugo: Postavljeni reflektori, tako da će igrači ''Budućnosti'' moći trenirati i u večernjim satima, pogotovo i dolazećim mesecima kad se najavljuju paklene vrućine.

Umesto rezimea: Divno jefudbalsko proleće u Srpskoj Crnjii. Dobar tim, kvalitetne igre, golovi, i dobri rezultati, konfor sa pokrivenim tribinama i stolicama, semafor, reflektori i murali koji potvrđuju da se legende ne zaboravljaju! Ko je rekao Mile Jovin - Štuka?! Niko - svi znaju da je on kao nezvanično postavljeni menadžer za sve "kriv"!

Piše: Dragan Pejić


Jedinstvo (BK) : Borac
BAK : Crvena zvezda
Rusanda : Sloboda
Vojvodina 1928 : Begej
Polet : Radnički (K)
Mladost : OFK Proleter
Kozara : Jedinstvo (V)
ŽAK : Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 24 19 2 3 59
2 Mladost 24 16 5 3 53
3 Jedinstvo (V) 24 13 5 6 44
4 Budućnost 24 13 4 7 43
5 Begej 24 12 4 8 40
6 Kozara 24 11 6 7 39
7 Sloboda 24 9 6 9 33
8 Polet 24 9 6 9 33
9 Borac 24 9 4 11 31
10 Rusanda 24 8 6 10 30
11 Crvena zvezda 24 7 7 10 28
12 OFK Proleter 24 7 5 12 26
13 Jedinstvo (BK) 24 6 6 12 24
14 BAK 24 5 5 14 20
15 Radnički (K) 24 4 6 14 18
16 ŽAK 24 5 1 18 16