XS
SM
MD
LG

Derbi na novoj "Dubočici", komšijsko odmeravanje snaga na Ubu, Šapčani namiruju stare dugove

Foto: Prva liga Srbije

Pred prvoligašima su utakmice petog kola. Ekipe se polako pozicioniraju i raslojavaju u zavisnosti od snage i kvaliteta. Perthodno kolo donelo je više uspeha gostima, koji su slavili na dva meča, pet duela je odigrano bez pobednika a čast domaćinu spasla je Inđija. “Majstori” su uspeli da zaustave zahuktale “romantičare”, GFK Dubočica je iznenadila mlade “grafose”, OFK Vršac je u vojvođanskom okršaju odneo tri boda iz Novog naselja, nije bilo golova u Smederevu i Odžacima.

Subota je rezervisana za duele u Vršcu, Šapcu, Užicu i Ubu.

Vrščani predstavljaju jedno od prijatnijih iznenađenja(bez poraza) i odmah su iza vodećih “romantičara”. Slavili su u Novom Sadu, domaćin je imao svoje prilike i za promašeje na kraju kažnjen. Igraju “siguricu” i u načinu igre prepoznaje se “ručni rad” trenera Kostića. Radi se o čvrstoj, stabilnoj ekipi, ne rizukuju i vrebaju priliku da kazne propust rivala, tako da Inđiju očekuje zahtevna i do sada najteža utakmica. Gosti su slavili protiv Novosađana u šokantnoj završnici, odnosno preokretom u nadoknadi vremena. Reče trener Golić da je ekipa pokazala karakter i pobeda će mnogo značiti na samopouzdanju. Očekuje ih dobar teren na jugoistoku Banata, raspoloženi i ambiciozan domaćin.

Mačva je u Smederevu odigrala bez golova i to je ujedno treći meč sa istim epilogom. Nisu krili razočarenje izgledom terena koji je više podsećao na njivu treće klase. Šapčani su bili bliži pobedi I da na golu nije bilo raspoloženog Kaličanina, kući bi se vratili sa celim plenom. Odmeriće snage sa starim poznanikom Mladost GAT u kojoj je došlo do velikih previranja. Rezultat svega je povratak na klupu poznatog trenera Branka Žigića, koji bi trebalo da ekipi vrati veru u sopstvene mogućnosti. Nisu imali dovoljno sreće u sudaru sa Vrščanima, a naročito sa Inđijom i dva vezana poraza (bez pobede) upalila su aralm. Ostali su dužnici domaćinu iz prošle sezone i pokušaće defanzivom, bez mnogo rizika, dođu bar do boda.

Užičani ne smeju više krčmiti bodove kod kuće i dva osvojena boda malo je za tim koji je najavljivao reprizu prošle sezone. Osvojili su bod u Mitrovici i u duelu sa Smederevom 1924 teško će naći put do prve pobede. Gosti mogu biti zadovoljni bodom protiv Šapčana (treći remi) i sa jednom od najiskusnijih ekipa u ligi odlaze u Užice da potvrde dobra izdanja. Iskusni štoper Kostić i Desančić su stožeri ekipe na prethodne četiri utakmice i pruža im se prilika da daju novi doprinos uspehu tima. Trener Bulatović neće moći da računa na povređenog Cvetića, Radomana i suspendovanog Jankovića.

Tamnavsko-kolubarski derbi odigraće Jedinstvo i gosti iz Lazarevca. Ubljani su sa novim trenerom Kristićem ostali neporaženi u Odžacima, žale za šansom Zubaira u 80. minutu i zadovoljni su bodom. Tri kola su bez pobede i datog gola, protiv Kolubare se nadaju da mogiu prekinuti post. Uzdaju se u brze Afrikance, mirnoći u završnici i boljoj realizaciji. Duel će propusti povređeni Milićević, dok je pod znakom pitanja Bogdanović. Novi strateg gostiju Nenad Mijailović startovao je remijem sa Metalcem, mogli su u prvom delu da dupliraju vođstvo ali su daleko od željenog mesta na tabeli. Lazarevčani kao da su još pod utiskom letošnjih dešavanja, vezanih za oduzimanjem bodova i selidbom u niži rang. Nikako da povežu redove i iskažu se u pravom svetlu. Dobili su mnogo dolaskom iskusnog Marjanovića iz Radničkog(Niš).

U nedelju su na programu dueli u Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Čelarevu i Novom Beogradu.

Derbi kola se igra na novoj “Dubočici”, gde gostuju vodeći “romantičari”. Biće to sudar uspešnih novajlija koji su na startu najviše pokazali. GFK Dubočica je iznenadila mlade “grafose” defanzivnom taktikom i kontrama im zagorčala život. Leskovčani znaju da im dolazi velikan srpskog fudbala, koji se budu iz dugog sna. Imaju kvalitetan sastav, iskusnog trenera i veliki roster, kaže trener Čelar i dodaje da sa podršku punog stadiona, dobru pripremu i analizu protivnika, mogu do druge pobede u prvenstvu.

Novobeograđani su priredili najveće iznenađenje u prethodnom kolu na Karaburmi, bili na pragu pobede do 90. minuta i pogodka Ivanovića. Jedno su od prijatnih iznenađenja (bez poraza) i Tekstilac predstavlja novi izazov o kome trener Rađenović ima visoko mišljenje. Kaže da se radi o organizovanoj ekipi, sa čvrstom i pouzdanom odbranom (primili jedan gol). Igraju disciplinovano, agresivno i znaju da sve podrede rezultatu. Moji igrači, veli, moraju ući jače nego protiv OFK Beograda, treba da pokažu karakter ukoliko žele da ostvare pozitivan rezultat.

“Kanarinci” baš nemaju sreće, protiv Inđije primili su golove u dubokoj nadoknadi, u duelu sa Novobeograđanima su poraženi iz sumnjivoj jedanaesterca. Imaju mlad i neiskusan tim i pored 5-6 nešto iskusnijih igrača, ostalo su “klinci” koji nisu na nivou lige. Bez prave selekcije ušli su u prvenstvo i trebaće im vremena da slože kockice. Igraju takođe sa još malađim RFK Grafičarom, sa kojim ne mogu da se ravnaju. Imaju igrače Zvezde na dvojnu registraciju i neočekivano su kiksnuli protiv ambicioznih Leskovčana. Trener Nešković zbog suspenzije neće sedeti na klupi.

Za Metalac duel sa Mitrovčanima biće od suštinske važnosti i novi trener Obradović je startovao remijem u Lazarevcu. I dalje su bez pobede a u goste im dolazi Radnički, koji je očekivao više od tri remija i ubedljivog poraza u Šapcu. Trener Tešović je zadovoljan zalaganjem, cilj je da poprave realizaciju, forma pojedinaca je diskutabilna i mladoj ekipi treba vremena da bude na željenom nivou. Znaju da će igrati na odlično pripremljenom terenu protiv agresivnog rivala, obećavaju da se neće braniti.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19