XS
SM
MD
LG
19.10.2023 Dragan PEJIĆ

Kozara dočekuje Crnjane na viteški dvoboj

FK Kozara: Stoje - Đaković, Nenin, Francuski, Mihajlo, Nikola Terzin, Nikola Jovandić, Marko Francuski i Danijel Kočiš. Donji red - Bojan Bunić, Dragan Rafa, Aleksa Petrović, Marko Spahić i Veljko Jelača (foto: facebook.com/kozara.bvs)

U pitanju je lokalni derbi dva tradicionalno velika rivala Kikindske regije. U dosadašnjem toku prvenstva obe ekipe igraju promenjivo ali ipak ostvaruju dosta dobre rezultate, s tim što su Novoselci znatno efikasniji - dali su 23 a primili 14 golova, Crnjani dali ‘’samo’’ 15 a primili 13 golova. Obe ekipe imaju po 17 bodova i na tabeli se nalaze na petom i šestom mestu.

Iako je godinama igrala u višim rangovima takmičenja, to "Kozari" u ovom prvenstvu nije imperativni cilj. Veoma su podmladili ekipu, i to momcima iz svog mesta, i sem trojice igrača sa strane svi su Novoselci, uključujući i mladog trenera Kitanovića, koji ih od početka ove godine vodi. Cilj im je gornji deo tabele, mesto među prvih 4-5 ekipa, stvaranje još kvalitetnijeg tima kako bi se, kad poletarci stasaju, kandidovali za viši rang.

Trener FK Kozara, Vladimir Kitanović - foto: lična arhiva

Vladimir Kitanović, trener Kozare:
- U odnosu na prošlu sezonu tim je delimično izmenjen, polako se uigrava, pruža sve bolje igre i kako su Crnjani jedna odlična, iskusna i uigrana ekipa očekujem kvalitetnu utakmicu i viteško nadmetanje sa neizvesnim ishodom. U odnosu na prošlu sezonu jači smo za Kočiša, Spahića i Lisicu, a iskusniji smo i uigraniji jer je u ekipi mnoštvo mladih igrača iz mesta. I mi i Crnjani za sada ostvarujemo plan da budemo pri vrhu table, pobeda ni jednoj ekipi nije imperativ ali tradicionalnog rivalitea i prestiža žestoko ćemo se boriti da je ostvarimo. Očekujemo dolazak velikog broja navijača iz Crnje a i našim navijačima su Crnja i Budućnost uvek dragi gosti, pa očekujem i njihov veliki odziv!

Poštujući novinsko pravilo da se čuje i druga strana, u više navrata smo trenera Budućnosti Milenka Zečevića - Zeku, s kojim smo inače dugo i korektno sarađivali, želeli da zamolimo za izjavu o trenutnoj situaciji u ekipi, planovima i ambicijama pred subotnji meč sa Kozarom, ali smo na veliko iznanađenje naišli na začuđujuću reakciju. Crnjanin sam i volim Budućnost pa ovaj prilog ne bih prljao tim ni malo prijatnim i korektnim razgovorom sa Zečevićem! U ime uspešne dosadašnje saradnje neću da ga kritikujem, ali rekao sam mu da ga više nikada nizašta neću pitati! Klubu kakva je Budućnost ne priliči da ima trenera koji odbija izjavu novinaru pred derbi utakmicu, s obrazloženjem "imam svojih problema, fudbal i Budućnost me zasad ne interesuju"!!!

No, ipak, kako Zečević nije jedini poznavalac situacije u Crnjanskom fudbalu, recimo da na gostovanje Crnjani odlaze u veoma dobrom raspoloženju posle dve uzastopne pobede na domaćem terenu, dobrih igara u dosadašnjem toku prvenstva, i što u ovoj situaciji nije nebitno - na svim gostovanjima igrali su dosta dobro! Uostalom ovu ekipu na gostovanjima najviše motivišu jaki rivali, pa su tako u prošlom prvenstvu ostvarili pobede protiv najjačih timova - Rusande i Poleta u Melencima i Nakovu, a ove sezone remizirali na vrućem terenu u Banatskom Karađorđevu! Drugo, Budućnost će igrati kompletna jer nema povređenih ni "požutelih". Ono što nije dobro, bar Crnji za tim svi žale, izostanak iz ekipe ubojitog strelca Jovana Pekića, koji je iznenada otišao - kao anestetički tehničar novosadske Vojne bolnice na šestomesečni službeni put u Alžir, i u tim će se vratiti tek na proleće. U špicu sada imaju dva osrednja napadača - Radojičića i Perina, a raduje činjenica da se hitronogi Saša Prokin uspešno oporavlja posle operacije kolena i pred kraj prvenstva će se vratiti u ekipu. Radujei činjenica da trojica vežnjaka - Mastilo, Vlaučin i Stričević igraju u velikoj formi, često daju i golove pa špic Crnjana i neće biti bezopasan. Konačno, sve su bolji i mlađani bonusi - Vladimir Savin i braća Milutin i Jovan Tomin. Ipak, najvažnije je da je trener Zečević "napravio" napadačku ekipu koja ima dve karakteristike: dobru što stvara mnogo šansi i lošu - što ih retko iskorišćava! Stoga je velika enigma kako će biti u Banatskom Velikom Selu. Svi priželjkuju da ne izgube, bodom bi bili zadovoljni a pobedom prezadovoljni!

A Zečević - neka mu je bog na pomoći, iako je objektivno kvalitetan trener, neka nauči i nešto o PR kluba koji trenira radi, a i javnosti s kojima su mu novinari veza!

Tekst i snimci: Dragan PEJIĆ


Jedinstvo (BK) 3 : 1 Borac
BAK 4 : 1 Crvena zvezda
Rusanda : Sloboda
Vojvodina 1928 : Begej
Polet : Radnički (K)
Mladost : OFK Proleter
Kozara 2 : 3 Jedinstvo (V)
ŽAK : Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 24 19 2 3 59
2 Mladost 24 16 5 3 53
3 Jedinstvo (V) 25 14 5 6 47
4 Budućnost 24 13 4 7 43
5 Begej 24 12 4 8 40
6 Kozara 25 11 6 8 39
7 Sloboda 24 9 6 9 33
8 Polet 24 9 6 9 33
9 Borac 25 9 4 12 31
10 Rusanda 24 8 6 10 30
11 Crvena zvezda 25 7 7 11 28
12 Jedinstvo (BK) 25 7 6 12 27
13 OFK Proleter 24 7 5 12 26
14 BAK 25 6 5 14 23
15 Radnički (K) 24 4 6 14 18
16 ŽAK 24 5 1 18 16