XS
SM
MD
LG
28.11.2012 Dušica Radojković

Bošković: Glavni cilj - što više devojčica u rukometu od januara

U bazi naše reprezentacije u hotelu “Solaris”, održana je konferencije za medije, kojoj su prisustvovali predstavnici “sedme sile” iz Vrnjačke Banje, Trstenika i Kraljeva. Selektor Saša Bošković, pohvalio je uslove u kojima se reprezentacija priprema za nastup na Evropskom prvenstvu, koje počinje narednog utorka:

- Pripreme polako daju svoje rezultate. Ostao nam je još jedan trening u Vrnjačkoj Banji da doteramo neke sitne detalje pred važnu proveru sa Rumunkama u petak u Pančevu. Radili smo na pravim stvarima prethodnih desetak dana, a na raspolaganju imam sjajne igračice. Andrea je imala dobru polusezonu u Đeru, jednoj od najjačih evropskih ekipa. Sanja je drugi strelac EHF Lige šampiona. I ostale devojke su bile sjajne ove jeseni u svojim klubovima, tako da

je naš prevashodni zadatak da pretočimo tu klupsku formu u reprezentativnu. Koče nas sitne povrede, ali se trudimo da devojke poštedimo sve više i odmorimo za napore, koji ih čekaju. U tom cilju, one će danas ići i na tretman u hiperbaričnu komoru. Trudimo se da pratimo trendove. Imamo fantastične uslove za pripreme – kazao je Bošković.

Osvrnuo se selektor i na ambicije na ovom takmičenju:

- Tek u januaru ćemo videti rezultat, koji smo ostvarili. To nije samo medalja ili zarađeni novac. Glavni cilj je koliko će devojčica od narednog meseca početi da trenira rukomet po srpskim gradovima. To je ono za šta se borimo u “Kombank Areni”.

LEKIĆ: “VRHUNSKI USLOVI U BANJI”

Kapiten Andrea Lekić, takođe, istakla je sjajne uslove za pripreme pred EHF EURO 2012:

- Drugi put se vraćamo u Banju, što je samo dokaz da ovde imamo sve što nam treba. Uslovi su na vrhunskom nivou, hotel “Solaris” je besprekoran. Pripreme protiču u najboljem redu. Vreme leti, tenzija raste, ali to je nešto što mi sportisti volimo. Ne znamo u kakvoj smo formi, tako da će Rumunke u petak biti prava provera. Spremamo se za Norvešku, koja je prvi favorit za osvajanje zlatne medalje, iako nisu više tako ubedljive kao prethodnih godina. Videli ste i da ih je Francuska pobedila na turniru. Pored Skandinavki, tu je još šest-sedam reprezentacija, koje mogu da konkurišu za vrh.

DAMNJANOVIĆ: “RUMUNKE ZA REALNU SLIKU”

Sanja Damnjanović smatra da bez obzira na rezultat, reprezentacija mora da ostavi dobar utisak na startu EHF EURO 2012:

- Svesne smo svega što nas čeka u naredne dve nedelje. U prvom test meču sa Partizanom, nismo mogli da sagledamo realnu sliku o našoj trenutnoj formi, zato će nam Rumunke biti pravi test pred početak. Norveška je favorit u meču protiv nas, ali ući ćemo bez kalkulacija u taj duel. Bez obzira da li pobedile ili ne, bitno je da odigramo najbolje što možemo. To će nam značiti za psihu, da ne padnemo, već da se dižemo iz utakmice u utakmicu.

REPREZENTATIVKE NA PRIJEMU KOD PREDSEDNIKA OPŠTINE VRNJAČKA BANJA

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović, napravio je prijem za reprezentativke Srbije i stručni štab u svečanoj sali opštine. Prvi čovek poznatog turističkog mesta, izrazio je zadovoljstvo što jedan državni tim u ovako važnom trenutku svoje pripreme sprovodi u Vrnjačkoj Banji i nadu da će reprezentacija ponoviti uspeh muškog tima iz januara ove godine.

U ime reprezentacije, opštinskom rukovodstvu su se zahvalili kapiten, Andrea Lekić i direktor reprezentacije, Milan Stanković:

- Hvala Vam na prijemu i lepim željama. Naravno da bismo svi ovde želeli da ponovimo uspeh muškaraca i igramo finale, ali je naš prevashodni cilj plasman u drugi krug takmičenja – rekao je Stanković.

Selektor reprezentacije, Saša Bošković, podsetio je da je Vrnjačka Banja imala šampiona države pre tri godine, nakon čega se klub ugasio i pozvao novo opštinsko rukovodstvo da ulaže u ženski rukomet.

SLAĐANA POP LAZIĆ: “NE ZAMARAM SE RIVALIMA”

Već godinama standardna srpska reprezentativka, Slađana Pop Lazić, igraće svoje drugo Evropsko prvenstvo, nakon debija na EHF EURO 2010 u Danskoj i Norveškoj. Slobodan dan, u okviru koga će igračice imati tretman u hiperbaričnoj komori, prošaran je obavezama prema medijima i odmorom:

-Stigao nas je umor, jer smo u Aranđelovcu stvarno vredno radile sa kondicionim trenerom Njaradijem. Sada je intenzitet treninga smanjen, prvenstvo se približava, čekaju nas i test utakmice pred prvenstvo, a imamo i dosta obaveza van terena .

Meč sa Rumunkama u petak u Pančevu, biće idealna provera mogućnosti u ovom trenutku?

- To će biti pravi test da vidimo gde smo i kako smo trenirale ovih 10 dana. Videćemo šta možemo da popravimo, a šta je već sada na visokom nivou. Nadam se da će od Rumunije krenuti serija pobeda.

U prvom kolu narednog utorka, čeka vas Norveška…

- Svi znamo ko su i šta su. Trudićemo se da pružimo maksimum, a rezultat je teško prognozirati.

Najveća opasnost preti od najbolje svetske igračice, pivotmenke, Hajdi Loke. Kako je zaustaviti?

- Svih ovih dana radimo na tome. Andrea (Lekić) igra sa njom u klubu, zna njene kvalitete, govori nam šta da radimo, na koji način da je sprečimo da dođe u posed lopte, kada je gotovo nemoguće zaustaviti je.

Nisi stigla da odgledaš video Norvežanki, s obzirom da si tog dana dobila slobodno zbog svadbe najstarije sestre.

- Nisam, ali to me čeka ovih dana. Naravno da je potrebno znati određene segmente igre protivnika, ali ne volim da zamaram glavu previše rivalima. Najbitnije mi je da budem skoncentrisana i izvučem maksimum iz sebe. Kada je tako, onda video ne igra veliku ulogu. Nije bitno u koju stranu ti radi fintu, ako izađeš pravovremeno u duel i razbiješ napadača. To je to.

Čehinje i Ukrajinke su preostale protivnice u grupi…

- Čehinje su pokazale da su dobra ekipa, čim su pobedile Nemice u prošloj EHF nedelji. Neće nam biti lako, nisu za potcenjivanje. Nećemo da se štedimo ni u jednoj utakmici. Nemamo šta da izgubimo, nadamo se najboljem. Pozitivne smo.

Kada se povede priča o broju navijača u “Kombank Areni”, licitiranja su različita…

- Jako bih volela da imamo što veću podršku. Odlična je atmosfera na pripremama, zbijamo šale, saigračice mi kažu da sam tremu probila, budući da sam prošlog vikenda na svadbi sestre igrala pred 450 ljudi. Iskreno se nadam da ću u “Areni” igrati pred mnogo više naših navijača – u šaljivom tomu završava pivotmenka naše reprezentacije.