XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Suspendovana prijava srpskih strelaca za EŠ u Danskoj

BEOGRAD, 9. februar (Info centar).- Evropska streljačka konfederacija (ESK) suspendovala je prijavu srpskih strelaca za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Danskoj od 26. februara do 1. marta, saopšteno je iz sedništa ESK u Moskvi, jer organizator Šampionata Evrope 2011. u Beogradu „Bg sportski centar Kovilovo“ nije uplatio obavezni deo kotizacije prikupljene od učensika, koje pripadaju ESK!

- Za sada, srpski strelci ne mogu da učestvuju na EŠ. U stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom Streljačkog saveza Srbije i obavešteni smo da se ulažu veliki napori da se pronađe rešenje. Sve je u njihovim rukama. Ukoliko se za nekoliko dana uplati dug naravno da će strelci moći da učestvuju – rekao je predstavnik ESK Aleksandar Ritner.

Generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije (SS Srbije) Nenad Petković, je obavešten o ovoj velikoj nevolji i razgovarao je sa čelnim ljudima ESC nekoliko puta:

- U ponedeljak ćemo održati sastanak Upravnog odbora SS Srbije na kome ćemo odlučiti šta i kako dalje. Ugovor sa ESK za organizaciju Šampionata Evrope potpisao je „BG sportski centar Kovilovo“ i predsednik Organizacionog komiteta, pokojni Milan Šotra. Međutim, SS Srbije je „odgovorno lice“ pred ESK, jer smo mi konkurisali i dobili organzaciju koju smo, potom, prepustili „Bg sportskom centru Kovilovo“ – objasnio je Petković.

U pitanju je dug od preko 47.000 evra. To je deo takse za učešće koji pripada ESK. SS Srbije nema mogućnost da obezbedi ta sredstva jer dobija novac iz budžeta, ali kako ističe Petković, nema ni obavezu da plaća tuđe dugove stare dve godine.

- Na sednici Upravnog odbra SS Srbije doći će u ponedeljak Predrag Šotra, sin pokojnog Milana Šotre, koji je preuzeo obavezu da reguliše dug. Nadam se da će tu obavezu ispuniti u narednih nekoliko dana. U SS Srbije nismo znali za dug sve do novembra prošle godine. Ukoliko se do petka 15. februara dug reguliše, učestvovaćemo, ukoliko ne – ostajemo u Beogradu. Zbog ove situacije odložili smo i prireme za nedelju dana a upoznati su i v.d.selektora Goran Maksimović i treneri reprezentacije.

Petković upozorava i na činjenicu da ESK neće toleristai odlaganje da se dug plati, niti postoji bilo kakva šansa da se izbegne plaćanje, tako da je jedni uslov za odlazak u Odenze na EŠ i na sva buduća takmičenja u organizaciji ESK - čist račun.

Prošle godine, na Šampionatu Evrope u finskom mestu Vierumaki srpski strelci su osvojile četiri medalje, zlatnu, srebrnu i dve bronzane. Šampionka Evrope drugi put posle Merakera 2010. postala je Bobana Veličković vazdušnim pištoljem, a sa Jasnom Šekarić i Zoranom Arunović bila je članica reprezentacije Srbije koja je osvojila bronzu.

Andrea Arsović, reprezentativka Partizana osvojila je pojednačnu bronzu vazdušnom puškom, a sa Ivanom Maksimović i Draganom Todorović i ekipno srebro.

U bilansu medalja Srbija je bila osma nacija od 16 koje su osvajale trofeje sa četiri odličja (1 – 1 - 2). Rusija sa 22 trofeja (7 – 8 -9) bila je najuspešnija, ispred Ukrajine 20 (5 – 6 - 9) i Finske 8 (5 – 2 - 1).