XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Da se ne zaboravi ponos Srbije

NOVI SAD, 2. novembar (Info centar).- Nosioci nacinalnih priznanja okuplin su se na inicijativu svog udruženja na svečansti u hotelu „Novi Sad“ u Novom Sadu i uručili tradicionalna priznanja. Svečanost je nosila naziv „Da se ne zaboravi – nosioci nacionalnih sportskih priznanja – ponos Srbije“.

Pre počatka Ljiljana Stanojević Marković je nadahnuto govorila o prvom dobitniku plakete za „Naj člana“ nedavno preminulom Svetozaru Gligoriću da bi potom minuitom ćutanja odata počast velikanu svetskog šaha.

Blizu 200 nekadašnjih velikih asova našeg sporta pozdravili su gromkim apluzima laureate „Naj člana“ Ranka Žeravicu, najmlađeg člana zlatnu u tekvondou sa OI u Londonu Milicu Mandić koja je dobila i jednokratnu stipendiju Udruženja i posebno Ljiljanu Stanojević Marković direktora ovog druženja i generalnog sekretara Udruženja nosilaca nacionalnih sportskih priznanja koja je dobila plaketu za doprinos u osnivanju udruženja, ali, kako je i predsednik uduženja Svetlana Kitić istakla bila jedan od „kreatora Uredbe o nacionalnim priznanjima kojom je obuhvaćeno 660 sportista osvajača medalja na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim šampionatima“.

Udruženje je za naj trenera ove godine proglasilo Dragana Jovića trenera Milice Mandić.

Počasni gosti na druženju bili su proslavljeni asovi stonteniser Dragutin Šurbek i gimnastičar Miroslav Cerar. Šurbek je u ime NOK Hrvatske uručio i prigodne darove Svetlani Kitić, Ljiljani Stanojedić Marković i organizatoru druženja džudisti Jovanu Pejčiću, kao i svom saigraču, prijatelju i sparing partneru Zoranu Kaliniću.

Učesnike i goste pozdravila je predsednik Udruženja nosilaca sportskih nacionalnih priznanja Svetlana Kitić.

O zdravstvenoj zaštiti članova govorio je Nenad Stekić i obavestio da je proslavljena rukometašica Ivanka Šuprinović dobila vaučer za oporavak u banji posle bolesti. Na žalost Šuprinovićeva, uprvo iz zdravstvenih razloga nije prisustvovala druženju.

Dragomir Vujković član Predsedništav Udruženja nosilaca sportskih nacionalnih priznanja govorio je o potrebi uključivanja nekadašnjih asova u rad granskih sportskih saveza.

Posebena priznanja uručena su hotelu „Novi Sad“ i Lasti koja je obezbedila autobus za prevoz članova Udruženja nosilaca sportskih nacionalnih priznanja iz Beograda za Novi Sad.

Divne sthove posvećene, kako je rekao, ljudima kojima se divio i čijim se uspesima radovao“ govorio je glumac Mima Karadžić.

Naredno druženja biće 14. februara iduće godine na slavi udruženja Sveti Trifun a domaćini će biti bokseri članovi Udruženja iz Valjeva.