XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Akcija "Fer-plej je pobeda" u Sirči

KRALjEVO, 18. februar (Info centar). - Novu fiskulturnu salu u OŠ "Jovan Cvijić" u Sirči kod Kraljeva otvorila je Alisa Marić ministar omladine i sporta Srbije.

Izgradnju dvorane finansiralo je upravo Ministarstvo omladine i sporta. Alisa Marić je u njoj otvorila i drugi javni čas fer – pleja i tolerancije u akciji „Fer – plej je pobeda“.

Javnom času pristvovali su košarkaška legenda Vlade Divac, naš proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković i čuveni atletičar Dane Korica.

Na inicijativu Ministartsva omladine i sporta 2013. proglašena je godinom tolerancije i fer- pleja u sportu i u narednim mesecima “fer - plej karavan” obići će sve veće gradove u Srbiji, a naši najbolji sportisti i sportske legende će upravo kroz držanje ovakvih javnih časova prenositi deci ideju tolerancije i poštovanja protivnika.

- Drago mi je što sam danas ovde sa svojim saradnicima i što smo zajedničkim radom sa opštinom Kraljevo deci podarili salu u kojoj će moći da se takmiče i igraju, a pre svega što ćemo im na ovaj način učiniti život lepšim - rekla je Alisa Marić.

Istakla je i da je svako mesto u Srbiji, bilo ono malo ili veliko, podjednako važno i da se vrhunski sportisti rađaju u svakom kutku naše zemlje. Povodom godine tolerancije i fer - pleja u sportu u Srbiji Alisa Marić je Mileni Bugarinović direktoru škole uručila povelju „Fer - plej je pobeda“. Pred javni čas, izveden je kulturno umetnički program.

Vlade Divac je đacima poručio da je fer-plej jedno od osnovnih načela sporta, kao i da je važnije od pobede kakvi smo bili na putu do nje i da li smo poštovali protivnika.

- Fer-plej i tolerancija bitni su u sportu podjednako kao i u svakodnevnom životu. To pravi šampioni znaju - poručio je Divac.

Nekadašnji kapiten odbojkaške reprezentacije Srbije i predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković istakao je da se u sportu i porazi važni za oblikovanje moralnih vrednosti. Zlatni olimpijac iz Sidneja naglasio je da u sportu ne postoje razlike kao što su rasa, boja kože, pol i vera i dodao da se samo kroz poštovanje protivnika i toleranciju mogu postići veliki rezultati ali razviti prave vrednosti.

Najmlađima se obratio i bivši atletičar i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica koji je rekao da je važno pobediti, ali da to mora biti poštena pobeda, kao i da se samo trudom, radom i učenjem ostvaruju dobri rezultati.

Milena Bugarinović, direktor škole, dobila je na dar od Aliese Marič lopte sa potpisima naših proslavljenih sportista, danas istaknutih sportskih radnika a uručene su najboljim sportistima generacije u ovoj kraljevačkoj školi. Javnom času su prisustvovali i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov, pomoćnik ministra za upravljanje projektima Zagorka Petrović Gigić Zlatanović i savetnik za školski sport Igor Marinković.

Posetu Kraljevu delegacija Ministarstva omladine i sporta iskoristila je i za susret sa prvim čovekom ovog grada Draganom Jovanovićem. Tokom razgovora domaćini su ministarku upoznali sa problemima, posebno u oblasti sporta sa kojima se susreće lokalna zajednica, kao i sa planovima i projektima koji su realizovani i koji su u planu da se realizuju. Predstavnici kraljevačke omladine obavestili su ministarku da bi uskoro trebala da se otvori Kancelarija za mlade u ovom gradu, kao i sa aktivnostima koje se planiraju na ovom polju.