XS
SM
MD
LG

Proučavanje promena u rasporedu NASCAR Kupa za 2024. godinu

Foto: Image by 26057 from Pixabay

Dok raspored NASCAR Kupa za 2024. godinu ima samo jednu novu stazu, postoje nekoliko značajnih promena za sledeću sezonu. Zašto su ove promene važne? Ukoliko ste pravi kladioničar, važno je znati ove detalje kako biste se mogli kladiti na dobre vozače.

No znamo kako se najbolji kladioničari vole kladiti i na online casina, zbog toga vam donosimo amnesty.hr na kojem možete videti koja su to najbolja casina na hrvatskom tržištu. A najbolja casina sigurno imaju i erxtra bonuse na kladionicama. Dakle, ako već niste posetite amnesty.hr i hajdemo da krenemo na raspored NASCAR-a za 2024. godinu kako biste bili spremni se kladiti na ovo veliko takmičenje. 

Darlington - završnica regularne sezone?

Tako je pao raspored. Sa dvonedeljnom pauzom krajem jula i početkom avgusta zbog Olimpijskih igara, NASCAR bi trebao da napravi dupli trkački vikend nakon toga kako bi vratio raspored u red. Vikend sa duplom trkom nije planiran, pa je 26. trka sezone pala na vikend na Praznik rada.

NASCAR je davno naučio posledice od strane navijača zbog skidanja Southern 500 sa tog datuma. To se nije želelo ponoviti. Dakle, Darlington je završnicaredovne sezone. Daytona, koja je bila završnica redovne sezone, biće nedelju dana pre Southern 500.

Što će se desiti sa plej-offom? 

Texas i Southern 500 ispadaju iz doigravanja. Texas se seli na proleće, a Southern 500 postaje završnica redovne sezone.

Nove trke u plej-ofu biće Atlanta i Watkins Glen. Atlanta će otvoriti plej-of 8. septembra. Watkins Glen će biti narednog vikenda. Bristol će ostati trka eliminacije u Krugu 16. Kansas, koji se seli iz 16. kruga, počeće 12 krug.

Sa ovim promenama, plej-of će imati dve trke u stilu nacrta. Atlanta u prvom krugu i Talladega u drugom krugu.

Imati 20% plej-ofa na takvim stazama čini postsezonske trke više nasumičnima. Barem sa Southern 500 kao otvaranjem plej-ofa, ako je bilo kakav problem doveo do lošeg završetka, to je često bila greška ekipe ili vozača. U Atlanti, ako vozači imaju nesreću, to može biti dovoljno za eliminaciju.

Takođe, dodavanje Watkins Glena znači da su sada u doigravanju dve staze za ulićne trke. U redovnoj sezoni 2024. godine imaćemo samo tri trke na uličnim/street stazama: Circuit of the Americas, Chicago i Sonoma. Ulične i street staze čine 11,5% rasporeda redovne sezone. Takve staze će činiti 20% plej-ofa.

Uticaj promena na plej-of

Pritisak za osvajanje bodova u plej-ofu će se povećati. Samo pogledajte koliko je važno bilo osvajanje prvenstva regularne sezone (i tih dodatnih 15 bodova za plej-of) za Martina Truexa Jr. ove godine. Ušao je u prvi krug sa 36 bodova u plej-ofu i izbegao je postati prvi prvak regularnog dela sezone koji je tako rano eliminisan u postsezoni za pet bodova.

S obzirom na to kako prvi krug uključuje Atlantu, uz Bristol, a drugi krug Talladegu i Charlotte Roval, bodovi u plej-ofu su veoma važni. Jako su važni za vozača ako on bude imao nezgodu u Atlanti i/ili Talladegi.

Favoriti za pobedu u Dejtoni

Sledeće godine ćemo imati mnogo favorita, a ovo su neki od omiljenih:

Ryan Blaney

Blaney će definitivno biti neko na koga treba obratiti pažnju kada počne NASCAR sezona 2024. Ne samo, naravno, kao branilac titule Cup Series, već i kao snažan vozač na superspeedway stazama, koji ima niz završetaka u Top-10 na 500 (uključujući dva druga mesta i pobedu na Daytona u jesen 2021).

Chris Buescher

Buescher je relativno iznenada osvojio uzastopne trke ovog leta, a zatim neverovatno pobedio na Daytoni samo nekoliko nedelja kasnije. Iako prošle sezone nije bio među stalnim favoritima na većini staza, njegovi rezultati na superspeedway stazama počinju menjati to mišljenje, nakon osvajanja prvog i četvrtog mesta na Daytoni, te trećeg na Talladega.

Chase Elliott

Elliott je ostao bez pobede u sezoni 2023. koja je bila poremećena ranom povredom noge, ali budite sigurni kako će se vratiti u 2024. sezoni, tražeći ponovno potvrđivanje među najboljim vozačima na stazi.

Elliott je definitivno najbolji na uličnim stazama, ali je i donekle specijalist za SSW, pa bi svako ko mu sudi na osnovu nedavnih događaja treba da to čini na sopstvenu odgovornost.