XS
SM
MD
LG

Slobodan Živojinović, počasni predsednik TSS, meč za istoriju

Proslavljeni nekadašnji Dejvis kup igrač Jugoslavije i sada počasni predsednik TSS Slobodan Živojinović jedan je od onih koji sa nestrpljenjem očekuju da meč u Pragu počne. Boba je već stigao u glavni grad Češke, da na licu mesta pruži podršku našim najboljim teniserkama. “Najlepše trenutke sam doživeo posle završetka moje igračke karijere kada smo u beogradskoj Areni pobedili u finalu Dejvis kupa 2010 godine Francusku i ekipno se popeli na svetski tron. Mislim da je došao trenutak da se nešto slično dogodi u Pragu, da srpski tenis doživi još jedan takav trenutak pa da i naše najbolje teniserke naprave isti podvig”. Iako su domaće igaćice na papiru favorit u predstojećem meču, Živojinović smatra da su šanse veće na našoj strani. “Motiv je neobično važan u tenisu, a tako nešto ne nedostaje našim najboljim igračicama, koje su mnogo toga postigle u pojedinačnoj konkurenciji, ostaje samo da se dokažu i na ekipnom planu. Biti favorit u tenisu je mač sa dve oštrice, moje je mišljenje da je to dodatni motiv za ekipu Srbije da prevazidje sebe i ostvari trijumf u zemlji gde je tenis jedan od najpopularnijih sportova još iz vremena Lendla, Navratilove, Sukove, Mandlikove, Mečira... Pored Živojinovića našu ekipu će bodriti i ministar sporta Srbije Alisa Marić, kao i karavan navijača koji autobusima stiže u Prag u peta uveče. “I to je važan faktor za naše igračice, da ćuju sa tribina podršku, da shvate da nisu same na terenu, a kada znaju da će u direktnom TV prenosu biti bodrene od milionskog auditorijuma, zar treba nešto više da bi se postigao uspeh” – zaključio je Živojinović .

Izjave naših reprezentativki:

Ana Ivanović


Koji trenutak u Fed kupu bi izdovojila kao poseban, da ti je ostao u najvećem sećanju? Sigurno je da mi je u najlepšem sećanju ostao trenutak kada smo pobedili u Moskvi i plasirali se u finale Fed kupa. To je nešto što ću pamtiti do kraja života. Pobedu smo proslavili u sprskom restoranu, uživali smo I atmosfera je bila sjajna! Da li ste imali priliku da probate I uživate u specijalitetima češke kuhinje, u toku sadašnjeg boravka u Pragu? Nismo imali priliku da probamo tradicionalnu kuhinju Češke. Ručamo, večeramo u hotelu sa timom, ali večeras ćemo ići u posetu srpskoj ambasadi u Pragu, nakon toga I na večeru u jedna restoran, tako da verujem da ćemo imati priliku da probamo I specijalitete češke kuhinje. Koji i čiji udarac iz muškog tenisa bi želela da imaš? Mislim da je jedan od najboljih udaraca Noletova bekhend paralela I to bi stvarno volela da imam u mojoj igri. Vaš rođendan je 6. Novembra. Kako ćete ga proslaviti? Obzirom da je moj rođendan odmah neposredno posle Fed kupa volela bi da osvojimo titulu i da na taj način proslavim moj rođendan – rekla je Ivanovićeva koja je prošle godine upravo na njen 24. rođendan osvojila titulu na Baliju.

Jelena Janković

Koji meč ili trenutak u Fed kupu bi izdovojila kao poseban, da ti je ostao u najvećem sećanju? Imam dosta lepih sećanja sa Fed kup takmičenja tokom ovih 12 godina igranja. Teško mi je da izdvojim jedan, ali ako baš moram onda bi izdvojila meč u dublu protiv Slovačke 2011, odlučujući, Aleksandra Krunić i ja smo gubile 6:2, 5:1 40:15 i na kraju smo pobedili Slovačku, ušli u Svetsku grupu A i od tada nimo izgubili meč. I Safarova i Kvitova su levoruke. Šta je tako teško u igranju protiv levorukih protivnika? Ima izuzetno malo igračica loverukih u prvih 100, mislim da ih je samo tri. Meni predstavlja problem kod reterna, lakše levom rukom otvaraju poen, naročito slajs, rotacija lopte je drugačija. Sezona je skoro gotova. Gde biste najviše voleli da idete na odmor? Volela bi da odem kući, u svoj rodni grad i da spavam u svom krevetu. Koji je poslednji film koji ste gledali? Divljaci, sa Džon Travoltom I Blejk Lajvli u glavnim ulogama. Koji I čiji udarac iz muškog tenisa bi želela da imaš? Servis od Karlovića ili Rodika.

Bojana Jovanovski

Koji meč ili trenutak u Fed kupu bi izdovojila kao poseban, da ti je ostao u najvećem sećanju? Fed kup za mene i moju profi karijeru ima veliki znacaj. Mnogo toga je krenulo uzlaznom putanjom upravo kada sam odigrala moj prvi singl mec u nacionalnom dresu. Bilo je to u Areni, aprila 2010. godine protiv Slovacke, zabelezil sam pobedu nad Ribarikovom koja je bila visoko rangirana igracica, opasan protivnik I favorit. Iako niko nije ocekivao, pobedila sam i to je veoma vazan trenutak za mene, tada se sve prelomilo I krenulo u pozitivnom pravcu. Sigurno je da nikada necu zaboraviti mec u Novom Sadu, gde smo kao domacini vazili za autsajdere, igrali smo bez Jelene I Ane a uspeli smo da pobedimo jake Kanadjanke, a tu je I mec u Belgiji ove godine, gde smo igrali u jako teskim uslovima, u hladnoj hali, Jelena nam se povredila I drugog odlucujceg dana sve se cinilo ne moguce, ne moguce da cemo pobditi, posebno onaj dubl u kome smo Aleksandra I ja odigrale u jednom dahu I pobedile, a Srbija je otisla u polufinale Fed kupa. I Safarova i Kvitova su levoruke. Šta je tako teško u igranju protiv levorukih protivnika? Prvo malo je igracica koje igraju levom rukom, drugo razlika je u tome sto je tesko citati lovoruke igrace, tesko je predvideti na koju ce stranu poslati loptu, mnogo je lakse igrati protiv desnjakinja. Sezona je skoro gotova. Gde biste najviše voleli da idete na odmor? Nakon finala fed kupa provescu par dana u Beogradu, zatim cu na prad dana otici do Rima, da malo sopingujem, pa cu se vratiti I odmor provesti u Beogradu. Tokom cele godine sam na turnirima I uzelela sam se porodice, prijatelja I mog rodnog grada, tako da cu odmor provesti u njemu, a zatim slede pripreme koje cu odraditi u Dubaiju, gde cu imati priliku I da se suncam, kupam u bazenu, napunim baterije za novu sezonu, sve u svemu mislim da sam napravila dobar plan. Koji je poslednji film koji ste gledali? Remember Me. Koju knjigu trenutno čitate? Indijska princeza. Izuetno emotivno štivo. Koji i čiji udarac iz muškog tenisa bi želela da imaš? Servis kao Federer.

Aleksandra Krunić

Koji meč ili trenutak u Fed kupu bi izdovojila kao poseban, da ti je ostao u najvećem sećanju? Ima mnogo lepih sećanja iz Fed kupa naročito jer sam igrala odlučujuće dublove, od svih tih dublova bi istakla Slovačku, Jelena I ja smo gubile set i 5:1, odbranila sam dve meč lopte, treće se i ne sećam jer sam bila u euforiji. Sa Belgijom jako težak meč, tri seta, ali mislim da se ne može uporediti ništa sa Slovačkom obzirom na rezultat. Sezona je skoro gotova. Gde biste najviše voleli da idete na odmor? Ostaću u Bratislavi, vezala sam se i za stan i Bratislavu kao grad. Volela bi da spavam u svom krevetz što je rekla i Jelena, da spremam sebi doručak, ručak i večeru, da popeglam sebi stvari, da obrišem prašinu, uradim ono što nemam priliku kad sam u takmičarskoj fazi. Možda ću par dana otići i do Beograda, Poljske kod drugarica, ali neću sebe da vežem za neku posebnu zemlju ili grad, hoću da tih 10-15 dana budem svoj čovek i imam svoju slobodu. Koju knjigu trenutno čitate? Učim turski jezik i okupirana sam udžbenikom truskog jezika. Zanimljiva mi je turska kultura, Istambul kao grad I odlučila sam da učim njihov jezik. Koji i čiji udarac iz muškog tenisa bi želela da imaš? Obzirom da me moj prvi trener Safonov uvek učio da igram što bliže muškom tenisu, da znam volej slajs i to sam sve naučila, obzirom na moju visinu i sve potreban mi je jači servis. Tako da mi dobar servis ne bi škodio, recimo servis Džona Iznera.