XS
SM
MD
LG
23.10.2023 Dragan PEJIĆ

Srpska Crnja muralima obeležava dve svoje fudbalske legende

Murali Bobeka i Živkova na stadionu "Budućnosti" u Srpskoj Crnji

Što život ume da ispriča, to niko ne ume da napiše. Jednostavno, tako se desi. Bez nekog razloga. Bez ikakvog povoda. Samo od sebe. Niko se tu dovoljno ne pita… Život je to zamislio i ništa nije moglo da mu se suprotstavi.

Sudbina, šta li je?! Ona je opravdanje i za radost i za tugu… Jer, sudbini nije potreban niko!

Ovo je jedna tipična priča u kojoj nas je zadesila sudbina… Baš onakva kakvi smo i mi. Naša sudbina! Sa jedinim pravilom koje poštujemo - da nema pravila!

Zato, valjda, silno i volimo loptu. Ona ima geometriju naše naravi: ista sa svih strana, okrugla, bez kraja i početka. I uvek traži svoj put.

Nepredvidiva, neukrotiva, neposlušna i samovoljna… Lopta i mi - to su sudbine što se zajedno kotrljaju! Igra krajnosti u taktici suprotnosti. I rezultatom protivrečnosti…

Zahvaljujući lopti u Srpskoj Crnji će se u subotu 28. oktobra održati sportski događaj godine. Utakmica "Budućnosti" i prvoplasirane ekipe lige "Mladosti" iz Omoljice. Biće otvoren mini objekat na ulasku na stadion (punkt za prodaju ulaznica i mini prostorija za mini tombolu), pokkrivene tribune, reklamni pano sponzora Kompanija Matijević, - fabrika ulja "Banat", elektronski semafor i, možda sem utakmice i najvažnije - veliki mural dvojice legend Crnjanskog fudbala - Milutina Jovina Bobeka i Slobodana Živkova - Žiksa!

O fudbalskoj utammici ovoga puta nećemo, ne samo zbog toga što u Budućnosti više, bar do daljnjeg, nema kompetentnog sagovornika, već više zbog činjenice što su druge informacije interesantnije i bitnije, pogotovo što o njima pišemo prvi put.

Naime, ispričaćemo vam priču o jednom pojedincu i njegovom delu koje se vidi na stadionu crnjanskog kluba.

Pokrivene tribune i plastična sedišta - novo konfor na Crnjanskom stadionu

Reč je o Miletu Todorov - Štuki, biznismenu - vlasniku agencije Toskana, mladom čoveku koji je godinama, kao ugledni socijalista, bio alfa i omega Srpske Crnje i opštine Nova Crnja, čiji je bio sekretar za privredu. Kako, su u međuvremenu socijalistri skrajnuti, a Mile im ostao veran - ne želeći da bude politički "kameleon" i preletač - odbio je da prihvati ponude, prvo radikala a potom naprednjaka, i tako na neodređeno vreme izopšten iz javnog života i "pao u zaborav". Međutim, kako su Nemanja Erceg, Dane Basta i Dragan Daničić - ugledni Crnjanski naprednjaci na vlasti u Pokrajini i opštini Nova Crnja - inače simpatizeri "Budućnosti" - shvatili da u Crnji nema boljeg i sposobnijeg pojedinca za sve pa i fudbal - brigu o "Budućnosti" su nedavno poverili popularnom Miletu Todorovu! Nije ni predsednik Kluba ni član njene uprave - ali jeste čovek koji zna i hoće da radi, i u tome ima uspeha. Doduše, nuđena mu je funkcija u Klubu, što je odbio, uz obećanje da će raditi i uraditi što god bude trebalo za crnjanski fudbal i "Budućnost".

Prvo je, ne mešajući se u tim, igre i rezultate - prepuštajući to aktuelnoj upravi (zvanično samo predsednik Števijan i podpredsednuik Kovačević) i treneru, obezbedio sredstva od mesne zajednice, opštine i pokrajine da se pokriju tribune i postave plastična sedišta - što je konačno završeno. Onda je inicirao, i za to naravno obezbedio sredstva i izvođača radova, da se na ulazu u stadion sagradi mini objekat sa prolazom za ulaz publike na stadion, prostorija za prodaju ulaznica i mini bife sa "baštom", gde će se na poluvremenu organizovati tombola, a tiket je svaka kupljena ulaznica. Možda od toga neće biti neke veće finansijske dobiti za Klub - jer na utakmice u Crnji i dalje dolazi beznačajan broj do 150 do 200 posetilaca, ali će bar oni koji dođu imati kulturan ulaz, konfor na tribinama i zabavu u poluvremenu!

Iako je poznata marketinška agencija "Profajl" iz Novog Sada, još pre tri godiene uradila i Klubu dostavila marketinško - PR projekat Pul sponzora, niko ga izgleda do dolaska Todorova nije ni pročitao, nekmoli realizovao. Sadašnja kao i mnoge prethodne uprave su više volele da lagodno troše dobijena sredstva od oštine i mesne zajednice no da se pobrinu da organizuju marketinške aktivnosti i pribave dodatna sredstva za funkcionisanje kluba. Nezainteresovanost ili neznanje - šta li?! Todorov je odmah shvatio da je budućnost sporta pa i fudbala, na svim nacionalnim nivoima pa i Crnji - sponzorstvo. Odmah je krenuo od najmoćnije privredne kompanije koja posluje na ovom prostoru - kompanije Matijević u čijem sastavu posluje i novocrnjanska uljara "Banat". Pronašao je razumne ljude koji su, za početak, investirali u veliki reklamni pano na stadionu i izgradnju elektronskog semafora. Treba li tome ikakav komentar, sem - svaka čast i Todorovu i uljari "Banat". Ljudi nisu nerazumni shvativši da sem ličnog profita treba pomoći i one oko sebe - naročito uspešnim sportistima koji nemaju!

Radost igrača Budućnosti posle pobede nad Starčevom - hoće li ovako biti i posle utakmice sa "Mladosti"?

Angažovan je umetnik Luka Radaković iz Zrenjanina koji je na udarnom mestu na stadionu oslikao murale dvojice crnjanskih legendi - prvo fudbalera a potom i trenere Budućnosti: Milutina Jovina Bobeka i Slobodana Živkova - Žiksa!

Međutim, pre no što ukratko podsetimo na likova sa portala, podsetimo da je srpskocrnjansku "Budućnost", kao retko koji klub sa ovih banatskih, vojvođanskih pa donekle i širih prostora države nam, u minulih 100 godina postojanja (godišnjicu koju je lane proslavila) iako je igrala uglavnom u Područnoj ligi Zrenjanin, Banatskoj i Vojvođanskoj ligi - iznedrila mnoštvo kvalitetnih fudbalera, trenera, sudija, sportskih radnika… Najuspešnije je nezahvalno pominjati koliko zbog različitih ukusa tako kriterijuma koji su vladali u različitim vremenima. Uz izvinjenje onima koje smo bez ikakvih krajnjih namera izostavili, pomenimo samo neke od fudbalere koji su ponikli i afirmisali se u Crnji, ali i šire: Vlada Davidov - Đalac, Milan Nikolin - Brica, Ivan Jovin - Kuza, Milan Glogovčan, Žarko Markov - Čamarkov, Nikola Florin - Flora, Milan Gaborov, Vasa Đurin, Marko Živin - Šmrkan, Laza Milanov - Batuška, Vlastimir Kolarić - Vlasta, Milutin Jovin - Bobek, Rada Jeremić - Braca, Veselin Rođenović - Velja, Vojin Vasić, Pera Javor…

Najtalentovaniji izdanci su igrali u prvoligašima - Čeda Sentin, braća Veljko i Rajko Aleksić u Vojvodini, Dragan Zečević u prvoligaškoj Kikindi i ljbljanskoj Olimpiji, Sretko Zeljković u prvoligaškom Dinamu iz Pančeva, Veljko Plazinić u Zemunu, Mile Jovin u Zvezdi, Ivica Vukov u Vojvodini, Miroslav Ždrnja u Apatinu, Saša Babić i Darko Jovandić u prvoligašu iz Banatskog Dvora, a trenutno je crnjanski omladainac Dušan Došlo - Šolaja velika nada beogradskog Partizana.

Konačno na kraju - ono skoro najbitnije - Muralima. Crnjani znaju, ali mladih i javnosti, podsetimo da je Milutin Jovin - Bobek (rođen 1932.) od 1948. do 1958. igrao za "Budućnost". Kako - najbolje potrvđuje nadimak. Po okončanju karijere je prvo 1966. postao sekretar kluba a posle desetogodišnjeg "administriranja" izabran za Šefa stručnog štaba, što ostaje narednih gotovo 20 godina. Da ne duljimo - postao je i ostao legenda srpskocrnjanskog fudbala jer je imao znanje, energiju i harizmu da vodi klub, više kao moderan menadžer u čijoj senci su ostajali treneri kojima je vešto upravljao. Voleli su ga igrači i navijači a i protivnici jer je bio veliki intelektualac odnegovane učtivosti i gospodskih manira. Za ovu priču je nebitno, ali podsetimo da je njegov sin Mile Jovin bio dugogodišnji prvotimac, levi bek, Crvene zvezde!

Drugi lik na muralu je Slobodan Živkov - Žiks, rođen 1967. u Crnji. Prvotimac "Budućnosti" je postao u 16. godini i kao ekstremno talentovan odveden i u 18. godini postao prvotimac Kikinde, tada jakom drugoligašu upokojene nam Jugoslavije. Taj klub je u sezoni 1992/93 igrao u Prvoj ligi! Igrao je na poziciji modernog ofanzivnog desnog beka. Iako je bio pozivan u veće klubove, punih 17. godina je nosio dres Kikinde, odigravši 371. utakmicu, od toga 340 u saveznim rangovima takmičenja. Kakav je bio fudbaler i čovek pokazuje i podatak da je godinama bio kapiten tima. Po završetku karijere je jedno vreme bio sportski direktor FK Kikinda, da bi se 2006. posvetio trenerskom pozivu, prvo u Kikindi, potom ŽAK-u, Novom Kozarcima i svojoj Srpskoj Crnji. Na žalost 2020. godine je preminuo od korona virusa, u svojoj 53. godini života. Osim supruge, ostavio je kćerku i sina - odličnu rukometašicu i još boljeg fudbalera - golmana koji, za sada, brani za "Slobodu" iz Novih Kozaraca, ali kako će njegov otac ubuduće utakmice "Budućnosti" metaforično rečeno "posmatrati" sa zida tek iza gola, nije isključeno da uskoro stane na gol očeve i svoje "Budućnosti", što u Crnji već godinama svi željno očekuju.

Tekst i snimci:  Dragan PEJIĆ


Jedinstvo (BK) 3 : 1 Borac
BAK 4 : 1 Crvena zvezda
Rusanda : Sloboda
Vojvodina 1928 : Begej
Polet : Radnički (K)
Mladost : OFK Proleter
Kozara 2 : 3 Jedinstvo (V)
ŽAK : Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 24 19 2 3 59
2 Mladost 24 16 5 3 53
3 Jedinstvo (V) 25 14 5 6 47
4 Budućnost 24 13 4 7 43
5 Begej 24 12 4 8 40
6 Kozara 25 11 6 8 39
7 Sloboda 24 9 6 9 33
8 Polet 24 9 6 9 33
9 Borac 25 9 4 12 31
10 Rusanda 24 8 6 10 30
11 Crvena zvezda 25 7 7 11 28
12 Jedinstvo (BK) 25 7 6 12 27
13 OFK Proleter 24 7 5 12 26
14 BAK 25 6 5 14 23
15 Radnički (K) 24 4 6 14 18
16 ŽAK 24 5 1 18 16