XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Olimpijci odleteli u Rio

BEOGRAD, 5. decembar (Info centar).- Grupa olimpijaca, njihovi treneri i članovi stručnih timova, otputovali su za Rio de Žaneri, na dvonedeljne pripreme.

Predvode ih Milica Mandić, osvajač zlatne medalje u tekvondou i Ivana Maksimović vlasnica srebrnog trfeja u streljaštvu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu. Sa njima su krenuli i tekvondisti Damir Fejzić i Dragana Gladović, kao i sparing partner Mandićeve - Tijana Bogdanović. Planirano je da pripreme traju do 19. decembra.

Boravak u Riju, koji će biti domaćin letnjih Olimpijskih igara 2016. je za ove sportiste početak priprema za novu sezonu:

- Uvek je dobro da pripreme za takmičarsku godinu sa mnogo obaveza počnu ranije i u dobrim klimatskim i tehničkim uslovima. Meni je ovo i prilika da malo više radim MK oružjem, iako je sezona vazdušnim oružjem u punom jeku. Već u februaru nas čeka Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Danskoj, u toku proleća četiri svetska kupa a u toku leta Šampionat Evrope MK oružjem u Osijeku – istakla je pred put Ivana Maksimović.- Ujedno, u toku priprtema videćemo i na kakvim će se borilištima održati naredne olimpijske igre.

Milicu Mandić u 2013. očekuje Šampionat sveta ali i brojni međunarodni turniri:

- Moramo dobro da se pripremimo. U Brazilu moj trener Dragan Jović planira naporne treninge, radićemo pre svega na tehnici i sparingu. Dobro je da su tu i ostali olimpijci i moj sparing partner Tijana Bogdanović, jer to pomaže da se napravi dobra atmosfera i tada se lakše podnose svi napori.

Organizator priprema je Olimpijski komitet Srbije. Cilj je da se, pre svega osvajačima medalja u Londonu i mladim sportistima od kojih se očekuju visoki dometi i na Olimpijskim igrama u Riju 2016, omogući da treniraju na mestu održavanja sledeće najveće smotre svetskog sporta.

U toku prirema u Riju će se od 11. do 18. decembra održati i “Otvoreni dani za nacionalne olimpijske komitete“. Delegaciju OKS predvodiće generalni sekretar Đorđe Višacki. Domaćin će biti Organizacioni komitet Olimpijskih igara Rio 2012. Očekuje se dolazak velikog broja delegacija NOK a cilj je da operativni timovi nacionalnih olimpijskih komiteta budu upoznati sa svim fazama pripreme i organizacije. Ujedno, upoznaće i članove timova koji će raditi i za vreme OI u Riju 2016. i sa kojima će sarađivati u naredne četiri godine.